07-07-2021|
2
minuten

Het onderhoud van een heftruckketting is cruciaal voor een optimale en correcte werking. Een regelmatige controle voorkomt kleine problemen voordat deze problemen de productiviteit van je truck beïnvloeden. Deze vier tips helpen om de levensduur van je heftruckketting te verlengen.  

Vermijd slijtage en controleer de uitlijning van de ketting

Voor de start van je shift of voordat je de heftruck gebruikt, raden we aan om de uitlijning van je ketting te controleren. Zorg ervoor dat de mastrollen verticaal gemonteerd zijn, zodat de ketting niet vervormt of uitgerekt wordt. 

Gebruik het juiste smeervet voor de ketting 

Smeer de ketting voldoende, afhankelijk van het gebruik en de werkomstandigheden, om corrosie te voorkomen en om vijzen en plaatjes op de correcte plaats te houden. Het is heel belangrijk dat de ketting niet droog komt te staan. Voldoende smeren is de boodschap

Een heftruck van Toyota rijdt in een moderne fabriek

Gebruik het meest geschikte gereedschap om de slijtage te meten 

Om slijtage zo snel mogelijk te bepalen, maakt je best gebruik van de precieze kettingslijtagemeter.  Door de ketting regelmatig te meten, kan je de rek detecteren. Zo werk je nooit met een onveilige ketting. 

Vervang tijdig de ketting 

Wanneer schalmkettingen 3 procent rek vertonen, moeten ze vervangen worden. Je kan dit meten met een slijtagemeter. De meting wordt uitgevoerd over de lengte van de ketting die over de kettingrol loopt. Dit deel van de ketting is onderworpen aan het meeste “stress” en is daarom het ideale meetpunt. 

Wanneer vervang je de ketting van je heftruck?

Slijtage is maar een van de mogelijke redenen om een heftruckketting te vervangen. Andere redenen zijn:

  • Verwrongen of verschoven kettingpinnen
  • Gebarsten kettingschalm door corrosie of metaalmoeheid
  • Vastgelopen schakels
  • Schade aan de ketting door een externe oorzaak
  • Breuk in de ketting door een te zware last of onjuiste smering


Meer weten over het onderhoud van je heftruck?

Ben je benieuwd welke andere tips je nog kan toepassen om de levensduur van je heftruck te verlengen? Neem dan contact op met onze experts. We helpen je graag verder. Of ontdek onze onderhoudscontracten.
New call-to-action

Topics: Service

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer