22-08-2019|
1
minuut

Jaarlijks vinden er veel incidenten plaats op de werkvloer door onzorgvuldig of onjuist gebruik van een heftruck. Een gebruiksvriendelijke vorkheftruck draagt bij aan het verlagen van het risico op ongevallen en lichamelijke letsels. Maar er is meer dan alleen uw heftruck. Met enkele simpele basistips kunnen uw heftruckchauffeurs veiliger werken en risico's in de werkplaats verminderen.

 

5 tips om veilig te werken met een heftruck
Om veilig te kunnen werken met uw heftruck, is er dus meer nodig dan een gebruiksvriendelijke en doordachte heftruck. Met deze 5 basistips beperkt u als bestuurder de risico’s.

1. Rij langzaam op hellingen

Richt de vork altijd opwaarts bij het rijden. Zo voorkomt u ongevallen of schade aan de truck. Rijd ook altijd recht op en af de helling, en keer enkel op een vlakke ondergrond.

toyotamh-18_afbeelding1

2. Werk nooit met 1 vork

Door maar 1 vork te gebruiken, is de kans groot dat de truck zal kantelen. Maak altijd gebruik van beide vorken en een goedgekeurd vorkenbord.

toyotamh-18_afbeelding2

3. Plaats de last in de hiel

Zorg dat de last altijd stabiel op de vorken staat en zo goed mogelijk in de hiel van de vorken. Zet een last nooit op de tip van de vorken. Dit kan voor kantelgevaar zorgen.

toyotamh-18_afbeelding3

4. Zorg voor een vrij zicht

Zorg altijd voor een vrij zicht tijdens het rijden. Is dit door omstandigheden niet mogelijk? Rijd dan achteruit en probeer een andere route te volgen.

toyotamh-18_afbeelding4

5. Kijk uit voor hindernissen

Bewaar voortdurend het overzicht en aarzel niet om te claxonneren bij hindernissen. Rijd ook niet te snel, zodat u tijdig kan remmen.

toyotamh-18_afbeelding5


Wilt u uw magazijn medewerkers nog meer veiligheidstips bezorgen? Vraag dan uw gratis veiligheidsposter aan, met maar liefst 25 handige tips.Ik wil een gratis veiligheidsposter

Extra belangrijk: zicht, stabiliteit en controle

Naast praktische veiligheidstips zijn er drie zaken aan uw heftruck die voor veiligheid zorgen.

Optimaal zicht: Het interieur, het dak en de mast van uw heftruck moeten zo uitgevoerd zijn dat de chauffeur een goed zicht heeft op de vorkpunten, zowel tijdens het rijden als bij het hanteren van lasten op de grond en in de hoogte.

Stabiliteit van de heftruck en de lading: Wist u dat 30% van de ongevallen wordt veroorzaakt door zijdelings kantelen van een truck? Het is belangrijk dat u een heftruck aanschaft die instabiliteit detecteert en hier actief op reageert. Zo neemt de kans dat de heftruck kantelt sterk af. De heftrucks van Toyota zijn voorzien van het System of Active Stability

Mastcontrole: Verminder de kans dat de last van de vorken glijdt of dat de truck kantelt als gevolg van instabiliteit in de rijrichting. Zo slaat u goederen sneller op en verplaatst u ze op een veiligere manier.

Topics: Safety

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer