24-01-2024|
5
minuten

Heftrucks spelen een essentiële rol in verschillende industrieën en magazijnen, waardoor het veilig en efficiënt verplaatsen van goederen mogelijk is. Met de groeiende vraag naar heftrucks is het belangrijk om inzicht te hebben in de kosten die hiermee gepaard gaan.

In deze blogpost gaan we dieper in op de factoren die de prijs van een heftruck beïnvloeden. Bovendien geven we je waardevolle tips om kosten te besparen bij de aankoop en het onderhoud.

7 factoren die de prijs van een heftruck beïnvloeden


1. Grootte en type van de heftruck

Heftrucks zijn verkrijgbaar in verschillende groottes en types. De grootte en het type hebben invloed op de prijs. Kleine heftrucks met beperkte capaciteit zijn over het algemeen voordeliger dan grotere, krachtigere modellen. Het is belangrijk dat je de juiste heftruck kiest op basis van jouw specifieke behoeften en de omvang van jouw activiteiten.

2. Energiebron: diesel, lpg of elektrisch (batterijen)

De energiebron van een heftruck heeft niet alleen invloed op de operationele kosten, maar ook op de aanschafprijs. Diesel- en lpg heftrucks hebben doorgaans lagere aanschafprijzen, maar hebben vaak hogere kosten voor brandstof en onderhoud. Elektrische heftrucks hebben een hogere initiële investering, maar zijn op lange termijn kostenefficiënter vanwege lagere operationele kosten.

3. Capaciteit en vermogen


De capaciteit en het vermogen van een heftruck hebben invloed op de prijs. Heftrucks met een grotere capaciteit en vermogen zijn doorgaans duurder. Het is cruciaal om de hefhoogte, maximaal hefvermogen en de benodigde prestaties te beoordelen op basis van jouw specifieke behoeften. Overweeg zorgvuldig welke capaciteit en vermogen je nodig hebt, zodat je geen onnodige kosten maakt.

4. Extra voorzetapparatuur en accessoires


Het toevoegen van extra voorzetapparatuur en accessoires kan de prijs verhogen, maar het geeft je ook meer functionaliteit en efficiëntie. Het is belangrijk om de kosten en voordelen van deze extra's af te wegen. Ga na welke specifieke voorzetapparatuur en accessoires waarde toevoegen aan jouw activiteiten en overweeg de investering op basis van de verwachte rendementen.

5. Onderhouds- en reparatiekosten


Naast de aanschafkosten moet je ook de onderhouds- en reparatiekosten in overweging nemen. Sommige heftruckmerken en modellen hebben mogelijk hogere onderhouds- en reparatiekosten dan andere. Informeer daarom naar de betrouwbaarheid, beschikbaarheid van reserveonderdelen en servicekosten van de heftruck voordat je een aankoopbeslissing neemt.

6. Lease- en huuropties


Als het niet nodig is om een heftruck permanent aan te schaffen, kan je ervoor kiezen om te leasen of huren. Deze opties zijn handig wanneer de behoeften van jouw magazijn kunnen veranderen of als je de flexibiliteit wilt behouden om te upgraden naar nieuwere modellen. Het is belangrijk om de voorwaarden, kosten en voordelen van deze opties te vergelijken met de aanschafkosten om de juiste keuze te maken.

7. Merk van de heftruck


Ook het merk van een heftruck beïnvloedt de prijs. Populaire merken hebben vaak hogere prijzen vanwege hun reputatie en betrouwbaarheid. Het is echter belangrijk om te kijken naar de prestaties, duurzaamheid en ondersteuning van het merk bij het maken van een beslissing. Minder bekende merken kunnen ook een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Hoe bespaar je op de aankoop van een heftruck?

 

Vergelijk prijzen en aanbiedingen


Neem de tijd om verschillende leveranciers te vergelijken en vraag offertes aan. Zo vind je gegarandeerd het model en merk met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Koop een tweedehands heftruck


Overweeg de aankoop van een tweedehands heftruck van betrouwbare bronnen. Dit kan veel geld besparen zonder dat de functionaliteit eronder lijdt.

Overweeg een huur- of leaseoptie


Als je de heftruck slechts een bepaalde periode nodig hebt, kan het huren of leasen ervan een kostenefficiënte keuze zijn. Korte termijn huur is een veelgekozen optie om piekmomenten te overbruggen.

Onderhandel over de prijs


Onderhandelen over de prijs kan de mogelijkheid bieden om extra kortingen te krijgen. Wees niet bang om te vragen of er ruimte is voor onderhandeling.

Kosten besparen na de aankoop

Voer preventief onderhoud en inspecties uit


Investeer in preventief onderhoud en voer regelmatige inspecties uit om potentiële problemen vroegtijdig te identificeren. Zo voorkom je dat kleine problemen uitgroeien tot dure reparaties.

Investeer in efficiëntie en training


Efficiënte bediening van de heftruck en goed opgeleide operators leveren kostenbesparingen op door het verminderen van schade aan goederen en het minimaliseren van stilstand.

Verkoop of ruil de heftruck in wanneer je hem niet meer nodig hebt


Als jouw bedrijfsactiviteiten veranderen en je de heftruck niet meer nodig hebt, overweeg dan om deze te verkopen of in te ruilen om kosten te besparen op opslag en onderhoud.

Conclusie


Het beheren van de kosten van een heftruck is belangrijk voor een efficiënt magazijnbeheer. Door slimme keuzes te maken bij de aankoop en het onderhoud van de heftruck, kun je kosten besparen zonder in te leveren op functionaliteit en efficiëntie. Let daarbij op factoren zoals grootte, energiebron, merk, capaciteit en accessoires.

Vergeet niet om offertes te vergelijken, tweedehands opties te overwegen, te onderhandelen en te investeren in preventief onderhoud en training. Door deze tips in praktijk te brengen, optimaliseer je jouw magazijnactiviteiten en bespaar je op kosten.

New call-to-action

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium