07-07-2021|
2
minuten

Het onderhoud van een heftruckketting is van cruciaal belang voor een optimale en correcte werking. Een regelmatige controle voorkomt kleine problemen voor deze de productiviteit van uw truck kunnen beïnvloeden. Onderstaande tips helpen om de levensduur van uw heftruckketting te verlengen.  

Vermijd slijtage 
Voor de start van uw shift of voordat u gebruik maakt van de heftruck, controleert u best de uitlijning van de ketting. Zorg ervoor dat de mastrollen verticaal gemonteerd zijn, om te voorkomen dat de ketting vervormt of uitgerekt wordt. 

Gebruik geschikt smeervet voor de ketting 
Smeer de ketting voldoende, afhankelijk van het gebruik en de werkomstandigheden, om corrosie te voorkomen en om vijzen en plaatjes op de correcte plaats te houden. Het is van cruciaal belang dat de ketting niet droog komt te staan. Voldoende smeren is de boodschap! 

Blog - heftrucks

Gebruik het meest geschikte gereedschap om de slijtage te meten 
Om slijtage zo snel mogelijk te kunnen bepalen, maakt u best gebruik van de correcte kettingslijtagemeter.  Door de ketting regelmatig te meten kunt u de rek detecteren. Zo werkt u nooit met een onveilige ketting. 

Vervang tijdig de ketting 
Wanneer schalmkettingen 3 procent rek vertonen, moeten ze vervangen worden. U kunt dit meten met behulp van een slijtagemeter. De meting wordt uitgevoerd over de lengte van de ketting die over de kettingrol loopt. Dit deel van de ketting is onderworpen aan het meeste “stress” en is daarom het ideale meetpunt. 

Slijtage is maar een van de mogelijke redenen om een heftruckketting te vervangen. Andere redenen zijn:

  • Verwrongen of verschoven kettingpinnen
  • Gebarsten kettingschalm door corrosie of metaalmoeheid
  • Vastgelopen schakels
  • Schade aan de ketting door een externe oorzaak
  • Breuk in de ketting door een te zware last of onjuiste smering

New call-to-action

Topics: Service

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium