17-02-2022|
6
minuten

Heftrucks op waterstof met gebruik van brandstofceltechnologie zijn aan een flinke opmars bezig. Waterstof is een schone, productieve, efficiënte en (mits je groene waterstof gebruikt) CO2-neutrale energieoplossing met interessante voordelen voor zwaar werk of meerploegensystemen. Aangezien het geen gestandaardiseerde procedure betreft zoals met loodzuurbatterijen, is de implementatie altijd een proces op maat, uitgestippeld vanuit een energiestrategisch standpunt. Brandstofceltechnologie vereist een nieuwe manier van denken over processen en energie. Overweeg je om over te schakelen op waterstof als energiedrager, dan is deze blog je op het lijf geschreven! 

De innovatiecyclus van brandstofceltechnologie is nog maar net begonnen. Dit is dus het perfecte moment voor early adopters en innovatieleiders om de stap te zetten. Een waterstofproject biedt een groot potentieel, maar houd wel rekening met enkele belangrijke punten voordat je bij je changemanager aanklopt. 

Om te beginnen zijn er de lokale regels en reglementeringen. De wetgeving of richtlijnen omtrent brandstofcellen op waterstof kunnen variëren per land of zelfs per regio. Dat is dus altijd het eerste wat je moet checken. 

Heb je al gegoogeld op de operationele voordelen van brandstofcellen op waterstof? 
Is er ruimte voor verbetering in termen van tijd, ruimte en kapitaal? In hoever heb je meer flexibiliteit nodig? Is er ruimte voor verbetering in de logistieke processen? Wil je diesel of LPG door elektriciteit vervangen? Wil je je CO2-uitstoot verminderen? 

Je hebt natuurlijk al flink wat research gedaan naar de voordelen van brandstofcellen op waterstof. Brandstofceltechnologie is flexibel en daarom praktischer en efficiënter om het hoofd te bieden aan piekmomenten dan loodzuur- en lithium-ion batterijen. Je hebt geen extra batterijen nodig, aangezien je je truck in amper twee tot drie minuten kunt opladen. Met 0,5 à 1 kg waterstof in de tank kun je 8 uren werken. 

Blog - Waterstof

Heb je een overzicht van de dagelijkse, specifieke kenmerken van je vestiging? 
Hoe groot is je vloot? In hoeveel shiften van hoeveel uur werk je? Welke energiebron gebruik je vandaag? Hoe goed zijn je chauffeurs opgeleid? Hoe gedisciplineerd zijn ze?  Hoe groter je vloot en hoe groter de bedrijvigheid in je vestiging, hoe sneller je investering rendabel is. Brandstofceltechnologie kan voor bepaalde types vestigingen een grote troef zijn:

  • vestigingen met heftrucks met tegengewicht die 1,5 tot 5 ton heffen en veel energie verbruiken;
  • vestigingen die problemen hebben met elektrische laadstations;
  • verstrekkers van massalogistiek, waar alles rond productiviteit draait.


Brandstofceltechnologie is sterk aanbevolen als je je goederenbehandeling duurzamer, productiever en efficiënter wil maken. Bovendien gaat het tanken sneller
 en gemakkelijker. Ook blijft het maximale vermogen gedurende de volledige levensduur van de batterij intact. Brandstofcellen zijn een gemakkelijk te beheren type energiebron. Ze besparen je medewerkers tijd, want trucks op waterstof vergen minder onderhoud en zijn in enkele minuten volgetankt. Je merkt dus een duidelijke stijging van je winst wanneer je je oude loodzuurbatterijen, die beschadigd zijn door ontoereikend batterijbeheer of onachtzaamheid, vervangt door praktische brandstofcellen op waterstof.  

Passen brandstofcellen in je bedrijfscultuur? 
Ben je een innovatief bedrijf? Investeer je graag in nieuwigheden en wil je jezelf altijd verbeteren? Werk je graag samen met andere bedrijven? Wat zijn je doelstellingen inzake ecologische voetafdruk en duurzaamheid? Heb je een bijzondere interesse in hernieuwbare energie? Aangezien waterstof een nieuwkomer is op het vlak van milieuvriendelijke brandstofbronnen, is het een investering voor de toekomst. Het is belangrijk dat deze investering past bij je bedrijfscultuur en -imago.  

Blog - Waterstof (1) 

Past ze bij de kenmerken van je bedrijf? 
Sta je in voor je eigen groene energieproductie (zoals wind- of zonne-energie)? Werkt je bedrijf al op een of andere manier met waterstof? Ben je een nieuwe vestiging aan het bouwen of een bestaande aan het veranderen? Heb je ervaring met grote investeringsprojecten? Wat zijn de behoeften van je bedrijf met betrekking tot hygiëne? Het is gemakkelijker om waterstof te implementeren bij de ontwikkeling van een nieuwe vestiging, omdat je de inrichtingsvereisten rechtstreeks kunt integreren en je installaties eraan kunt aanpassen. Uiteraard kun je ook je bestaande vestiging met enkele extra investeringen aanpassen en veranderingen in verband met brandstofcellen doorvoeren. De overschakeling op brandstofcellen op waterstof betekent een grote investering. Daarom bieden steeds meer landen die achter deze energiebron staan, lokale subsidies om de investeringskosten voor brandstofceltechnologie te ondersteunen. 

De lucht- en zeevaart staan vandaag sterk onder druk om hun ecologische voetafdruk te verminderen. Waterstof is in die context een interessante oplossing, want de CO2-uitstoot is nul, als er natuurlijk groene waterstof wordt gebruikt. Waterstof is ook uitzonderlijk schoon en stil, wat in bepaalde vestigingen een must is. Waterstof kan uit een hele reeks stoffen (waaronder water) worden gehaald en wordt beschouwd als overvloedig aanwezig op onze planeet. De enige uitstoot bij gebruik van waterstof in een brandstofcelmotor, is die van warmte en water. 

Is een waterstofstation in je vestiging concreet uitvoerbaar?  
De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is: hoe waarschijnlijk is het dat je een vergunning krijgt? De toelatingsvoorwaarden om een waterstofstation te installeren, hangen af van je land of regio. In Nederland geldt bijvoorbeeld dat, hoe dichter je vestiging bij een woon- of groene zone ligt, hoe minder kans je hebt dat je een vergunning krijgt. En zonder vergunning komt er natuurlijk geen waterstofstation.  

Een tweede aspect dat je moet checken, is of je aan de laadvoorwaarden en -richtlijnen in je land of regio zou kunnen voldoen. Er zullen enkele aanpassingen nodig zijn om te verzekeren dat je je truck op waterstof veilig kunt voltanken. Ook hier variëren de voorwaarden van land tot land en zelfs van regio tot regio. In veel Europese landen is een omtrek van 20 meter rond het waterstofstation vereist. Als je je waterstofstation te dicht bij je gebouw zet, mag je dus juridische problemen verwachten. Check daarom altijd goed de lokale richtlijnen voor je in waterstofenergie investeert. Als je buiten tankt, kan je een muur rond het tankstation plaatsen om die perimeter te verminderen. Als je binnen tankt, dan zul je bijkomende gasleidingen in je gebouw moeten installeren. 

De haalbaarheid van je brandstofcelproject hangt natuurlijk ook af van de beschikbaarheid van waterstof. Is er veel waterstof beschikbaar in je land? Dan zijn brandstofcellen op waterstof misschien een goede oplossing voor jou. In het andere geval wordt het wellicht een strijd om aan voldoende waterstof voor je wagenpark te geraken. 

Blog - Waterstof (3)

Klaar voor de volgende stap? 
Onze energiedeskundigen begeleiden je graag met advies doorheen het proces. Neem dus niet gerust contact met ons op als je een overschakeling op brandstofcellen overweegt of vragen hebt over het onderwerp. Onze energiedeskundigen zullen dan een afspraak maken om je meer info te verstrekken en je bedrijf beter te leren kennen. Vervolgens ontwikkelen ze een businesscase op basis van je specifieke behoeften, bedrijfsinrichting, doelstellingen, operationele methoden enz. Lokale processen, wetgeving, reglementeringen en subsidies kunnen variëren. 

Brandstofcellen zijn een investering voor de toekomst. Vandaag kun je je bedrijf positioneren als een moderne, milieuvriendelijke pionier en een duurzame innovatieleider. Denk eraan: waterstof is niet alleen een groene brandstof die je kunt gebruiken voor je materieel voor goederenbehandeling, maar ook een energiedrager, die je hele logistieke keten (van vrachtwagens tot busjes en zelfs taxi’s) kan aandrijven als brandstofcel.

Ontdek alles over waterstof

 

Topics: Energy

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer