25-02-2021|
2
minuten

Een band die in goede staat is, verhoogt de efficiëntie van uw truck en verbetert de productiviteit en ergonomie van uw medewerkers. Bovendien is het meest efficiënte gebruik van de heftruckband kosteneffectief en verbetert het de veiligheid. Maar hoe houdt u uw banden in goede staat? Het start allemaal met de opleiding van de heftruckchauffeur. 

Gebruikerstraining 
Slechte rijgewoontes zijn nefast voor de levensduur van de band. Deze basisregels voor gebruikers verbeteren de veiligheid op de werkvloer en verlengen de levensduur van de banden: 

De bestuurder dient te vermijden dat:
  • De banden onnodig draaien wanneer het toestel stilstaat
  • De truck overbelast wordt
  • Over afval gereden wordt (hout , metaal, glas,…)

Als gebruiker moet u onderstaande situaties vermijden:

  • Plotseling vertrek en abrupt stoppen
  • Een te hoge rijsnelheid
  • Scherpe, agressieve bochten


Bandenspanning
De bandenspanning van luchtbanden moet steeds voor vertrek gecontroleerd worden. Indien dit niet mogelijk is, controleert u dit best zo frequent mogelijk. De aanbevelingen voor de bandenspanning staan op de zijwand van de band. De bandenspanning schommelt bij stijgende en dalende temperaturen. Hoge temperaturen verhogen de druk, net zoals lage temperaturen de druk verlagen. Om de hefstabiliteit te behouden, moet de bandenspanning in beide voorbanden en achterbanden gelijk zijn. De risico’s nemen toe naarmate de last hoger wordt opgetild. 

Waarom is de bandenspanning belangrijk? Een correcte bandenspanning optimaliseert de levensduur van de band. Een te lage bandenspanning kan de grip verminderen en daardoor een ongeval veroorzaken. Een te hoge spanning kan dan weer een defecte band veroorzaken, wat op zijn beurt leidt tot stilstand en verlies van inkomsten en rentabiliteit. Het dagelijks controleren van de bandenspanning is een makkelijke manier om problemen te voorkomen.

New call-to-action

Peter Verhaegen
Peter Verhaegen |

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium