25-02-2021|
2
minuten

Banden voor intern transport of beter gekend als heftruckbanden / industriebanden zijn vaak een cruciale factor in een vlotte interne logistieke operatie. We hebben een reeks geschreven waarin we alles behandelen, van verschillende types banden tot de geschiktheid van banden voor een bepaalde operatie. In deze blog bekijken we de verschillende soorten banden. 

Types heftruckbanden

Staalcylindrische banden of bandages
Deze banden bestaan uit een rubber loopvlak die op een stalen ring zijn gevulkaniseerd. De band wordt op een bandagewiel geperst. Het loopvlak kan zowel geprofileerd als glad zijn. Deze banden zijn zeer duurzaam en zijn het meest geschikt voor gebruik binnen en voor vlakke gladde oppervlaktes. Ze hebben een grote stabiliteit. 

Luchtbanden
We onderscheiden diagonaal- en radiaalbanden. Diagonaalbanden zijn stabieler dan radiaalbanden en bijgevolg beter geschikt voor gebruik op hogere hefhoogtes. Radiaalbanden zijn dan weer meer aangewezen voor gebruik bij lange rijafstanden. Luchtbanden zijn meestal voorzien van een flap en een binnenband. Een paar fabrikanten van radiaalbanden ontwikkelden een systeem met een speciale tubeless flap. Er is geen binnenband meer nodig zodat bij een klein lek de band slechts langzaam zijn druk verliest. 

Luchtbanden kunnen worden gevuld met polyurethaan zodat lekke banden uitgesloten worden. De lucht in de band wordt vervangen door een vulmassa, waardoor de werkdruk van de band behouden blijft en de levensduur geoptimaliseerd wordt. 

_MG_2234

Volrubberbanden 
Volrubberbanden zijn zeer duurzaam, uiterst bedrijfszeker, onderhoudsvriendelijk vermits ze de facto niet lek kunnen lopen en bijgevolg kostenbesparend zijn. Gezien nagenoeg elk bedrijf beschikt over verbeterde bedrijfsvloeren, zijn volrubberbanden vandaag eerder de standaard voor gebruik op heftrucks. Volrubberbanden van de nieuwe generatie zijn comfortabel voor zowel toestel als bestuurder. Tevens zijn ze ideaal in industrieën waarbij grote risico’s op leklopen van luchtbanden bestaan (recyclage, glasnijverheid, staalindustrie...).

Non Marking banden 
Non Marking banden hebben een loopvlak dat gemaakt is uit een mengsel van gehydrateerde silica (als vervanging van de normaal gebruikte koolstof in een zwarte band) en speciale additieven zodat ze geen sporen achterlaten op de vloer. Ze zijn verkrijgbaar voor staalcylindrische banden, lucht- en volrubberbanden. De levensduur van Non Marking banden is quasi dezelfde als die van standaard zwarte banden. De kostprijs is wel hoger. Non Marking banden zijn slechte geleiders en voeren geen statische elektriciteit af, de truck moet dus zeker een antistatische strip hebben. Een paar fabrikanten ontwikkelden recent ook Non Marking volrubberbanden en bandages die antistatisch zijn. 

Polyurethaan banden 
Polyurethaan banden bestaan zowel in staalcylindrische uitvoering voor sommige afmetingen en als compleet wiel, hetzij met een naafsluiting of met lagers. Vanwege hun samenstelling hebben ze een hoog draagvermogen. Ze combineren een goede grip met een lage rolweerstand. Polyurethaan banden worden meestal standaard gebruikt op reachtrucks en pallettrucks.

New call-to-action

Peter Verhaegen
Peter Verhaegen |

Sales Engineer