06-02-2024|
5
minuten

In magazijnen spelen reachtrucks een cruciale rol bij het efficiënt verplaatsen van goederen op hoogtes. Bij het gebruik ervan is veiligheid van het grootste belang. Weet jij ook hoe je jouw reachtruck op een verstandige en correcte manier gebruikt? Hier zijn 12 eenvoudige tips om veilig te werken met deze toestellen:


1. Inspecteer dagelijks voor gebruik


Maak er een gewoonte van om jouw toestel te onderwerpen aan een grondige inspectie als je begint met je shift. Controleer de banden, remmen, verlichting en alle bedieningselementen. Als je schade vaststelt, meld deze onmiddellijk aan jouw verantwoordelijke.

Controleer ook de staat van de mast en ketting en smeer de ketting indien nodig. Vergeet zeker niet het lastdiagram en voer een hef- en daalbeweging uit zonder een last om te weten of alles naar behoren werkt. Zit je shift er bijna op? Kijk steeds het batterijpercentage na (en laad de truck op) en schakel de truck uit. Zo kunnen jouw collega's er nadien direct mee aan de slag.

2. Draag persoonlijke beschermingsmiddelen


Bescherm jezelf door de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) te dragen, zoals een helm, veiligheidsschoenen en handschoenen. Dit minimaliseert het risico op verwondingen bij incidenten. In sommige bedrijven of sectoren is het gebruik van oordoppen of veiligheidsbrillen ook verplicht. De werkgeven moet er voor zorgen dat PBM's in een goede staat verkeren, worden onderhouden en indien nodig worden vervangen.

Blog - Tips Veiligheid

3. Maak jezelf zichtbaar


Maak zoveel mogelijk gebruik van je spiegels en zorg ervoor dat je altijd een goed zicht hebt op de lading. Wees alert op je omgeving en let op voor voetgangers of obstakels in de buurt. Communiceer duidelijk met andere teamleden. Gebruik signalen, zoals claxongeluiden, om je aanwezigheid aan te kondigen. Dit bevordert een veilige werkomgeving.

4. Rijd voorzichtig, verstandig en verantwoordelijk


Rijd lange afstanden altijd in de cabinerichting, zo behoud je een goed zicht en controle. Beperk het rijden in de richting van de vorken, want dat kan de zichtbaarheid verminderen en ongelukken veroorzaken. Vermijd ook plotseling optrekken bij vertrek en remmen. Bruusk remmen kan ervoor zorgen dat je het evenwicht verliest wanneer je op een platform staat of kan de lading beschadigen. Neem je bochten rustig, zo vermijd je dat de last kantelt.

5. Rijd correct op hellingen


Moet je een helling op? Dan is het belangrijk om langzaam te rijden, altijd met de last voor jou en omhoog gericht. Rijd langzaam de helling af, met de last achter je en licht geheven zodat de vorken de ondergrond niet raken. Keer nooit op een helling wanneer er een last op de vorken staat.

 6. Hanteer een veilige snelheid


Houd altijd een veilige snelheid aan. Vermijd scherpe bochten en abrupte stops. Met een gecontroleerde snelheid kan je beter manoeuvreren en voorkom je kantelgevaar.

7. Let op het maximale hefvermogen


Verplaats enkel lasten die binnen het hefvermogen van jouw reachtruck vallen en zorg ervoor dat je deze niet overschrijdt. Dit waarborgt niet alleen je eigen veiligheid maar zo behoud je ook de stabiliteit van de truck. De maximale hefcapaciteit van jouw truck vind je op het lastdiagram. Hoe je het juist afleest lees je hier.

8. Plaats je lading recht in de stelling

 

Als je de lading weg moet zetten in de stelling, zorg je ervoor dat je de reachtruck recht voor de stelling zet en de pallet recht in de stelling plaatst. Laat je daarbij niet afleiden door de omgeving of collega's.

Blog - Veilig werken reachtrucks - Afbeelding 1 
9. Haal je lading voorzichtig uit de stelling


Moet je een lading uit de stellingen halen? Schuif langzaam de vorken in de opening van de pallet, hef de pallet op en haal ze daarna voorzichtig uit het rek. Laat je lading altijd eerst zakken alvorens je draait met je reachtruck. Zo voorkom je kantelgevaar.

10. Rijd nooit met geheven lading


Hou je lading gelijkmatig verdeeld en hou ze zo dicht mogelijk bij de grond (op kniehoogte). Dit verlaagt het zwaartepunt en verbetert de stabiliteit van de reachtruck.

11. Loop nooit onder de vorken


Onder de vorken van een reachtruck lopen is geen goed idee. Zowel jij als je collega's kunnen hierdoor zware verwondingen oplopen. Het is verboden om op of onder de vorken van een reachtruck te lopen of te blijven stilstaan op de vorken.

12. Parkeer veilig en verantwoord


Parkeer de reachtruck op een daarvoor bestemde en veilige locatie (bvb. om te laden). Laat de reachtruck nooit onbeheerd achter of op onoverzichtelijke plaatsen. Parkeren voor een nooduitgang of een brandblusapparaat is niet oké. Zet altijd de handrem aan en zorg ervoor dat de vorken zich op een laag niveau bevinden.

Conclusie


Of je nu een ervaren bestuurder bent of nog nooit met een reachtruck hebt gewerkt, met deze basistips werk je altijd veilig en voorkom je ongevallen. Investeer bovendien in training zodat jouw medewerkers altijd scherp blijven.

Ik wil een gratis veiligheidsposter

Topics: Safety, Uitgelicht

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium