31-07-2024|
23
minuten

Een magazijn dat niet efficiënt is ingericht? Het brengt heel wat problemen met zich mee. Van fouten bij het orderpicken, vertraagde leveringen tot verminderde veiligheid. Allemaal zaken die je kan missen als kiespijn!

Om deze pijnpunten aan te pakken, hebben wij 10 tips samengesteld om jouw magazijn efficiënt in te delen! Of je nu werkt in e-commerce, productie of retail, het optimaliseren van je magazijn levert altijd voordelen voor je op.

1. Optimaliseer de lay-out

Een goed doordachte magazijn lay-out zorgt ervoor dat alles vlotter verloopt. Door je magazijn slim in te richten, verbeter je de efficiëntie en verkort je de tijd die je werknemers besteden aan het zoeken en verplaatsen van goederen.

Overweeg het gebruik van een U-vormige of doorlopende magazijn lay-out, afhankelijk van de grootte en aard van je magazijn.

1/ Gebruik hot zones en cold zones

Plaats snel roterende artikelen dicht bij de verzendzone en minder vaak gebruikte artikelen verder weg. Dit betekent dat producten die vaak worden besteld, gemakkelijk toegankelijk moeten zijn.

Zo kunnen je werknemers deze artikelen sneller vinden en verwerken. Door items die minder vaak nodig zijn verder weg te plaatsen, optimaliseer je de looproutes en bespaar je tijd bij het orderpicken.

Praktische tips:

  • Plaats snel roterende artikelen dicht bij de verzendzone om tijd te besparen tijdens het orderpicken. Dit zorgt ervoor dat je werknemers minder tijd besteden aan lopen en meer tijd aan het verwerken van bestellingen.
  • Houd minder vaak gebruikte artikelen verder weg om de looproutes te optimaliseren. Dit betekent dat je magazijn efficiënt wordt ingedeeld en de productiviteit stijgt.
  • Herzie regelmatig de indeling van je magazijn om ervoor te zorgen dat de hot zones en cold zones nog steeds effectief zijn. Verplaats artikelen indien nodig om de efficiëntie te maximaliseren.

2/ Groepeer gerelateerde artikelen

Groepeer gerelateerde artikelen om de picking tijd te verkorten. Denk bijvoorbeeld aan producten die vaak samen besteld worden, zoals accessoires bij kleding of onderdelen bij machines. 

Door deze artikels in dezelfde zone of rekken te plaatsen, verkort je de tijd die nodig is om een order te verzamelen. Dit zorgt niet alleen voor snellere orderafhandeling, maar vermindert ook de kans op fouten.

Praktische tips:

  • Plaats gerelateerde producten samen om picking tijd te verkorten. Artikels die vaak samen worden besteld, plaats je in dezelfde rekken of zones.
  • Gebruik visuele signalen en labels om gerelateerde artikelen snel te kunnen identificeren. Dit maakt het eenvoudiger voor medewerkers om snel de juiste producten te vinden.
  • Pas regelmatig de groepering aan op basis van bestelpatronen om te blijven voldoen aan de veranderende vraag. Analyseer bestelgegevens om te bepalen welke artikelen samen moeten blijven.

3/ Gebruik smalle gangen

Maak gebruik van smalle gangpaden voor een hogere opslagdichtheid. Idealiter gebruik je hier smallegangentrucks voor het aanvullen van je voorraad en orderpicking. Smalle gangpaden maken het mogelijk om meer magazijnstellingen te plaatsen en zo de beschikbare ruimte beter te benutten. Hierdoor kun je de opslagcapaciteit van je magazijn aanzienlijk verhogen zonder in te boeten op de toegankelijkheid of veiligheid.

Praktische tips:

  • Installeer magazijnrekken met een hoge dichtheid om meer opslagruimte te creëren zonder extra vierkante meters toe te voegen.
  • Gebruik smallegangentrucks die speciaal zijn ontworpen voor het werken in smalle gangen. Dit zorgt voor efficiënte aanvulling van voorraad en orderpicking zonder verlies van ruimte.
  • Plan de indeling van de gangen zorgvuldig om ervoor te zorgen dat ze breed genoeg zijn voor de smallegangentrucks, maar smal genoeg om de opslagcapaciteit te maximaliseren.

2. Implementeer een Warehouse Management System

Een Warehouse Management System (WMS) helpt bij het beheren en optimaliseren van magazijnactiviteiten zoals orderpicking, voorraadbeheer en verzending. Met real-time inzicht in je voorraad beheer je alles nauwkeurig en plan je beter.

Bovendien verzamelt een WMS waardevolle data, waarmee je je processen continue verbetert. Zo maak je je magazijn future-proof en speel je beter in op veranderende marktomstandigheden en klantbehoeften.

1/ Real-time tracking

Zorg ervoor dat je WMS (Warehouse Management System) real-time tracking biedt voor voorraadniveaus en locaties. Real-time tracking geeft je een actueel overzicht van waar elk product zich bevindt en hoeveel voorraad er nog beschikbaar is. Hierdoor kun je sneller reageren op wijzigingen in vraag en aanbod en voorkom je tekorten of overtollige voorraad

Praktische tips:

  • Gebruik RFID-tags en -lezers voor directe updates van productlocaties
  • Installeer sensoren en slimme rekken om voorraadniveaus automatisch bij te werken.
  • Implementeer een dashboard voor een overzicht van real-time trackinggegevens.

2/ Integratie met ERP

Integreer je WMS met je ERP (Enterprise Resource Planning) systeem voor naadloze gegevensuitwisseling. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens, van inkooporders tot voorraadbeheer en verkoop, automatisch worden bijgewerkt in zowel je WMS als ERP. Deze integratie zorgt ervoor dat je altijd beschikt over de meest actuele informatie.

Praktische tips:

  • Gebruik softwarekoppelingen om systemen soepel te laten samenwerken. Dit zorgt voor een efficiënte gegevensoverdracht en voorkomt technische conflicten.
  • Stel automatische synchronisatie in voor voortdurende gegevensupdates.
  • Werk samen met een integratiespecialist voor een soepele implementatie.



3/ Mobiele apparaten

Gebruik mobiele apparaten voor het scannen en verwerken van producten om de nauwkeurigheid en snelheid te verhogen. Met mobiele apparaten, zoals scanners of smartphones, kunnen je werknemers producten snel en eenvoudig registreren en verplaatsen. Dit versnelt niet alleen het proces van orderpicking en voorraadbeheer, maar vermindert ook de kans op menselijke fouten en maakt het werk eenvoudiger.

Praktische tips:

  • Voorzie medewerkers van handheld scanners voor snelle productregistratie.
  • Gebruik mobiele WMS-apps op smartphones en tablets voor voorraadbeheer.
  • Geef uitgebreide training in het gebruik van mobiele apparaten en apps.

 

3. Maak gebruik van magazijn automatisering

Automatisering maakt je magazijn efficiënter. Door taken zoals orderpicking, voorraadbeheer en sorteren te automatiseren, bespaar je tijd en verminder je fouten. Denk aan geautomatiseerde rekken die je producten snel en precies ophalen of robots die orders samenstellen. Deze technologieën helpen je om sneller te werken en je werknemers te ontlasten, wat de algehele werking van je magazijn aanzienlijk verbetert.

1/ Automated Storage And Retrievel Systems (AS/RS)

Gebruik AS/RS (Automated Storage and Retrieval Systems) voor het snel en efficiënt opslaan en ophalen van goederen. Deze systemen kunnen grote hoeveelheden producten nauwkeurig en snel verwerken, wat de opslagcapaciteit verhoogt en de doorlooptijd vermindert. AS/RS is vooral nuttig bij grote voorraden en minimaliseert de ruimte die nodig is voor opslag.

Praktische tips:

  • Gebruik AS/RS om grote hoeveelheden producten snel en efficiënt op te slaan en op te halen, wat de doorlooptijd en opslagcapaciteit optimaliseert.
  • Plaats veelgevraagde producten op goed bereikbare posities om de snelheid van orderverwerking te verhogen.
  • Monitor en pas de prestaties van je AS/RS aan om de efficiëntie en nauwkeurigheid te maximaliseren.



2/ Geautomatiseerde sorteersystemen

Sorteersystemen zorgen voor snelle en nauwkeurige orderverwerking. Ze sorteren orders met hoge snelheid en nauwkeurigheid, wat zorgt voor snellere levertijden en minder fouten. Ze zijn ideaal voor het sorteren van verschillende soorten producten. Bovendien kan je ze aanpassen aan veranderende ordervereisten.

Praktische tips:

  • Stel sorteerroutes af op producttype en ordervolume voor een efficiënte verwerking.
  • Implementeer sensoren en visiontechnologie voor nauwkeurige productidentificatie en sortering.
  • Zorg ervoor dat je sorteersysteem eenvoudig kan worden aangepast aan veranderende ordervereisten.



3/ Bespaar niet op onderhoud

Geautomatiseerde systemen vereisen onderhoud om optimaal te blijven functioneren. Regelmatige controles en onderhoudsbeurten helpen om problemen vroegtijdig te identificeren en te verhelpen, waardoor je kostbare stilstand voorkomt en de levensduur van de apparatuur verlengt.

Praktische tips:

  • Plan regelmatig onderhoud om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen.
  • Train medewerkers in basisonderhoud en probleemherkenning om stilstand te minimaliseren.
  • Gebruik data-analyse en sensoren om proactief onderhoud uit te voeren voordat problemen optreden.

 

4. Voorraadbeheer

Een efficiënt voorraadbeheer voorkomt zowel tekorten als overtollige voorraden, wat je kosten bespaart en je operationele processen stroomlijnt. Door je voorraad op de juiste manier te beheren, zorg je ervoor dat je altijd precies genoeg op voorraad hebt om aan de vraag te voldoen. Dit helpt niet alleen bij het voorkomen van onnodige opslagkosten, maar zorgt ook voor een vlotte doorstroming van je goederen.

1/ Cycle counting

Cycle counting is een methode waarbij je regelmatig een klein deel van je voorraad telt. Dit verhoogt de nauwkeurigheid van je voorraad zonder dat je je hele magazijn hoeft stil te leggen voor een volledige inventarisatie.

Praktische tips:

  • Plan cycle counts op rustige momenten om de dagelijkse werkzaamheden niet te verstoren.
  • Wissel de te tellen items af om uiteindelijk je volledige voorraad te controleren.
  • Gebruik technologie, zoals barcodescanners, om het telproces te versnellen en fouten te minimaliseren.



2/ ABC-analyse

ABC-analyse is een techniek waarbij je voorraad in drie categorieën verdeelt: A-items (hoogste waarde), B-items (middelste waarde) en C-items (laagste waarde). Dit helpt je prioriteiten te bepalen en te focussen op de belangrijkste producten.

Praktische tips:

  • Analyseer je verkoopdata om te bepalen welke items in welke categorie vallen.
  • Besteed meer tijd en middelen aan het beheren van A-items, omdat deze het grootste effect hebben op je winst.
  • Pas je bestel- en voorraadniveaus aan op basis van de categorie waarin een product valt.



3/ Veiligheidsvoorraad

Veiligheidsvoorraden of safety stocks zijn extra voorraden die je aanhoudt om tekorten te voorkomen, vooral voor kritieke artikelen. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat je altijd kunt voldoen aan de vraag van je klanten, zelfs als er onverwachte vertragingen zijn.

Praktische tips:

  • Bepaal het juiste niveau van veiligheidsvoorraden door historische vraagpatronen en leveringsbetrouwbaarheid te analyseren.
  • Monitor je veiligheidsvoorraden regelmatig en pas ze aan op basis van verandering in vraag of leveringsprestaties.
  • Communiceer duidelijk met je leveranciers over je behoeften om ervoor te zorgen dat kritieke artikelen altijd beschikbaar zijn.

5. Maak gebruik van pick- en pack-strategieën

Gebruik efficiënte pick- en pack-strategieën zoals batch picking, zone picking of wave picking om de orderverwerking te versnellen. Kies de strategie die het beste past bij jouw operatie.

1/ Batch picking

Bij batch picking verzamel je artikels voor meerdere orders tegelijk. In plaats van elk order apart te verwerken, combineer je ze in één pickrun. Dit bespaart tijd omdat je minder vaak door het magazijn hoeft te lopen en vermindert fouten omdat je de producten in één keer verzamelt. Het maakt het werk sneller en efficiënter.

Praktische tips:

  • Combineer meerdere orders in één pickrun om tijd te besparen en de efficiëntie te verhogen.
  • Gebruik picklijsten die orders groeperen om de verzameling van producten te stroomlijnen.
  • Zet veelgevraagde artikelen op centrale locaties om de verzamelafstand te verkorten.



2/ Zone picking

Zone picking verdeelt je magazijn in verschillende zones. Je wijst medewerkers toe aan specifieke zones, zodat ze alleen daar producten verzamelen. Dit voorkomt lange loopafstanden door het magazijn en versnelt het pickingproces. Door medewerkers te specialiseren in hun eigen zone, verloopt het werk sneller en accurater.

Praktische tips:

  • Verdeel het magazijn in zones en wijs medewerkers specifieke zones toe om het verzamelen van producten te versnellen.
  • Markeer elke zone duidelijk zodat medewerkers snel hun gebied kunnen vinden.
  • Train medewerkers grondig in hun toegewezen zone om snelheid en precisie te maximaliseren.



3/ Wave picking

Bij wave picking plan je je picks in golven, afgestemd op verzendtijden. Je groepeert orders en verwerkt ze op specifieke tijdstippen. Dit helpt je om de werkdruk gelijkmatig te verdelen en zorgt ervoor dat orders op tijd klaar zijn voor verzending. Het houdt je magazijn georganiseerd en efficiënt.

Praktische tips:

  • Plan picks in golven op basis van verzendtijden om de werkbelasting gelijkmatig te verdelen en tijdige verzending te garanderen.
  • Stel een golfschema op om pieken in werkdruk te vermijden en een constante workflow te behouden.
  • Pas je waves aan op basis van ordervolume om efficiëntie te waarborgen en overbelasting te voorkomen.

6. Voorzie regelmatige training

Zorg ervoor dat je medewerkers regelmatig worden getraind in de nieuwste processen en technologieën om de operationele efficiëntie te waarborgen.

1/ Verhoog flexibiliteit met cross-training

Train je medewerkers in meerdere talen om de flexibiliteit en continuïteit in je magazijn te waarborgen. Door mensen verschillende rollen aan te leren, zorg je ervoor dat je altijd voldoende personeel hebt om verschillende taken uit te voeren, zelfs als iemand afwezig is. Zo blijft je magazijn soepel draaien en voorkom je storingen in de workflow.

Praktische tips:

  • Train medewerkers in meerdere talen om hun inzetbaarheid te vergroten en continuïteit te waarborgen.
  • Plan regelmatig cross-training sessies zodat medewerkers hun vaardigheden kunnen bijwerken en nieuwe taken kunnen leren.
  • Zorg voor een duidelijke rolomschakeling zodat medewerkers snel kunnen overschakelen naar andere taken bij piekdrukte of afwezigheid.



2/ Geef veiligheidsopleidingen

Geef regelmatig veiligheidstrainingen om ongevallen en letsels te voorkomen. Zorg ervoor dat je medewerkers goed weten hoe ze veilig moeten werken en welke procedures ze moeten volgen. Dit vermindert risico’s en houdt de werkomgeving veilig voor iedereen.

Praktische tips:

  • Organiseer veiligheidsopleidingen op regelmatige basis om ervoor te zorgen dat alle medewerkers up-to-date zijn met de laatste veiligheidsprotocollen.
  • Gebruik praktische oefeningen en scenario’s zodat medewerkers weten hoe te handelen in noodsituaties.
  • Monitor en herzie de trainingen regelmatig om te zorgen dat ze relevant blijven en passen bij de actuele werkplekrisico’s.



3/ Technologie en systeem training

Zorg ervoor dat medewerkers bekwaam zijn in het gebruik van alle technologieën en systemen in je magazijn. Bied training aan voor software, scanners en andere hulpmiddelen die ze dagelijks gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je team efficiënt en foutloos werkt, en helpt om technische problemen snel op te lossen.

Praktische tips:

  • Plan trainingen tijdens rustige perioden zodat medewerkers zich zonder haast kunnen verdiepen in nieuwe systemen en tools.
  • Zorg ervoor dat medewerkers toegang hebben tot actuele handleidingen en procedures voor het oplossen van technische problemen.
  • Voer regelmatig bijscholingssessies uit om medewerkers op de hoogte te houden van de nieuwste technologie-updates en functies.

7. Veiligheidsmaatregelen

Een veilig magazijn is een efficiënt magazijn. Investeer in veiligheidsprogramma’s en ergonomische werkstations om ongevallen te verminderen en de productiviteit te verhogen.

1/ Regelmatige veiligheidsinspecties

Zorg ervoor dat je regelmatig veiligheidsinspecties uitvoert. Dit helpt om potentiële gevaren snel te identificeren en te verhelpen. Maak een vaste routine voor deze inspecties en betrek je team hierbij. Zo blijf je alert voor mogelijke risico’s en zorg je ervoor dat iedereen bewust is van de veiligheidsnormen.

Praktische tips:

  • Maak een vaste inspectieroutine door een schema op te stellen en inspecties regelmatig uit te voeren, zodat potentiële gevaren snel worden geïdentificeerd.
  • Betrek je team bij de inspecties door medewerkers aan te wijzen om deel te nemen aan veiligheidsrondes, zodat iedereen zich bewust is van de veiligheidsnormen.
  • Gebruik een checklist tijdens de inspecties om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke punten over het hoofd ziet en alle potentiële risico’s gedekt zijn.



2/ Gebruik ergonomische hulpmiddelen

Het gebruik van ergonomische hulpmiddelen vermindert de fysieke belasting voor je medewerkers. Denk aan tilhulpmiddelen, verstelbare werkstations en antislipmatten. Deze tools maken het werk niet alleen makkelijker, maar verkleinen ook de kans op blessures. Investeer in goede ergonomische oplossingen en zorg voor instructies over het juiste gebruik.

Praktische tips:

  • Investeer in tilhulpmiddelen zoals heftrucks en pallettrucks om de fysieke belasting van het tillen en verplaatsen van zware goederen te verminderen.
  • Zorg voor verstelbare werkstations die eenvoudig kunnen worden aangepast aan de hoogte en comfort van elke medewerker, waardoor de ergonomie verbetert.
  • Plaats antislipmatten op drukke werkplekken en paden om uitglijden en vallen te voorkomen, waardoor de veiligheid en comfort verhogen.



3/ Veiligheidsborden en markeringen

Duidelijke veiligheidsborden en markeringen zijn essentieel om risicogebieden en vluchtroutes aan te geven. Plaats borden op goed zichtbare plaatsen en zorg voor heldere markeringen op de vloer. Dit helpt je team om snel en veilig te reageren in noodsituaties en houdt iedereen bewust van de gevaren in het magazijn.

Praktische tips:

  • Plaats duidelijke veiligheidsborden op goed zichtbare plaatsen, zoals bij ingangen en risicogebieden, om medewerkers en bezoekers te waarschuwen voor gevaren.
  • Gebruik vloermarkeringen om looppaden, opslaggebieden en vluchtroutes duidelijk aan te geven, waardoor de organisatie en veiligheid in het magazijn verbeteren.
  • Onderhoud de markeringen regelmatig door ze schoon te maken en indien nodig opnieuw aan te brengen, zodat ze altijd goed zichtbaar en effectief zijn.

8. Data-analyse

Gebruik data-analyse om de prestaties van je magazijn te monitoren en gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn.

Een efficiënt magazijn begint met inzicht in je data. Door gebruik te maken van prestatie-indicatoren, dashboards en continue verbetering kan je je magazijnprocessen optimaliseren en je bedrijf naar een hoger niveau tillen.

1/ Stel KPI's in

Begin met het instellen van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) zoals orderverwerkingstijd, foutpercentage en voorraadomzet. Deze geven je een duidelijk beeld van hoe je magazijn presteert en helpen je om gerichte verbeteringen door te voeren. Door regelmatig je KPI’s te meten, houd je de vinger aan de pols van je operationele efficiëntie.

Praktische tips:

  • Kies relevante KPI’s zoals orderverwerkingstijd, foutpercentage en voorraadomzet om de prestaties van je magazijn te meten.
  • Monitor KPI’s regelmatig door dagelijkse of wekelijkse rapporten op te stellen en te analyseren om trends en verbeterpunten te identificeren.
  • Stel duidelijke doelen voor elke KPI en communiceer deze met je team om iedereen op dezelfde lijn te krijgen en gezamenlijk naar verbetering te streven.



2/ Gebruik dashboards

Maak gebruik van dashboards om real-time data en analyses te visualiseren. Dashboards geven je een overzicht van de belangrijkste statistieken in één oogopslag. Je ziet direct hoe je magazijn ervoor staat en waar mogelijke knelpunten zitten. Met duidelijke grafieken en tabellen kun je snel en effectief beslissingen nemen op basis van actuele informatie.

Praktische tips:

  • Selecteer een intuïtief dashboardtool dat real-time date en analyses kan visualiseren om een duidelijk overzicht van je magazijnprestaties te krijgen.
  • Personaliseer je dashboard door het aan te passen aan de specifieke behoeften van je magazijn en de belangrijkste KPI’s en statistieken te tonen.
  • Gebruik visuele elementen zoals grafieken, tabellen en kleurcodes om date gemakkelijk te interpreteren en snel beslissingen te nemen.



3/ Steef naar continue verbetering

Gebruik de verzamelde data om je processen continue te evalueren en verbeteren. Analyseer de trends en patronen die je ziet in je KPI’s en dashboards. Zoek naar manieren om je workflows te stroomlijnen, fouten te verminderen en de doorlooptijd te verkorten. Door een cultuur van continue verbetering te stimuleren, zorg je ervoor dat je magazijn altijd optimaal presteert.

Praktische tips:

  • Analyseer regelmatig je data om trends en patronen te identificeren en kansen voor procesverbetering te ontdekken.
  • Implementeer kleine veranderingen en test de impact ervan om te zien hoe ze de efficiëntie en prestaties beïnvloeden voordat je grote aanpassingen doorvoert.
  • Betrek je team bij het continue verbeteringsproces door feedback te vragen en hen aan te moedigen om ideeën voor optimalisatie te delen.

9. Duurzame initiatieven

Implementeer duurzame oplosisngen zoals energie-efficiënte verlichting en recyclingprogramma’s om kosten te besparen en je ecologische voetafdruk te verkleinen.

1/ LED-verlichting

Stap over op LED-verlichting. LED-lampen verbruiken veel minder energie dan traditionele verlichting en gaan veel langer mee. Dit bespaart niet alleen op je energierekening, maar vermindert ook de frequentie van vervanging, wat weer minder afval betekent. Installeer LED-verlichting in alle ruimtes van je magazijn, van de werkvloer tot de kantoren.

Praktische tips:

  • Stap over op LED-lampen in alle ruimtes van je magazijn, inclusief de werkvloer, kantoren en gangen, om direct energie te besparen.
  • Gebruik sensoren om verlichting automatisch uit te schakelen in ongebruikte ruimtes, waardoor je nog meer energie bespaart.
  • Kies voor dimbare LED-verlichting om het energieverbruik verder te optimaliseren en de verlichting aan te passen aan de benodigde helderheid.



2/ Recyclingsprogramma's

Start met recyclingsprogramma’s voor verpakkingsmateriaal en afval. Zorg voor aparte containers voor papier, plastic en ander recyclebaar materiaal. Moedig je team aan om afval correct te scheiden en bied training aan over wat wel en niet gerecycled kan worden. Dit vermindert de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat en draagt bij aan een schonere omgeving.

Praktische tips:

  • Plaats duidelijke recyclingcontainers op strategische locaties in het magazijn, zodat medewerkers gemakkelijk afval kunnen scheiden.
  • Train je team regelmatig over de juiste manier van afval scheiden en de voordelen van recycling, om bewustzijn en betrokkenheid te vergroten.
  • Werk samen met lokale recyclingbedrijven om ervoor te zorgen dat al het gerecyclede materiaal correct wordt verwerkt en hergebruikt.



3/ Energiebeheer

Gebruik energiebeheersystemen om je energieverbruik te monitoren en optimaliseren. Met deze systemen krijg je inzicht in waar en wanneer je het meeste energie verbruikt. Dit helpt je om inefficiënties op te sporen en aan te pakken. Stel energiebesparende maatregelen in, zoals het uitschakelen van apparatuur buiten werktijden en het optimaliseren van de verwarming en koeling.

Praktische tips:

  • Installeer een energiebeheersysteem om real-time inzicht te krijgen in je energieverbruik en inefficiënties snel te identificeren.
  • Stel timers en schema’s in voor de verwarming, koeling en ventilatie om energie te besparen tijdens niet-werkuren.
  • Voer regelmatig energie-audits uit om nieuwe mogelijkheden voor energiebesparing te ontdekken en bestaande maatregelen te optimaliseren.

10. Schaalbaarheid

Zorg ervoor dat je magazijn flexibel en schaalbaar is om in te spelen op veranderende marktomstandigheden en bedrijfsbehoeften.

1/ Modulaire opslagsystemen

Gebruik modulaire opslagsystemen die je eenvoudig kan aanpassen aan je veranderende behoeften. Deze systemen laten je de opslagruimte snel herconfigureren, afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van je voorraad. Dit betekent dat je altijd optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte en gemakkelijk kunt inspelen op seizoensgebonden pieken of speciale promoties.

Praktische tips:

  • Gebruik stapelbare rekken die je snel kunt herconfigureren om je opslagruimte aan te passen aan de grootte van je voorraad.
  • Investeer in verplaatsbare scheidingswanden om opslagruimtes flexibel in te delen voor verschillende productcategorieën.
  • Kies voor in hoogte verstelbare schappen zodat je snel kunt schakelen tussen verschillende soorten en maten van producten.



2/ Flexibele arbeidskrachten

Houd een pool van tijdelijke arbeidskrachten aan om piekperiodes op te vangen. Door samen te werken met uitzendbureaus of tijdelijke contracten aan te bieden, zorg je ervoor dat je altijd genoeg personeel hebt tijdens drukke tijden. Dit helpt je om productiviteitsverlies te voorkomen en je vaste team niet te overbelasten.

Praktische tips:

  • Werk samen met uitzendbureaus om snel extra personeel in te schakelen tijdens drukke periodes.
  • Bied cross-training aan je huidige werknemers zodat ze meerdere rollen kunnen vervullen wanneer dat nodig is.
  • Gebruik een oproepkrachtensysteem waarbij je medewerkers op korte termijn kan inzetten op basis van de actuele vraag.



3/ Investeer in technologie die meegroeit

Investeer in technologie die eenvoudig kan worden opgeschaald of aangepast. Kies voor systemen en software die met je meegroeien en gemakkelijk kunnen worden geüpgraded. Dit maakt het mogelijk om snel in te spelen op nieuwe eisen en marktomstandigheden zonder grote investeringen of langdurige implementatietrajecten.

Praktische tips:

  • Kies voor cloudgebaseerde software die gemakkelijk kan worden opgeschaald zonder grote investeringen in hardware.
  • Installeer modulaire automatiseringssystemen die je eenvoudig kunt uitbreiden met extra modules wanneer je dat nodig hebt.
  • Gebruik slimme apparaten om real-time gegevens te verzamelen en je processen flexibel te optimaliseren op basis van actuele inzichten.


Conclusie

Het optimaliseren van je magazijn is een doorlopend proces dat voortdurende evaluatie en aanpassing vereist. Door de bovengenoemde tips te implementeren, kan je de efficiëntie van je magazijn aanzienlijk verbeteren.

Wil je meer weten over hoe je je magazijn kan optimaliseren? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis consult en ontdek hoe onze oplossingen je magazijn kunnen optimaliseren.
New call-to-action

 

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium