12-05-2023|
3
minuten

Voorkomen dat jouw transpallet het begeeft tijdens een shift? In onderstaande blog geven we alvast enkele tips die jou zullen helpen om de levensduur van jouw transpallet te verlengen. Dit op een efficiënte en budgetvriendelijke manier. 

Preventief onderhoud van magazijntrucks is van kapitaal belang om een veilige werkomgeving te garanderen. Regelmatig controleren voorkomt onaangename verrassingen bij de start van de shift en zorgt voor een verlenging van de levensduur van magazijntrucks. Werknemers controleren de truck best bij aanvang van hun shift, zo kun je tijdig ingrijpen in geval van een technisch defect. 

1. Zorg voor een proper en ordelijk magazijn
Een proper en ordelijk magazijn is niet enkel fijn om te werken, maar het verlengt ook de levensduur van jouw transpallet. Vuil achterlaten, het gebeurt wel eens. Wanneer er vuilresten zoals draden of plakband rond het wiel terechtkomen, zorgt dit voor vroegtijdige slijtage. Indien je merkt dat jouw transpallet moeilijkheden ondervindt bij het rijden, kijk je best eens naar de wielen. Hangt er vuiligheid aan? Neem dit dan onmiddellijk weg. De wrijving die veroorzaakt wordt door het vuil, zorgt geleidelijk aan voor meer schade. Medewerkers controleren best voor de aanvang van hun shift of de transpallet in order is. 

Blog - Levensduur HPT - 2023 (1)

2. Controleer regelmatig het oliepeil en de ketting
Het is sterk aangeraden om het oliepeil van jouw transpallet om de zes maanden te controleren. Idealiter vervang of vul je elk jaar de olie bij. Voor transpalletten gebruik je best hydraulische olie, indien je andere olie gebruikt kun je moeilijkheden ondervinden bij het pompen. Dit omdat de olie hoogstwaarschijnlijk te dik is. 

Indien je merkt dat het daalventiel niet meer zakt, controleer je best of de ketting van de transpallet nog in de juiste positie staat. Dit is eenvoudig op te lossen door de ketting opnieuw aan de hendel te bevestigen.

3. Vermijd obstakels op de openbare weg

Niet alleen in een magazijn kunnen de wielen slijtage vertonen, ook buiten zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Chauffeurs kiezen vaak voor de kortste weg bij het verplaatsen van goederen, maar dit is niet altijd de beste oplossing. De kans dat de wielen barsten door te kiezen voor het trottoir of opstapjes is reëel. De wielen barsten misschien niet de eerste keer, maar als dit een gewoonte is, is het een kwestie van tijd voordat de eerste barst opduikt.  Blog - Levensduur HPT - 2023 (2)


4. Smeer regelmatig 
Het is belangrijk om jouw transpallet maandelijks te smeren met vet van hoogstaande kwaliteit. Enkele belangrijke smeerpunten zijn de wielen, assen en smeernippels. 

5. Kijk het daalventiel na indien de transpallet niet meer kan pompen / zakken 
Kun je niet meer pompen of zakken de vorken niet meer? Dit kan te maken hebben met het daalventiel. In beide gevallen pas je het daalventiel best aan, zodat je weer kan pompen of de vorken laten zakken. Wanneer het pompen geen effect heeft, draai dan de schroef van het daalventiel iets losser. Dalen de vorken niet meer? Draai de schroef dan iets vaster. 

Dankzij een paar snelle controles kun je de levensduur van jouw transpallet eenvoudig verlengen. Belangrijk dat je regelmatig het oliepeil, de wielen maar ook het daalventiel controleert. Deze controles kunnen jouw bedrijf in de toekomst veel tijd en onnodige kosten besparen. 

Mieke Meyers
Mieke Meyers | Linkedin

Used & Handtruck Manager at Toyota Material Handling Belgium