17-02-2022|
4
minuten

Je vraagt je misschien af of het de moeite loont om te investeren in lithium-ion voor een vestiging met één ploeg. Het antwoord is: ja. Sinds de opkomst van lithium-ion batterijen jaren geleden, is het altijd duidelijk geweest dat het de perfecte oplossing was voor vestigingen met een meerploegensysteem. Je hebt namelijk geen tweede batterij of zelfs geen tweede truck nodig, want je kunt op een vrij moment tussen twee werksessies in laden. Je hebt ook geen afzonderlijke oplaadruimte meer nodig en het opladen gaat veel sneller dan met loodzuurbatterijen. Maar je moet geen groot bedrijf met een druk magazijn zijn om de voordelen van voertuigen op lithium-ion energie te voelen. Heb je een kleinere vestiging met slechts één shift, lees dan hier hoe een lithium-ion batterij ook voor jouw trucks een interessante oplossing kan zijn.  

Optimaal gebruik van de ruimte 
Vestigingen met één ploeg hebben vaak beperkt ruimte in hun magazijn en geven dus de voorkeur aan kleinere voertuigen. Trucks op lithium-ion energie hebben vaak een kleiner batterijcompartiment, met een compact chassis als resultaat, waardoor je je gemakkelijker tussen smalle gangen kunt bewegen. Bij het ontwerp van onze jongste pallettruck met lithium-ion, de BT Levio LWI160, werd zelfs vertrokken van de batterij om de truck relatief klein en licht te maken. Uiteraard kun je het chassis van je truck alleen verkleinen als de truck de mogelijkheid biedt om de maat van het batterijcompartiment te kiezen. 

Bovendien kun je de vrijgekomen ruimte, waar je vroeger loodzuurbatterijen oplaadde, nu voor iets anders gebruiken. Lithium-ion batterijen kun je altijd en overal opladen. 

Zorg ervoor dat je chauffeurs zich op hun hoofdtaken kunnen concentreren
Heb je een vestiging met één ploeg waar je heftruckchauffeurs meerdere taken hebben, behalve hun truck besturen? Of hebben je truckchauffeurs de grootste moeite om op tijd het laadstation te bereiken met hun voertuig? Loodzuurbatterijen vereisen de nodige kennis over het gebruik van de batterij en je chauffeurs moeten degelijk worden opgeleid over hoe ze zorg moeten dragen voor de batterijen (met water vullen, veilige behandeling van de batterij, levenscyclus van de batterij, laadtijden, de stekker uithalen enz.). Dit vergt veel tijd en aandacht, ten koste van hun productiviteit.  

Lithium-ion batterijen laad je daarentegen even gemakkelijk op als een smartphone. Tot grote tevredenheid van je chauffeurs! Vóór hun pauze steken ze gewoon de stekker van de truck in het stopcontact. Gedaan met wachten of iets anders doen terwijl ze staan te kijken hoe de batterij van hun truck aan het laden is. Wanneer ze na hun pauze terugkomen, is de batterij geladen en kunnen ze zo weer aan de slag. Uiteraard kunnen ze de batterij ook tijdens hun werkuren laden, tussen de truckactiviteiten in. Dat noemen we ‘gelegenheidsladen’. Lithium-ion batterijen zijn bovendien een stuk minder gevaarlijk dan loodzuurbatterijen. Met lithium-ion batterijen mag je de stekker van de truck in het stopcontact laten zitten, want de batterij kan niet overladen raken en schakelt zichzelf bij een storing of defect automatisch uit. Ook als de batterij oververhit raakt of wanneer het te koud is, zal ze vanzelf uitgaan. Dat maakt lithium-ion batterijen veel veiliger en minder gevaarlijk. Lithium-ion batterijen geven fouten geen kans. En het risico op schade of explosie is minimaal. 

Blog - Li-ion (1)

Een veilige investering  
Lithium-ion is de laatste tien jaar veel goedkoper geworden, terwijl de prijs van lood blijft stijgen. Maar niet alleen de aankoopprijs is voordelig. Met lithium-ion heb je ook 20% minder elektriciteit nodig in vergelijking met loodzuurbatterijen, een belangrijk detail, want elektriciteit is er bepaald niet goedkoper op geworden. Daarbij komt nog dat lithium-ion 30% energie-efficiënter is en de trucks even snel, dynamisch en krachtig blijven bij een laag batterijniveau als bij een volledig geladen batterij. Een groot verschil tegenover trucks op loodzuurbatterij, die hun kracht geleidelijk verliezen naarmate de lading van de batterij daalt. 

Lithium-ion batterijen behoeven geen onderhoud, gaan veel langer mee dan loodzuurbatterijen en hebben een garantie van zeven jaar. Dit betekent dat de batterij tot zeven jaar lang optimaal presteert, afhankelijk van het aantal gebruiksuren. Uiteindelijk verminderen al die innovatieve kenmerken je algemene kosten. Je lithium-ion batterij en je truck worden samen gelukkig oud, want ze hebben ongeveer dezelfde levensduur. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat je over afzienbare tijd een nieuwe batterij moet kopen voor je truck. 

Aangezien je met lithium-ion batterijen geen dure installaties nodig hebt en ze heel efficiënt zijn, win je je investering al binnen de twee of drie jaar terug. Hoe meer je je trucks gebruikt, hoe sneller je je investering terugwint.  

Een schone oplossing 
Lithium-ion batterijen zijn ook heel wat schoner dan loodzuurbatterijen: je moet geen water bijvullen en dus ga je ook niet morsen, er zijn geen zuurlekken en dus ook geen roestvlekken meer, er hoopt zich geen stof meer op op je batterijen enz. Lithium-ion batterijen hebben ook minder energie nodig om op te laden en gaan langer mee dan het oude loodzuursysteem. Lithium-ion batterijen dragen bij tot een meer gestroomlijnde en energie-efficiënte werking van je vestiging. 

Als je voor het laadproces groene elektriciteit gebruikt, helpen ze je ook je koolstofvoetafdruk te verminderen. Het is dus duidelijk dat de voordelen van lithium-ion niet beperkt zijn tot grote vestigingen met een meerploegensysteem. Ze kunnen vestigingen met één ploeg helpen om efficiënter, veiliger, kostenefficiënter en koolstofneutraal te worden. Bovendien maken ze wat extra plaats vrij in het magazijn. Als je denkt dat lithium-ion batterijen misschien iets voor jou zijn, contacteer ons gerust of neem een kijkje op onze informatiepagina over lithium-ion.

New call-to-action

Topics: Energy

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium