20-02-2023|
1
minuut

De vrije hefhoogte of vrije heffing van een mast van een heftruck is de hoogte die de vorken kunnen heffen vooraleer de mast uitschuift.

Bij een telescopische mast is dit eerder beperkt tot ongeveer 10 à 15 cm. Dat is net voldoende om een pallet op te nemen van de grond. Als je de pallet hoger tilt, dan schuift de mast bovenaan uit. 

Bij hiloscopische masten is de vrije heffing veel hoger. Dat komt omdat ze een extra hefcilinder hebben.

 

Belangrijk bij lage plafonds

Het kennen van de vrije heffing is vooral van belang als je werkt in een ruimte met een laag plafond, bijvoorbeeld in een vrachtwagen.

Als je daar ook pallets wil stapelen dan gaat dat alleen met een mast met een hoge vrije heffing. Anders zal de mast te snel uitschuiven zodanig dat deze het plafond raakt vooraleer de vorken op de gewenste hoogte zijn.

Dat kan akelige gevolgen hebben.

Hoge en lage magazijnen

Heb je meerdere magazijnen of opslagruimtes met lage en hoge plafonds?

Als je daar met dezelfde heftruck wil werken, moet je erop letten dat de vorkheftruck in het hoge magazijn de bovenste rekken kan bereiken.

In het lage magazijn moet de vrije heffing van de mast voldoende zijn om daar de hoge posities te bereiken zonder dat de mast het plafond raakt.

Advies nodig?

Wil je professioneel advies van een heftruck specialist? Neem contact op met ons en we geven je graag advies over de correcte hefmast voor jouw toepassing.Ik wil een gratis veiligheidsposter

 

Frank Hallemans
Frank Hallemans |

Business Development Manager at Toyota Material Handling Belgium