Elektrisch rijden is in opkomst en dus zien we naast de ‘traditionele’ loodzuurbatterijen ook steeds vaker lithium-ion batterijen. Maar wat is lithium-ion en hoe werken deze batterijen?
De werking van lithium ion batterijen: hoge energiedichtheid
De basis van de batterij vormt het element lithium dat in 1817 werd ontdekt. De naam komt uit het Oudgrieks en betekent steen. Maar in werkelijkheid is lithium een licht metaal met een hoge energiedichtheid. Concreet houdt dit in dat de batterij veel capaciteit levert in verhouding tot zijn gewicht. Hij slaat meer energie per kilogram op dan bijvoorbeeld een loodzuurbatterij en ze kunnen talloze keren opnieuw worden opgeladen. Lithium-Ion batterijen kunt u onder andere terugvinden in smartphones, laptops, elektrische auto's, ... .
Lithium vormt slecht een klein deel van de batterij
Wat veel mensen niet weten, is dat lithium-ion batterijen uit slechts twee procent lithium bestaan en vooral gebruik maken van lithiumverbindingen. De batterij bestaat overig uit kobalt, nikkel en grafiet. Daarbij zijn verschillende samenstellingen mogelijk. Lithium-Ion lijkt op zout en wordt gewonnen uit mijnen of uit water met pekel. Gelukkig wordt er ook gekeken naar hergebruik van deze grondstoffen: 95% van de materialen kan worden gerecycleerd, hoewel dit nog lang niet altijd gebeurt gaan de ontwikkelingen op dit gebied snel.
Gebruik en capaciteit van lithium-ion batterijen
Lithium-ion batterijen zijn makkelijk in onderhoud en kennen een geringe zelfontlading. Ook kennen deze batterijen geen geheugeneffect, wat betekent dat de batterijen hun maximale capaciteit behouden als er lang wordt doorgeladen. Wel moet u erop letten dat de batterij nooit helemaal leegloopt, hierdoor kan de batterij kapot gaan. Om dit te voorkomen hebben lithium-ion batterijen een ingebouwde beveiliging of batterijmanagementsysteem. Tussentijds opladen kan altijd en is zelfs aan te raden, omdat een batterij het beste presteert tussen de 50% en 70% capaciteit. Een lithium-ion batterij verliest capaciteit naarmate deze ouder wordt.
Dagelijkse werking
Lithium-Ion batterijen zijn een uitstekende optie voor heftrucks. Het opladen duurt ongeveer één uur tot 90 minuten. Tussentijds laden is altijd mogelijk en daarom zijn wisselbatterijen overbodig, ook in koude omgevingen. De batterijen hebben weinig onderhoud nodig en hoeven niet bijgevuld te worden. Doordat er geen gas vrijkomt bij het laden, is een aparte, veilige laadruimte niet nodig. Lithium-ion batterijen zijn energiezuiniger dan loodzuur batterijen en ze gaan tot vijf keer langer mee.