05-02-2024|
6
minuten

Heftrucks zijn onmisbaar in magazijnen en industriële omgevingen, maar er is vaak onduidelijkheid over hun selectie, gebruik en onderhoud. In deze blogpost beantwoorden we de meest gestelde vragen over heftrucks en bieden we inzicht in de belangrijkste factoren waar je rekening dient mee te houden.

1. Hoe kies ik de juiste heftruck voor mijn bedrijf?

 
Het kiezen van de juiste heftruck begint met jouw specifieke behoeften. Denk aan de aard van je lading, de omgeving waarin je heftruck wordt gebruikt en de benodigde hefcapaciteit. Een weloverwogen keuze verbetert de efficiëntie en verlaagt operationele kosten.

Lees ook onze handige gids om je te helpen de perfecte heftrukc te vinden: Soorten heftrucks onder de loep: voordelen en nadelen.

2. Wat is de maximale hefcapaciteit van mijn heftruck?

De maximale hefcapaciteit varieert per type heftruck. Zorg ervoor dat je het maximale gewicht van jouw lading kent om overbelasting te voorkomen. Het negeren van deze limiet kan niet alleen de prestaties beïnvloeden maar ook de veiligheid in gevaar brengen.


3. Welke energiebron is het beste voor mijn heftruck: diesel, LPG of elektrisch?

De keuze van de energiebron hangt af van verschillende factoren zoals kosten, milieuvriendelijkheid en operationele behoeften. Diesel en LPG zijn vaak goedkoper in aanschaf, terwijl elektrische heftrucks duurzamer zijn op lange termijn.

Lees ook:

4. Hoe zorg ik voor een veilige bediening van mijn heftruck?

Veiligheid staat voorop bij heftruckgebruik. Zorg ervoor dat je medewerkers goed opgeleid zijn, volg strikt de operationele richtlijnen en voer regelmatige inspecties uit. Vermijd risicovol gedrag zoals onveilige stapelhoogtes.

Lees ook:

5. Is preventief onderhoud nodig voor mijn heftruck?

Ja, regelmatig onderhoud is cruciaal voor een optimale werking en veiligheid. Plan periodieke inspecties en onderhoudsbeurten om potentiële problemen tijdig te identificeren en ongeplande stilstand te minimaliseren.

Maak hier een afspraak voor onderhoud.

Ontdek hier vijf redenen waarom een onderhoudscontract interessant is.


6. Hoe financier ik de aanschaf van een heftruck?

Als het gaat om het financieren van een heftruck, heb je drie hoofdopties: kopen, huren of leasen. De keuze hangt af van jouw specifieke behoeften en budget. Als je volledige eigendom wilt, is kopen de weg vooruit. Voor meer flexibiliteit of om piekperiodes op te vangen, is huren een betere keuze. Leasen biedt voordelen van eigendom en flexibiliteit. Het is essentieel om de voor- en nadelen van elke optie zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt.


7. Zijn tweedehands heftrucks een goede optie?

Ja, tweedehands heftrucks kunnen een kostenefficiënte optie zijn. Afhankelijk van de activiteit en het verwachte gebruik, is het soms een slimmere oplossing. Ontdek 5 goede redenen waarom.

8. Waar kan ik reserveonderdelen voor mijn heftruck vinden?

Originele onderdelen van de fabrikant zijn de beste keuze voor betrouwbaarheid en prestaties. Deze zijn vaak verkrijgbaar bij erkende dealers of servicecentra van het merk.

9. Welke voorzetapparatuur kan ik toevoegen aan mijn heftruck?

Je kunt verschillende soorten voorzetapparatuur toevoegen aan je heftruck, zoals vorkverstellers, klemmen, of kantelende vorken, afhankelijk van jouw toepassing. Houd er echter rekening mee dat het toevoegen van voorzetapparatuur de hefcapaciteit van je heftruck beïnvloedt en dan moet het dataplaatje bijgewerkt worden.

10. Wanneer moeten mijn heftruckbanden vervangen worden?

Als je heftruckbanden niet op tijd vervangt, zal dit het brandstofverbruik flink verhogen en een risico vormen voor de chauffeur en andere medewerkers. Ook de truck zelf kan eronder lijden.

Het is essentieel om de banden op tijd te vervangen, maar hoe weet je wanneer dat moment is? Er is geen vast vervangingsinterval; je moet ze vervangen als ze versleten of beschadigd zijn. Regelmatige controles zijn daarom belangrijk, en het vervangingsinterval varieert per bandtype.


Vragen?

Voor gedetailleerde en specifieke informatie is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een van onze experten. We staan altijd klaar om je te helpen.
New call-to-action

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium