22-08-2019|
1
minuut

Jaarlijks vinden er vele grote, kleine maar vooral onnodige incidenten plaats door een onzorgvuldig en onjuist gebruik van vorkheftrucks. Toyota vorkheftrucks zijn ontworpen om eenvoudig lasten van punt A naar punt B te verplaatsen. Een gebruiksvriendelijke vorkheftruck draagt bij aan het verlagen van het risico op ongevallen en lichamelijke letsels. Een geldig certificaat voor bestuurders is niet verplicht in België, maar wij raden dit wel aan.

Belangrijk: zicht, stabiliteit en controle

Een gebruiksvriendelijke vorkheftruck helpt om de risico’s op ongevallen en lichamelijke letsels te verlagen. Toyota vorkheftrucks zijn speciaal ontworpen voor hoge veiligheidsnormen op de werkvloer.

3 zaken zijn daarbij essentieel:

  • Een optimaal zicht: Het interieur, het dak en de mast van de Toyota vorkheftrucks zijn zo uitgevoerd dat de chauffeur een goed zicht heeft op de vorkpunten, zowel tijdens het rijden als bij de handling met lasten op de grond en in de hoogte.
  • Stabiliteit van voertuig en lading: De SAS-technologie van Toyota detecteert elke vorm van instabiliteit en reageert onmiddellijk door de achteras tijdelijk te vergrendelen. Zo neemt de kans dat de truck kantelt sterk af.
  • Een goede mastcontrole: Het actieve mastcontrolesysteem bij de trucks van Toyota vermindert de kans dat de last van de vorken glijdt of dat de truck kantelt als gevolg van instabiliteit in de rijrichting.

 

5 tips om veilig te werken met een vorkheftruck

Om veilig te kunnen werken met een vorkheftruck, is er meer nodig dan een gebruiksvriendelijke en doordachte machine alleen. Met deze 5 basistips beperkt u als bestuurder de risico’s:

1. Rij langzaam op hellingen

Richt de vork altijd helling-op bij het rijden: zo voorkomt u ongevallen of schade aan de truck. Rijd ook altijd recht op en af de helling, en keer enkel op een vlakke ondergrond.

toyotamh-18_afbeelding1

2. Werk nooit met 1 vork

Maak altijd gebruik van beide vorken een een goedgekeurd vorkenbord. Door maar 1 vork te gebruiken, is de kans groot dat de truck zal kantelen.

toyotamh-18_afbeelding2

3. Plaats de last in de hiel

Zorg dat de last altijd stabiel op de vorken staat en zo goed mogelijk in de hiel van de vorken. Zet een last nooit op de tip van de vorken.

toyotamh-18_afbeelding3

4. Zorg voor een vrij zicht

Zorg altijd voor een vrij zicht tijdens het rijden. Is dit door omstandigheden niet mogelijk? Rijd dan achteruit en probeer een andere route te volgen.

toyotamh-18_afbeelding4

5. Kijk uit voor hindernissen

Bewaar voortdurend het overzicht en aarzel niet om te claxonneren bij hindernissen. Rijd ook niet te snel, zodat u tijdig kan remmen.

toyotamh-18_afbeelding5

 

Graag iedereen in uw magazijn herinneren aan deze en nog meer veiligheidstips? Vraag dan uw gratis veiligheidsposter aan, met maar liefst 25 handige tips voor elke bestuurder van een vorkheftruck.

Ik wil een gratis veiligheidsposter

 

Topics: Safety

Walter Van Vlasselaer
Walter Van Vlasselaer | Linkedin

Quality & safety manager at Toyota Material Handling Belgium