Heftruckbanden in goede staat zijn cruciaal voor de veiligheid, productiviteit en kostenbeheersing in je magazijn. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je heftruckbanden te vervangen? We zetten de belangrijkste signalen op een rij en delen enkele tips om de levensduur van jouw heftruckbanden te verlengen.
Er bestaat geen specifiek vervangingsinterval. Je vervangt je heftruckbanden zodra ze versleten of beschadigd zijn. Door regelmatig te controleren, werk je veilig én voorkom je problemen. Houd daarbij rekening met het type band. Aan de hand van deze checklist controleer je je banden snel en eenvoudig.
Fabrikanten geven altijd een slijtagelimiet aan op hun banden. Bij volrubberbanden herken je dit aan bepaalde markeringen zoals de 60 J-lijn, 6 mkg of de “Safety Line”. Merk je dat het rubber tot deze lijn is afgesleten, dan is het tijd om je banden te vervangen. Controleer ook op ongelijke slijtage, vooral aan de binnenkant van de band.
Een ruw terrein of scherpe objecten zoals verpakkingsmateriaal, metalen straps, houtresten of nagels kunnen je banden beschadigen. Hierdoor ontstaan barsten in de band of breken er stukken rubber af. Dit voelt niet alleen oncomfortabel tijdens het rijden, maar het veroorzaakt ook schade aan je heftruck of lading.
Radiale scheuren lopen meestal van de buitenkant van de band naar het midden. Ze ontstaan voornamelijk door overbelasting, vaak in combinatie met oververhitting als gevolg van zwaar intensief gebruik, , lange afstanden of hoge omgevingstemperaturen.
Rijd je langdurig en over lange afstanden zonder lading? Dan belast je de stuurwielen onnodig, wat ook kan leiden tot radiale scheuren.
Je vervangt bandages best wanneer een derde van de rubberhoogte is versleten. In de praktijk betekent dit, wanneer de hoogte van de band zich ongeveer ter hoogte van de letters die de afmeting aangeven, bevindt.
Wanneer geen profiel meer zichtbaar is op het loopvlak, raden we je aan de band zo snel mogelijk te vervangen. Vermijd dat het karkas (textiel in geval van diagonaalbanden, een stalen gordel bij radiaalbanden) zichtbaar wordt. In dat geval is de band te kwetsbaar en niet meer veilig om te gebruiken.
Inrijdingen in de flank ontstaan vaak door zwaar contact met obstakels, zoals betonnen of metalen uitsteeksels of andere objecten. Controleer altijd de diepte van de schade om te beslissen of je de band preventief moet vervangen. Diagonaalbanden zijn beter bestand tegen zijdelingse inrijdingen dan radiaalbanden.
PU-banden vervang je zodra ze versleten zijn en je ze niet meer veilig kunt gebruiken. Als je te lang wacht, is het mogelijk dat onderdelen zoals de mast of het toestel de grond raken.
Vervang deze wielen meteen. Wacht je te lang, dan ontstaat er verdere schade.
Een vlakke kant ontstaat meestal door het blokkeren van de band door een ander object zoals plastic of een stuk hout. Vervang de band onmiddellijk om meer schade te voorkomen.
Je vervangt best het complete wiel, dit is vaak de voordeligste oplossing.
Als je te lang wacht met je banden te vervangen, heeft dit ook een grote impact op de prestaties van je heftruck. Door op tijd je banden te vervangen heb je:
Heftruckbanden in topconditie zorgen voor een veilige en efficiënte werking. Met deze tips blijven zorg je ervoor dat ze langer meegaan:
Door deze maatregelen toe te passen, bespaar je op onderhoudskosten en verleng je de levensduur van je heftruckbanden aanzienlijk. Meer weten over het onderhoud van je heftruck? Onze experts staan klaar om je te helpen.