05-07-2024|
9
minuten

Stel je voor: je bestelt de laatste nieuwe iPhone online en je wilt 'm natuurlijk zo snel mogelijk in handen hebben. De online shop waar je hem hebt gekocht wil dat natuurlijk ook en dat het liefst zonder extra tijd en kosten kwijt te zijn aan magazijnopslag.

Een slimme manier om dat te doen is met crossdocking. Het is een logistieke strategie die wordt toegepast door de allergrootsten zoals Amazon en Walmart.

In deze blog vertel ik je wat crossdocking precies is en waarom het zo interessant is. Ik leg je uit:

  • wat crossdocking is en hoe het werkt
  • wat de voordelen zijn
  • wat het verschil is met een traditioneel magazijn
  • welke systemen en technologieën je nodig hebt voor een vlot verloop
  • voor welke type bedrijven crossdocking interessant is
  • waar je aan moet denken als je crossdocking wilt invoeren

 

In het kort: wat is crossdocking?

Crossdocking is een logistieke strategie die inkomende producten direct naar uitgaande transportmiddelen brengt en dit zonder of met minimale opslag. In plaats van de producten in een magazijn op te slaan en later te verzenden, gaan ze bij crossdocking vaak binnen enkele uren al naar hun bestemming.

Crossdocking vindt plaats in een distributiecentrum of een docking faciliteit. Producten worden uit inkomende voertuigen gelost en gesorteerd. Vervolgens worden ze getransporteerd naar uitgaande dokken met behulp van heftrucks, transportbanden, pallettrucks of automatische voertuigen zoals AGV's.

Verschillende producten van verschillende orders worden gecombineerd op één uitgaande vrachtwagen die naar dezelfde bestemming vertrekt.

Hoe werkt het?

 

De werking van een crossdock is meestal ingedeeld in 3 grote processen:

  •  Verwerking van inkomende goederen
  • Sorteren en groeperen
  • Uitgaande zendingen


1. Inkomende goederen

De eerste stap bij crossdocking begint met de aankomst van producten bij een distributiecentrum. In plaats van de gebruikelijke opslag in een magazijn, worden deze goederen vrijwel meteen klaargemaakt om verder te worden vervoerd.

Nadat de producten zijn gelost, worden ze geïnspecteerd en gecontroleerd. Vervolgens gaan ze naar een sorteercentrum, waar ze worden verwerkt voor hun uiteindelijke bestemming.

2. Registreren, sorteren en groeperen

Het sorteer- en groeperingsproces is het kloppende hart van crossdocking. In het distributiecentrum worden de producten zorgvuldig gecategoriseerd en gesorteerd op basis van hun bestemming en de specifieke orders van klanten.

Dit proces moet precies en efficiënt worden uitgevoerd, wat nauwkeurige coördinatie en geavanceerde systemen vereist. Het doel is om ervoor te zorgen dat de producten snel en zonder fouten naar de juiste bestemming worden gestuurd.

3. Uitgaande zendingen

Zodra alles is gesorteerd, worden de producten samengevoegd met andere items die dezelfde bestemming delen. Deze samengestelde zendingen worden dan direct naar de eindbestemming gestuurd, zoals een winkel of de klant die het besteld heeft.

Wat is het verschil met een traditioneel magazijn?

In een traditioneel magazijn komen goederen binnen en worden ze opgeslagen voordat ze naar hun bestemming gaan.

Stel je voor dat je iets online bestelt: jouw pakketje gaat eerst naar een groot magazijn, waar het een tijdje blijft liggen in de rekken voordat het bij jou thuis wordt geleverd. Dit leidt tot hogere opslagkosten.

Met crossdocking werkt het anders. Hier worden goederen vrijwel meteen doorgestuurd naar hun volgende bestemming, zonder dat ze voor langere tijd opgeslagen worden. Vergelijk het met een korte tussenstop: de producten worden snel gecontroleerd en meteen doorgestuurd.

Dit bespaart tijd, verlaagt de opslagkosten en zorgt ervoor dat je bestelling sneller bij je thuis is.

Zijn er ook nadelen?

Snelle levering, lage opslagkosten en tijdsbesparing, mij hoor je niet klagen. Maar hou er rekening mee dat een crossdock ook nadelen heeft die je in je achterhoofd moet houden.

Hoge initiële kosten

Het opzetten van een crossdocking vereist een hoge investering in technologie en infrastructuur. Je hebt geavanceerde systemen nodig voor het sorteren en coördineren van de goederenstromen, wat behoorlijk duur kan zijn.

Bovendien moet je investeren in docks en vrachtwagens om het proces soepel te laten verlopen.

Complexe coördinatie

Het is essentieel dat alle inkomende en uitgaande goederenstromen perfect op elkaar zijn afgestemd. Een kleine fout of vertraging kan het hele proces verstoren, wat leidt tot vertragingen en extra kosten.

Dit maakt het proces complexer en vraagt om een nauwkeurige logistieke planning en coördinatie.

Afhankelijkheid van leveranciers en transporteurs

Crossdocking vereist dat leveranciers en transporteurs nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat producten op tijd worden geleverd en doorgestuurd. Als een leverancier of transporteur vertraging heeft, kan dit het hele crossdocking-proces vertragen. Dit is vooral het geval als je meerdere partijen werkt.

Je voordelen en nadelen goed afstemmen is dus van groot belang als je van plan bent om je supply chain om te gooien.

Welke systemen en technologieën heb je nodig?


Een goed werkende crossdock-operatie heeft verschillende technologieën en automatiseringssystemen nodig. Ik geef je alvast de belangrijkste mee die bijdragen aan het succes:

Warehouse Management System (WMS)

Een WMS werkt als het brein van het magazijn, waarbij het nauwkeurig de locatie van elk product bijhoudt. Het optimaliseert de stroom van inkomende en uitgaande goederen, wat resulteert in een vlotte doorvoer en minimale opslagtijd.

Locatietracering

Door gebruik te maken van RFID technologie of barcodescanners volg je de real-time locatie van je producten. Dit versnelt de identificatie van producten tijdens het proces.

Automatische sorteersystemen
Deze geautomatiseerde systemen versnellen het sorteren van inkomende goederen op basis van hun bestemming. Ze zorgen voor een vlotte overgang van inkomende naar uitgaande zendingen, waardoor de operationele snelheid toeneemt.

Transport Management System (TMS)

Het TMS regelt het transportproces, waaronder routeplanning en optimale ladingconfiguratie van vrachtwagens. Een goede integratie met het WMS is nodig voor een vloeiende samenwerking tussen magazijnactiviteiten en het transport.

Voorraadoptimalisatiesoftware

Deze software helpt bij het voorspellen en het in de gaten houden van optimale voorraadniveaus. Het stelt je in staat om tijdig maatregelen te nemen en de voorraad op peil te houden.

Informatiesystemen voor logistiek personeel

Draagbare apparaten, zoals barcodescanners en tablets geven je medewerkers toegang tot de meest actuele informatie over de voorraad, orderverwerking en productlocaties. Dit draagt bij aan een efficiëntere uitvoering van taken.

Predictive analytics

Geavanceerde analytische tools helpen bij het voorspellen van trends en veranderingen in de marktvraag. Door gebruik te maken van voorspellingen kan je proactief reageren op verschuivingen in de markt en je crossdock-operatie optimaliseren.

Welke type producten zijn geschikt voor crossdocking?

Crossdocking is ideaal voor bedrijven die grote hoeveelheden of tijdsgevoelige producten verzenden. Ook e-commerce shops gebruiken het als onderdeel van hun concurrentiestrategie om hun klanten een snelle verzending te bieden.

Hier zijn enkele voorbeelden van producten die goed passen bij crossdocking:

1. Verse producten met houdbaarheidsdatum

Groenten, fruit, zuivel of vlees hebben een houdbaarheidsdatum. Door ze direct van ontvangst naar verzending te brengen, minimaliseer je opslagtijd en behoud je de versheid.

Hoe langer de verzending duurt, hoe minder tijd winkels hebben om ze te verkopen voordat ze verlopen.

2. Seizoensgebonden artikelen

Producten die onderhevig zijn aan seizoenen, zoals kleding, feestartikelen of promotie artikelen moeten snel aan de vraag van klanten voldoen. Denk hierbij aan de jaarlijkse solden of Black Friday.

3. Producten met een hoge omloopsnelheid

Een hoge vraag maakt het makkelijk om te voorspellen hoeveel je op elk moment door de cross-dockingfaciliteit moeten vervoeren. Veel grote retailers gebruiken crossdocking om de voorraad van grote hoeveelheden van populaire producten in hun winkels aan te vullen.

4. Producten die speciale omgevingscondities vereisen

Sommige producten, zoals medicijnen, moeten op specifieke temperaturen worden bewaard en worden vervoerd in speciale vrachtwagens die deze temperaturen kunnen aanhouden.

Crossdocking vermindert de behoefte aan dure, temperatuurgecontroleerde opslagcapaciteit in distributiecentra omdat de producten direct kunnen worden overgeladen tussen inkomende en uitgaande vrachtwagens.

Conclusie

Crossdocking is een handige manier voor grote bedrijven om producten snel bij klanten te krijgen zonder ze eerst lang op te slaan. Het helpt kosten te besparen en zorgt ervoor dat bestellingen sneller aankomen.

Hoewel het ingewikkeld kan zijn om op te zetten en hoge investeringen met zich meebrengt, is het heel nuttig voor bedrijven die snel bederfelijke producten of seizoensartikelen moeten leveren.

Ben je op zoek naar advies over het kiezen van de juiste heftruck of het integreren van slimme logistieke systemen? Neem contact met ons op!
New call-to-action

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium