05-07-2023|
5
minuten

Stap je over op een stapelaar voor lage of intensieve toepassingen? Maar weet je ook hoe je jouw stapelaar veilig gebruikt? Het is belangrijk om jouw stapelaar op een verstandige en juiste manier te gebruiken, zodat je ongevallen beperkt. In deze blog delen we 12 waardevolle tips om veilig te werken met een elektrische stapelaar.

1 .Controleer de stapelaar voor gebruik 

Maak er een gewoonte van om voor de start van je shift de staat van de stapelaar te controleren. Let op schade zoals deuken, loshangende panelen, de staat van de wielen en vuil tussen de wielen. Meld schade onmiddellijk aan jouw verantwoordelijke. 

Controleer de staat van de mast en ketting en smeer de ketting indien nodig. Check nadien het lastdiagram en voer een hef- en daal beweging uit zonder een last om te weten of alles naar behoren werkt. 

2. Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen 
Tijdens het werken draag je verplicht veiligheidsschoenen ter bescherming. Bedien de truck nooit met natte of gladde handen en draag geen vettige handschoenen.

Blog - Veilig rijden stapelaars - Tip 2

3. Laat enkel bedienen door geautoriseerden  
Dankzij de toegang via pincode of gepersonaliseerde badge met optie voor pre-operationele check (enkel met I_Site), weet je zeker dat alleen geautoriseerde medewerkers de stapelaar kunnen gebruiken. Individuele parameterinstellingen en automatische uitschakeling zorgen voor een productieve en veiligere werkomgeving. 

4. Kijk de batterij na op het einde van de shift 
Lithium-ion batterijen 
Wacht niet met het opladen van een lithium-ion batterij. Je hoeft ze niet volledig op te laden om er correct mee te werken. Je laadt een lithium-ion batterij makkelijk tussentijds op tijdens de pauze. Afhankelijk van het resterende percentage hang je deze na de shift best aan de lader. 

Loodzuurbatterijen 
Timing is cruciaal bij het opladen van een loodzuurbatterij. Een batterij moet je op het juiste moment (vanaf 20%) opladen voor de volledige laadperiode. Een loodzuurbatterij is gemaakt voor een vast aantal laadcycli. Iedere keer dat je de batterij aan de lader hangt, geldt als 1 cyclus. In tegenstelling tot de lithium-ion variant is tussentijds opladen nefast voor een loodzuurbatterij.

5. Loop niet onder de vorken
Onder de vorken van een stapelaar lopen? Geen goed idee. Zowel jij als jouw collega-bestuurder kunnen hierdoor zware verwondingen oplopen. Het is verboden om op of onder de vorken van een stapelaar te lopen of te blijven stilstaan op de vorken.

6. Gebruik de stapelaar nooit als opstapje
Gebruik de stapelaar niet als opstapje voor het wegzetten van materiaal of om jouw collega’s voor de grap eens naar boven te sturen. Het heffen van personen is ten allen tijde verboden. Moet je toch een persoon naar boven heffen? Gebruik dan specifiek daarvoor bedoeld materieel zoals een metalen kooi die je vastmaakt op de vorken. Let op! Indien je gebruik maakt van een metalen kooi moet deze samen met de stapelaar gecertificeerd zijn.
Blog - Veilig rijden stapelaars - Tip 6

 
7. Rij correct op hellingen 
Moet je een helling op? Dan is het belangrijk om langzaam te rijden, altijd met de last voor jou en omhoog gericht. Rij langzaam de helling af, met de last achter je en licht geheven zodat de vorken de ondergrond niet raken. Keer nooit op een helling wanneer er een last op de vorken staat.

8. Correct behandelen van lasten
Verplaats enkel lasten die binnen het hefvermogen van jouw stapelaar vallen. Hef nooit een last die buiten het hefvermogen valt. De maximale hefcapaciteit van jouw truck vind je op het lastdiagram. Hoe je het juist afleest lees je hier.

9. Plaats de last recht in de stelling
Ben je klaar om de last weg te zetten in de stelling? Zorg dat je de stapelaar recht voor de stelling zet en plaats de pallet recht in de stelling. Laat je daarbij niet afleiden door de omgeving of collega’s.

Blog - Veilig rijden stapelaars - Tip 9

10. Rijd nooit met geheven lading
Onderweg van punt A naar punt B met een lading? Zorg altijd dat je de lading op een laag en veilig niveau houdt. Zorg ervoor dat de last de zichtbaarheid van de bestuurder niet belemmert.

11. Let op voor voetgangers  
Een magazijn is een drukke plaats. Magazijn- en heftrucks rijden er door elkaar, maar ook voetgangers kom je er tegen. Let goed op overstekende voetgangers of toevallige passanten, doseer je snelheid en zorg dat je altijd onmiddellijk kunt stoppen.

12. Last uit de stelling nemen
Moet je een lading uit de stellingen halen? Schuif langzaam de vorken in de opening van de pallet, hef de pallet op en haal ze daarna voorzichtig uit het rek. Laat de last altijd eerst zakken alvorens je draait met je stapelaar. 

Conclusie
Of je nu een ervaren bestuurder bent of nog nooit met een stapelaar hebt gewerkt, met deze basistips werk je altijd veilig en voorkom je ongevallen. Investeer bovendien in training zodat jouw medewerkers altijd scherp blijven.

Ik wil een gratis veiligheidsposter

Topics: Safety, Uitgelicht

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer