17-06-2021|
2
minuten

Vlootbeheerders hebben de uitdagende taak hun vloot optimaal te laten draaien en tegelijkertijd de kosten in de hand te houden. In deze korte serie onthullen we drie kostenbesparende methoden die vlootbeheerders misschien nog niet eerder hebben overwogen. Met deze tips ontdekt u nieuwe manieren om elk jaar een aanzienlijk bedrag te besparen. In dit bericht behandelen we het eerste deel: batterijbeheer. 

Bespaar batterijen, bespaar geld 
De verantwoordelijkheid van een vlootbeheerder betreft niet alleen voertuigen, maar ook de batterijen. Hoewel ze vaak over het hoofd worden gezien, vertegenwoordigen batterijen een aanzienlijk deel van uw budget. Een goed beheer van de batterijen van vorkheftrucks verlengt de levensduur ervan, waardoor de kosten voor de aankoop van extra batterijen tijdens de contractperiode worden vermeden. 

Wilt u de levensduur van de batterijen van uw vorkheftruck verbeteren? Eerst moet u twee dingen weten: hoe uw batterijen worden opgeladen, en of het type batterij dat u gebruikt geschikt is voor uw activiteiten. 

Het beantwoorden van deze vragen kan moeilijker zijn dan u denkt. Daarom ontwikkelden we Toyota I_Site met het Explorer package, waarmee u onmiddellijk toegang krijgt tot een hoop nuttige batterijgegevens via het I_Site portaal.

Hoe en wanneer worden uw batterijen opgeladen? 
In de praktijk is het bijna onmogelijk te controleren hoe en wanneer alle batterijen worden opgeladen. Maar met I_Site kunt u de gegevens van laad/ontlaadcycli voor elke truckbatterij bekijken. Hierdoor wordt inefficiënt batterijgebruik snel gesignaleerd, zodat u indien nodig maatregelen kunt nemen, zoals het aanbieden van extra training over batterijbeheer aan de bestuurders van uw vorkheftrucks. 

Door het batterijverbruik op vlootniveau te monitoren, kunt u ook de energie-efficiëntie verbeteren 

Gebruikt u het juiste type batterij? 
Ons vlootbeheersysteem detecteert automatisch de gebruikte batterijtechnologie. Het Explorer-pakket kan u ook helpen bij de keuze van het juiste batterijtype voor uw activiteiten: lood-zuur of lithium-ion 

Hoe haalt u het beste uit uw batterijen? 
De beste praktijken voor batterijbeheer variëren sterk naargelang het type batterij. 

Bij gebruik van lood-zuur batterijen:
Lood-zuur batterijen moeten worden opgeladen wanneer ze 20% ontlading hebben bereikt. Dit zal de levensduur van de batterij op vijf jaar of meer houden. De levensduur wordt beïnvloed door de oplaadfrequentie. Als de batterij vaak kortstondig wordt opgeladen voordat deze 20% bereikt – iets wat gelegenheidsoplading wordt genoemd – zal de levensduur van de batterij drastisch afnemen, en zult u veel eerder een extra batterij moeten kopen. 

Bij gebruik van lithium-ion batterijen: 
Lithium-ion batterijen zijn flexibeler wat het opladen betreft. In tegenstelling tot lood-zuur batterijen wordt de levensduur van een lithium-ion batterij niet beïnvloed door de laadfrequentie. In feite wordt gelegenheidsoplading aangemoedigd om de uptime van uw bedrijf op peil te houden. Met behulp van I_Site Explorer kunt u controleren of uw batterijen altijd volledig worden opgeladen wanneer de trucks niet worden gebruikt. Zo voorkomt u dat u eerst moet gaan laden wanneer de truck nodig is, waardoor kostbare productietijd verloren gaat.  

Met het juiste type batterij, optimaal opgeladen, kunt u uw trucks op volle capaciteit gebruiken en tegelijkertijd energie en kosten besparen. Het is een win-win situatie.New call-to-action

Topics: Energy

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium