26-02-2020|
2
minuten

Een vorkheftruck voor uw bedrijf kiezen kan een behoorlijke uitdaging zijn. Welke basisvragen u zich best stelt voor u een vorkheftruck aankoopt, vindt u terug in onze checklist: Hoe kies ik de juiste vorkheftruck? Maar omdat de keuze en variatie zo breed is, zijn er nog meer criteria waar u rekening mee moet houden. Welk type heftruck past het best bij de toepassing en de locatie waar u hem wilt inzetten? Om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt, geven we u een overzicht van de meest voorkomende types magazijn- en vorkheftrucks en hun sterktes. 

1. Handpallettruck

U denkt wellicht niet onmiddellijk aan een handpallettruck wanneer men spreekt over heftrucks. Toch is zo’n toestel bijzonder handig om pallets tot 3.000 kg vlot te verplaatsen. Handpallettrucks worden ook wel eens ‘pompwagens’ genoemd, omdat de bestuurder met de handgreep moet ‘pompen’ om de lading van de grond te tillen. Toyota Material Handling heeft naast manuele transpalletten ook handpallettrucks met een elektrische aandrijfmotor in zijn aanbod. Dat zorgt voor een betere ergonomie en een hogere productiviteit van uw chauffeurs.  

Ontdek meer >>

2. Elektrische pallettruck

Elektrische pallettrucks zijn gemotoriseerd, waardoor ze pallets efficiënter kunnen verplaatsen en beter manoeuvreren in kleine ruimtes. De trucks worden bediend met behulp van een hendel, zodat de bestuurder de mogelijkheid heeft om ze voor- en achterwaarts te bewegen en om de truck tot stilstand te brengen. Elektrische pallettrucks zijn verkrijgbaar met een platform of met een instaande of inzittende optie. Die laatste kunnen uitgerust worden met verlengde vorken om meerdere pallets te transporteren. 

Ontdek meer >>

3. Counterbalanced heftruck

Heftrucks met een contragewicht zijn het meest voorkomende type. Ze bestaan in heel wat verschillende maten en gewichten, met dieselmotor of elektrische aandrijving. Het gewicht bevindt zich achterin de truck. Deze toestellen zijn verbazingwekkend veelzijdig, omdat ze makkelijk gecombineerd kunnen worden met allerlei voorzetapparatuur.
Sommige vorkheftrucks zijn beschikbaar in en versie met drie wielen in plaats van vier. Deze driewielige heftrucks bieden een uitstekende wendbaarheid op locaties met een beperkte ruimte. Ze zijn bovendien geschikt voor zowel binnen- als buitenwerk.

Ontdek meer >>

4. Reachtruck

Reachtrucks worden vaak gebruikt voor werkzaamheden in een magazijn. Dit type machine wordt hoofdzakelijk voor binnenwerk ingezet. Met behulp van zijn vorken en stabilisatiepunten kan de reachtruck makkelijk buiten de machine en in de stellingen reiken, op een hoogte waar veel andere vorkheftrucks niet bij kunnen. De poten onderaan de truck bieden extra ondersteuning, waardoor er geen tegengewicht nodig is. Reachtrucks zijn ook beschikbaar met een kantelcabine voor optimale ergonomie, veiligheid en productiviteit.

Ontdek meer >>

5. Orderverzameltruck

De orderverzameltruck wordt het vaakst ingezet in magazijnomgevingen voor order picking en logistiek. Ze bestaan in laag-, midden- en hoogniveau, van 2,8 m tot 12,1 m hoogte. Voor elk magazijn bestaat er een ideale orderverzameltruck. Met de hoogniveau orderpicker kan de bestuurder ook zichzelf omhoog en omlaag brengen, terwijl hij de truck nog steeds probleemloos bedient.

Ontdek meer >>

Heftruck aankopen? Download onze checklist voor u beslist

Peter Van Cauwenbergh
Peter Van Cauwenbergh | Linkedin

Commercial Director at Toyota Material Handling Belgium