28-08-2024|
7
minuten

Je werkt in een groot magazijn met smalle gangen en hoge stellingen, met overal pallets die snel verplaatst moeten worden. Maar hoe zorg je ervoor dat alles veilig en efficiënt gebeurt, zonder ruimte te verspillen? 

Hier komt de reachtruck in beeld. Dit type heftruck is ontworpen om door smalle gangen te rijden en ladingen op grote hoogtes te manoeuvreren. In deze blog leggen we je uit wat een reachtruck precies is, hoe hij werkt, en waarom hij onmisbaar is in magazijnen.

Wat is een reachtruck? 

Een reachtruck is een speciaal type vorkheftruck, ontworpen om efficiënt te werken in magazijnen met smalle gangpaden. Maar wat maakt dit toestel nu zo bijzonder? Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken.

Compact ontwerp

Een reachtruck is gebouwd met een smal chassis, waardoor hij een kleine draaicirkel heeft. Dit maakt de reachtruck uitermate geschikt voor manoeuvreren in krappe ruimtes, waar elke centimeter telt. 

Uitstekende reikwijdte

De reachtruck dankt zijn naam aan zijn vermogen om de vorken naar voren uit te schuiven. Zo kan hij ladingen in diepe opslagrekken eenvoudig te bereiken. Dit vergroot de efficiëntie in omgevingen waar ruimte schaars is.

Stabiliteit

Dankzij de steunpoten aan de onderkant van de reachtruck blijft hij stabiel, zelfs wanneer je zware lasten op grote hoogtes tilt. Dit biedt extra veiligheid en betrouwbaarheid tijdens het werk. 

Ergonomie

Sommige reachtruckmodellen zijn uitgerust met ergonomische functies, zoals een kantelcabine, die het comfort van de bestuurder verbeteren. Dit maakt lange werkuren een stuk draaglijker.
    

Blog - Wat is een reachtruck - Afbeelding 1
Soorten reachtrucks 

Over modellen gesproken. Reachtrucks zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, elk met unieke voordelen. Of je nu een model met kantelcabine zoekt, een reachtruck voor intensief gebruik of een versie met aangepaste wielen voor buitengebruik, er is altijd een optie die perfect aansluit op jouw specifieke behoeften.

Reachtrucks voor algemeen gebruik

Deze laagdrempelige reachtrucks zijn geschikt voor eenvoudige magazijntoepassingen. Met een maximale hefhoogte van 8,5 m zijn ze uiterst productief. Het ruime compartiment en lage opstapje vereenvoudigen het in- en uitstappen voor bestuurders. De reachtruck is eenvoudig in gebruik en heeft een volledig aanpasbaar bestuurderscompartiment, zo kan de bestuurder de cabine afstemmen naar wens. Het 360° stuursysteem zorgt voor een snelle werkcycli en soepel rijden.
     

Blog - Wat is een reachtruck - Afbeelding 2

Reachtrucks voor intensief gebruik

Deze reachtrucks met hoge hefhoogte zijn geschikt voor veeleisende toepassingen en intensief gebruik. Deze sterk presterende reachtrucks zijn voorzien van een snelle bediening voor maximale productiviteit, zonder in te leveren op de veiligheid van jouw medewerkers of de lading van de trucks. 
    

Blog - Wat is een reachtruck - Afbeelding 3

 

  
Reachtrucks met kantelcabine 

Reachtrucks met kantelcabine hebben een uitstekend zicht op de vorken. De unieke kantelcabine beperkt nekbelasting tot een minimum en laat een snelle en nauwkeurige positionering van de vorken toe. Het bestuurderscompartiment is ergnomisch ontworpen en biedt verschillende interactieve functies. Daarnaast is de truck volledig instelbaar, zodat iedere bestuurder ergonomisch kan werken. 

Dankzij het strakke design van de mast en vorkdrager, gecombineerd met een doorkijk beschermdak en kantelcabine biedt een optimaal zicht op de lading. Dit type is ook beschikbaar voor coldstore magazijnen. 

Blog - Wat is een reachtruck - Afbeelding 4

Compacte reachtrucks 

Compacte reachtrucks hebben een smal chassis voor gebruik in krappe ruimtes, blokstapelen of inrijstellingen. Dankzij enkele unieke functies zijn snelheid en maximale productiviteit verzekerd, zonder in te boeten op de veiligheid van de bestuurder. 

Blog - Wat is een reachtruck - Afbeelding 5

Reachtrucks voor buiten 

Dit type reachtrucks is dankzij de elastische banden geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Hij is inzetbaar voor allerlei soorten toepassingen zoals blokstapelen, het vullen van rekken die buiten staan of het laden en lossen van vrachtwagens. 

Het bestuurderscompartiment is ergonomisch ontworpen rond de bestuurder en biedt interactieve functies, zoals een gemakkelijk af te lezen kleurentouchscreen. Dankzij de zachte en elastische banden en de vrije hoogte van 145 mm kan deze truck alle niet overdekte oppervlakken aan, zelfs hellingen en overgangen. 

Blog - Wat is een reachtruck - Afbeelding 6

Wat is het verschil tussen een reachtruck en een heftruck? 

Heftrucks hebben een krachtige batterij en zijn in staat om zwaardere lasten te dragen. Vaak worden ze gebruikt in de bouw en andere industrieën waar men zware materialen moet verplaatsen.

Reachtrucks zijn minder krachtig dan hun tegenhangers met een contragewicht, maar bieden hun gebruikers een verhoogde en soepele wendbaarheid en precisie. Hierdoor zijn ze geschikt voor magazijnen en distributiecentra.

Wat zijn de voordelen?

Reachtrucks bieden tal van vooroordelen die magazijnwerk efficiënter en veiliger maken: 

  • Uitstekende wendbaarheid - Unieke functies zoals zijwaartse verplaatsing van de mast en draaibare vorken maakt dat de trucks zeer wendbaar zijn en precies manoeuvreren. Dit verhoogt de efficiëntie in jouw magazijn en minimaliseert het risico op schade. 
  • Hoge hefhoogtes - Reachtrucks zijn speciaal ontworpen om hoge hefhoogtes te bereiken. Met hun hefhoogtes tot maar liefst 13 meter kunnen ze makkelijk pallets tillen en verplaatsen naar grote hoogtes. 
  • Kosteneffectief - Reachtrucks zijn in het algemeen goedkoper in aanschaf dan geavanceerde smallegangen oplossingen. 
  • Optimaal ruimte benutten - Dankzij hun lange masten hebben reachtrucks de mogelijkheid om ladingen hoger te heffen dan een traditionele heftruck. Door het hoge bereik benut je de verticale opslagruimte en maak je efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. 
  • Verhoogde productiviteit - Door hun vermogen om grote hoogtes te bereiken, verminderen ze het aantal benodigde ritten en verhogen ze de productiviteit. Dit zorgt voor tijdsbesparing en optimalisatie van het magazijn. 


Wat zijn de nadelen? 

Hoewel reachtrucks tal van voordelen biederen, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden: 

  • Beperkte mogelijkheden voor buitengebruik - Reachtrucks zijn ontworpen voor gebruik op vlakke, effen vloeren in magazijnen. Bepaalde types reachtrucks zijn mogelijks niet geschikt voor gebruik buiten.
  • Gangpaden - Reachtrucks vereisen bredere gangpaden dan traditionele heftrucks (min. 3.100 mm). 
  • Beperkt draagvermogen op grote hoogtes - Naarmate de mast verder uitgeschoven wordt, neemt het draagvermogen af. Dit kan beperkingen opleggen aan het tillen en verplaatsen van zware ladingen op grote hoogtes.  

 

Veilig werken met reachtrucks

Het is belangrijk om jouw reachtruck op en verstandige en juiste manier te gebruiken, in deze blog delen we 12 tips om veilig te werken met reachtrucks.

 

Conclusie 

Reachtrucks zijn essentieel voor moderne magazijn waar efficiënt ruimtegebruik en een hoge opslagcapaciteit prioriteit hebben. Hun compacte ontwerp en uitzonderlijke hefhoogtes maken ze ideaal voor smalle gangen en het bereiken van grote hogotes, wat bijdraagt aan een optimale benutting van de beschikbare opslagruimte. 

De veelzijdigheid van dit type machines zorgt ervoor dat er voor elke specifieke behoefte een geschikte oplossing is. Daarnaast dragen ergonomische en veiligheidsfuncties, zoals een kantelbare cabine en intuïtieve bedieningselementen, bij aan een comfortabele en veilige werkomgeving voor de bestuurder. 

New call-to-action

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium