06-09-2021|
4
minuten

Naarmate het volume van de elektronische handel in Europa toeneemt, groeit het tekort aan arbeidskrachten en wordt de noodzaak om magazijnen en de productie efficiënter te maken steeds dringender. Automatisering kan de oplossing lijken voor alle logistieke problemen. De logistieke sector zoekt al tientallen jaren naar nieuwe technologieën om de efficiëntie te verbeteren, de productiviteit te verhogen en het risico op menselijke fouten te elimineren. 

Een recent artikel van McKinsey over dit onderwerp suggereert de opkomst van een nieuw logistiek paradigma, waarbij tegen 2030 veel activiteiten zullen worden geautomatiseerd naarmate kunstmatige intelligentie de repetitieve taken van magazijnmedewerkers overneemt. McKinsey voorspelt een industrie waarin we volautomatische hoogbouwmagazijnen zullen zien met autonome vorkheftrucks die door de gangpaden navigeren. 

De beslissing om uw intralogistieke processen te automatiseren, is echter niet zo eenvoudig als de oplossing zelf. Om succesvol te zijn, moet ze gebaseerd zijn op een individuele businesscase. Hoeveel taken zijn repetitief en kunnen baat hebben bij automatisering? Op welke gebieden zijn tekorten aan vaardigheden of is personeelsverloop een probleem? Waar wordt in uw bedrijf tijd verspild? Wat is uw algemene automatiseringsdoelstelling? Om u te helpen bij het beantwoorden van deze vragen, vermelden we in deze blogpost vijf manieren waarop automatisering – door het gebruik van automatisch geleide voertuigen (AGV) van Toyota –  uw magazijnactiviteiten ten goede kan komen en een aantal van deze uitdagingen kan oplossen. 

1. Ondersteuning van de groei 
Bedrijven die willen groeien en hun doorvoercapaciteit willen vergroten, grijpen vaak naar automatisering als oplossing. Technologieën zoals AGV's zijn niet alleen gemakkelijker te implementeren dan ooit, maar zijn ook op grotere schaal beschikbaar en hebben in veel omstandigheden bewezen dat ze de productiviteit verhogen én een aantrekkelijk investeringsrendement bieden

2. Overbrugging van de arbeidskloof 
Sommige logistieke bedrijven hebben moeite om magazijnpersoneel in dienst te houden. Magazijnbanen kunnen repetitief, veeleisend en stresserend zijn, met veel verplaatsingen over korte tot lange afstanden. Door automatisering toe te passen op repetitief werk, kunnen werknemers worden vrijgemaakt om andere taken met toegevoegde waarde uit te voeren – taken die motiverender zijn en nieuwe arbeidskansen bieden. Dit zal het moreel van het personeel ten goede komen. Ook op het gebied van onderhoud kunnen AGV's nieuwe carrièremogelijkheden bieden. 

3. Vermindering van de kosten
AGV's kunnen de kosten drukken door 7 dagen op 7, dag en nacht te werken, zonder dat een loon of overuren moeten worden betaald. Dit verbetert just-in-time logistieke operaties, wat op zijn beurt de kosten drukt en toelaat om minder grote voorraden aan te houden. Het zorgt ook voor een slankere operatie, waardoor uw bedrijf verspilling kan verminderen en de doorvoer van voorraden uit het magazijn kan vergroten. Bovendien kunnen AGV's bedrijven helpen die op zoek zijn naar nieuwe manieren om de kosten voortvloeiend uit onopzettelijke beschadigingen en uit arbeids-, gezondheids- en veiligheidskwesties te drukken. Scanners en sensoren die door AGV's worden gebruikt om met hoge precisie te manoeuvreren, beperken schade aan lasten en infrastructuur alsmede gezondheids- en veiligheidsproblemen.  

blog.toyota-forklifts.behubfsBlog - Finance-1

4. Beperking van het risico op ongevallen

Werknemers kunnen kwetsbaar zijn voor het risico van incidenten op de werkplek door de drukke omgeving waarin ze werken, vooral op plaatsen waar vorkheftrucks en werknemers elkaar regelmatig passeren en de kans op botsingen en schade groot is. Onze geautomatiseerde trucks zijn ontworpen met veiligheid in het achterhoofd. AGV's kunnen handbediende trucks vervangen, wat de kans op incidenten op de werkplek verkleint. Toyota's geautomatiseerde voertuigen zijn uitgerust met veiligheidsscanners die voortdurend zoeken naar gevaren in de omgeving waarin ze werken. Wanneer een AGV een potentieel gevaar detecteert, zal hij automatisch stoppen om een botsing te vermijden.

5. Verbeterde duurzaamheid
Bedrijven die hun vestigingen milieuvriendelijker willen maken, kunnen veel baat hebben bij het gebruik van automatisch geleide voertuigen. Dankzij hun efficiëntie en soepele rijgedrag helpen geautomatiseerde trucks om verspilling te beperken en verbruiken ze minder energie dan traditionele trucks. Bovendien heeft de vooruitgang op het gebied van lithiumion batterijen ervoor gezorgd dat er voor AGV's geen oplaadruimtes meer nodig zijn. In plaats daarvan kan het opladen automatisch gebeuren en verbruiken de batterijen zelf 30% minder energie in vergelijking met alternatieve energiebronnen. Aangezien AGV's 's nachts en in volledige duisternis kunnen worden gebruikt, kunnen ook de elektriciteitskosten en de kosten voor de verwarming van magazijnen worden verlaagd. 

AGV's bieden een aantal zakelijke voordelen, maar zijn uiteraard niet altijd het antwoord op al uw magazijnproblemen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat niet-repetitieve taken niet zo gemakkelijk of economisch te automatiseren zijn. Daarom pleiten wij altijd voor een combinatie van geautomatiseerde machines die geschoolde arbeidskrachten bij hun werk ondersteunen. Het is ook een goed idee om lean denken toe te passen alvorens gebieden met veel verkeer te automatiseren en zo veiliger te maken. 

Wat uw businesscase voor automatisering ook is, samen kunnen we de beste oplossing voor uw behoeften bepalen. Onze specialisten zijn ervaren en kunnen hoogwaardige oplossingen voorstellen voor alles van automatisering tot vlootbeheer, stellingsystemen, vorkheftrucks, trekkers en nog veel meer. Als u een uitdaging hebt, kunnen we die samen aanpakken!

New call-to-action

Topics: Automation

Philip Van Oevelen
Philip Van Oevelen |

Logistics Solutions Senior Consultant at Toyota Material Handling Belgium