17-01-2025|
7
minuten

Het is belangrijk om jouw stapelaar op een verstandige en juiste manier te gebruiken, zodat je ongevallen beperkt. In deze blog delen we 12 waardevolle tips om veilig te werken met een elektrische stapelaar.

1. Controleer de stapelaar voor gebruik 

Maak er een gewoonte van om voor de start van je shift de staat van de stapelaar te controleren. Let op schade zoals deuken, loshangende panelen, de staat van de wielen en vuil tussen de wielen. Meld schade onmiddellijk aan jouw verantwoordelijke. 

Controleer de staat van de mast en ketting en smeer de ketting indien nodig. Check nadien het lastdiagram en voer een hef- en daal beweging uit zonder een last om te weten of alles naar behoren werkt. 

De bestuurder van de stapelaar voert een algemene controle uit voor zijn shift.

 

2. Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Tijdens het werken draag je verplicht veiligheidsschoenen ter bescherming. Bedien de stapelaar niet met natte of gladde handen en draag geen vettige handschoenen.

3. Laat enkel bedienen door geautoriseerden  

Met toegang via een pincode of gepersonaliseerde badge weet je zeker dat alleen bevoegde medewerkers de stapelaar kunnen bedienen. Dit voorkomt dat niet-getrainde of onbevoegde personen het toestel gebruiken, wat het risico op ongevallen of schade vermindert. 


4. Kijk de batterij na op het einde van de shift 

Afhankelijk van het type batterij, is het belangrijk om andere controles uit te voeren:

  • Lithium-ion batterijen 

Wacht niet met het opladen van een lithium-ion batterij. Je kan deze batterij makkelijk tussentijds opladen, tijdens je pauze bijvoorbeeld. Afhankelijk van het resterende percentage, steek je deze na de shift best terug in de oplader. 

  • Loodzuurbatterijen 

Timing is cruciaal bij het opladen van een loodzuurbatterij. Een batterij moet je op het juiste moment (vanaf 20%) opladen voor de volledige laadperiode. Een loodzuurbatterij is gemaakt voor een vast aantal laadcycli. Iedere keer dat je de batterij aan de lader hangt, geldt als een cyclus. In tegenstelling tot de lithium-ion variant is tussentijds opladen nefast voor een loodzuurbatterij.

5. Loop niet onder de vorken

Onder de vorken van een stapelaar lopen? Geen goed idee. Zowel jij als jouw collega-bestuurder kunnen hierdoor zware verwondingen oplopen. Het is verboden om op of onder de vorken van een stapelaar te lopen of te blijven stilstaan op de vorken.

Een voorbijganger loopt onder de verhoogde vorken van een stapelaar, wat verboden is.

6. Gebruik de stapelaar nooit als opstapje

Gebruik de stapelaar niet als opstapje voor het wegzetten van materiaal of om jouw collega’s voor de grap eens naar boven te sturen. Het heffen van personen is ten allen tijde verboden. Moet je toch een persoon naar boven heffen? Gebruik dan specifiek daarvoor bedoeld materieel zoals een metalen kooi die je vastmaakt op de vorken. Indien je gebruik maakt van een metalen kooi moet deze samen met de stapelaar gecertificeerd zijn.

Twee rode X'en waarschuwen tegen het onveilig staan op de vorken van een stapelaar.

7. Rijd correct op hellingen 

Moet je een helling op? Dan is het belangrijk om langzaam te rijden, altijd met de last voor jou en omhoog gericht. Rijd langzaam de helling af, met de last achter je en licht opgeheven zodat de vorken de ondergrond niet raken. Keer nooit op een helling wanneer er een last op de vorken staat.

Medewerker duwt een stapelaar met lading recht omhoog op een helling.

8. Correct behandelen van lasten

Verplaats enkel lasten die binnen het hefvermogen van jouw stapelaar vallen. Hef nooit een last die buiten het hefvermogen valt. De maximale hefcapaciteit van jouw truck vind je op het lastdiagram. 

Behandel met een stapelaar enkel lasten met de correcte capaciteit.

9. Plaats de last recht in de stelling

Ben je klaar om de last weg te zetten in de stelling? Zorg dat je de stapelaar recht voor de stelling zet en plaats de pallet recht in de stelling. Laat je daarbij niet afleiden door de omgeving of collega’s.

Bestuurder plaatst een last recht in de stelling met een stapelaar.

10. Rijd nooit met geheven lading

Onderweg van punt A naar punt B met een lading? Houdt altijd de lading op een laag en veilig niveau. En zorg ervoor dat de last de zichtbaarheid van de bestuurder niet belemmert.

Verplaats de last met een stapelaar steeds op een veilig en laag niveau.

11. Let op voor voetgangers  

Een magazijn is een drukke plaats. Magazijn- en heftrucks rijden er door elkaar, maar ook voetgangers kom je er tegen. Let goed op overstekende voetgangers of toevallige passanten, doseer je snelheid en zorg dat je altijd onmiddellijk kan stoppen.

Medewerker let op voor voetgangers op een druk kruispunt in het magazijn.

12. Last uit de stelling nemen

Moet je een lading uit de stellingen halen? Schuif langzaam de vorken in de opening van de pallet, hef de pallet op en haal ze daarna voorzichtig uit het rek. Laat de last altijd eerst zakken voordat je met je stapelaar draait. 

Bestuurder van stapelaar neemt correct een pallet uit de stelling.

Veiligheid voor alles

Of je nu een ervaren bestuurder bent of nog nooit met een stapelaar hebt gewerkt, met deze basistips werk je altijd veilig en voorkom je ongevallen. Ook voor ervaren operators is het interessant om te investeren in een veiligheidstraining. Ontdek onze gratis veiligheidsposters en vergroot zo het bewustzijn rond veiligheid in je magazijn.

Meer weten over stapelaars?
Wil je zelf het comfort van onze stapelaars ervaren? Of meer weten over het draagvermogen van onze toestellen? Neem contact op met onze experts. We helpen je graag verder!

New call-to-action

Topics: Safety

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer