31-07-2024|
11
minuten

Een elektrische stapelaar is een multifunctioneel heftoestel waarmee je makkelijk pallets stapelt in je magazijn. Dit toestel maakt het intern transport eenvoudiger, sneller en veiliger. Maar wat is een elektrische stapelaar juist? In deze blog lees je wat de functies zijn van een stapelaar, hoe deze machine werkt en wat de voordelen én nadelen zijn.

Wat is een stapelaar? 

Een elektrische stapelaar is een type magazijntruck geschikt voor het verplaatsen en stapelen van pallets in magazijnen en distributiecentra.   

Er zijn verschillende uitvoeringen: van een meelopend model tot een instaand model. Ieder model biedt unieke voordelen die passen bij je specifieke behoeften en toepassingen. Dankzij zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak is de elektrische stapelaar een populair toestel binnen de logistieke sector.   

De stapelaar combineert de kenmerken van een elektrische transpallet en een reachtruck. Je hebt de mogelijkheid om zware pallets te heffen, te verplaatsen en in de hoogte te heffen. Dit maakt hem geschikt voor het laden en lossen van vrachtwagens en voor gebruik in magazijnen. 

Blog - Stapelaar - Afbeelding 1

Hoe werkt een stapelaar?

De bediening van een elektrische stapelaar lijkt sterk op die van een elektrische transpallet. Het belangrijkste verschil is dat een stapelaar een hefmast heeft om pallets omhoog en omlaag te heffen.  

Bepaalde modellen maken gebruik van heffende steunpoten. Hierdoor is het mogelijk om twee pallets tegelijk te verplaatsen en ze te gebruiken op oneffen vloeren. In combinatie met de korte draaicirkel maakt dat het toestel makkelijk inzetbaar is in kleine ruimtes. 

Soorten stapelaars

 

Elektrische meeloopstapelaars

Dit type elektrische stapelaars is geschikt voor zowel lichte als intensieve toepassingen. Meeloopstapelaars zijn ideaal voor magazijnen waar je een lading horizontaal of verticaal moet verplaatsen. Deze veelzijdige toestellen worden gebruikt op industriële locaties, in magazijnen of kleine winkels en voor transport over korte afstanden.  

Blog - Stapelaar - Meeloop-1



Elektrische stapelaars met platform 

Stapelaars met platform zijn geschikt voor transport over lange afstanden in magazijnen en distributiecentra, het hanteren van zware ladingen maar ook het laden en lossen van vrachtwagens. Het opklapbare platform biedt veel flexibiliteit. Je haalt hogere snelheden wanneer je erop staat of als je meer ruimte nodig hebt, klap je het platform dicht om de draaicirkel te verkleinen. 

Blog - Stapelaar - Afbeelding 4

Elektrische stapelaars met uitschuifbare mast 

Met dit type combineer je het compacte karakter van een stapelaar met de flexibiliteit van een reachtruck. Dankzij de uitschijfbare mast bespaar je ruimte en hanteer je makkelijk verschillende soorten of dubbele pallets.   

Door het compacte ontwerp, de uitschuifbare mast en de optie om een sideshift of vorkversteller te monteren, verhoog je de productiviteit tijdens het stapelen. Wanneer stellingen of rollenbanen de steunpoten blokkeren, is het mogelijk om zelf de breedte van de vorken aan te passen.  

In tegenstelling tot andere types stapelaar kan een stapelaar met uitschuifbare mast elk type pallet aan, zowel open als gesloten. Ook het laden en lossen van vrachtwagens via de zijkant is geen enkel probleem.  

Blog - Stapelaar - Uitschuifbare mast

Elektrische instaande stapelaars

Instaande stapelaars lijken sterk op de modellen met platform, maar bieden nog meer comfort dankzij het ingesloten bestuurders gedeelte. Ze zijn geschikt voor dagelijks intensief gebruik en lange afstanden.   

Ben je op zoek naar een toestel voor stapelen op grote hoogtes, blokstapelen of double stacking, dan is dit type de ideale keuze. 

Blog - Stapelaar - Afbeelding 3

Wat zijn de voordelen? 

Elektrische stapelaars bieden tal van voordelen die magazijnwerk efficiënter en veiliger maken:   

  • Verhoogde productiviteit – Sneller verplaatsen van zware lasten met minder inspanning.  
  • Verbeterde veiligheid – Ze verminderen het risico op blessures omdat ze minder fysieke inspanning van medewerkers vereisen. Met gecontroleerde hef- en daalbewegingen blijft de last stabiel en veilig.  
  • Milieuvriendelijk – Ze produceren geen uitlaatgassen, wat bijdraagt aan een schonere werkomgeving.  
  • Gebruiksgemak – De bediening vergt minder inspanning van de bestuurders.  
  • Wendbaarheid – Elektrische stapelaars zijn compact en hebben een kleine draaicirkel, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in smalle gangpaden en krappe ruimtes. 

 

Wat zijn de nadelen? 

Hoewel elektrische stapelaars tal van voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden:   

  • Onderhoud – Elektrische stapelaars vereisen regelmatig onderhoud. Overweeg een servicecontract om jouw vloot in topconditie te houden.  
  • Laadduur – Het opladen van loodzuurbatterijen vraagt tijd. Kies je voor lithium-ion batterijen, voorzie dan zeker voldoende tussenladingen.  
  • Beperkte gebruiksduur – De gebruiksduur van een stapelaar is afhankelijk van de batterijcapaciteit. Intensief gebruik kan leiden tot snellere ontlading, wat betekent dat de stapelaar vaker moet worden opgeladen.  


Veilig werken met stapelaars 

Het is belangrijk om jouw stapelaar op en verstandige en correcte manier te gebruiken, in deze blog delen we 12 tips om veilig te werken met elektrische stapelaars 


Conclusie 

Of je nu te maken hebt met intensieve magazijntoepassingen of incidenteel gebruik, elektrische stapelaars bieden een betrouwbare en efficiënte oplossing voor het verplaatsen en stapelen van pallets. Dankzij de verschillende modellen die inspelen op diverse behoeften, is het mogelijk om een stapelaar te kiezen die perfect aansluit bij jouw behoeften.  

 

 

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium