06-12-2023|
4
minuten

Denk je dat voorzetapparatuur voor heftrucks enkel voor gespecialiseerde toepassingen is, zoals het verplaatsen van grote rollen papier of tapijten? Dat is helemaal niet zo. In werkelijkheid maakt voorzetapparatuur het mogelijk om bijvoorbeeld de breedte over de vorken aan te passen aan de lading of kwetsbare en moeilijke items te verplaatsen. In deze blog geven we je meer informatie over 9 verschillende types voorzetapparatuur. 

Als je de juiste voorzetapparatuur gebruikt, kun je niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook de ergonomie van medewerkers en de veiligheid verhogen. 

1. Sideshifts 


Sideshifts zijn de meest voorkomende voorzetapparatuur. Ze zijn uitermate geschikt voor alle soorten bedrijven. Een sideshift zorg ervoor dat je de vorken samen in de breedte naar links en rechts kan verschuiven. Zo kan je de last zonder je heftruck te herpositioneren. 

2. Vorkverstellers 


Vorkverstellers zijn voornamelijk geschikt als je met verschillende afmetingen van ladingen werkt.

Met een vorkversteller zet je de vorken van je heftruck snel een eenvoudig in de juiste breedte als je gebruik maakt van verschillende soorten pallets. Dit door de vorken dichter of net verder hydraulisch uit elkaar te schuiven. Hierdoor vermijd je dat je telkens van de heftruck moet afstappen om manueel de vorken in de juiste positie te schuiven. Niet echt handig.
RZV_2_Toyota


3. Vorkenspreiders 


Vorkenspreiders zijn geschikt voor toepassingen waarbij je brede lasten moet behandelen.

Je kan er ladingen mee opnemen en transporteren die breder zijn dan de heftruck. Het bereik van een vorkenspreider is groter dan dat van een vorkversteller, maar ook de uitvoering en constructie is een pak zwaarder. Het klemmen van lasten is met een vorkenspreider niet mogelijk. Hoe breder de vorken staan bij opname van je lading, hoe stabieler je lading op de vorken ligt.

ZVP_Toyota (1)

4. Meervoudige pallethandlers


Meervoudige pallethandlers zijn geschikt voor bedrijven die veel vergelijkbare pallets moeten behandelen.

Met een pallethandler kan je meerdere pallets tegelijk opnemen. Afhankelijk van jouw behoeften kan dit gaan tot 8 pallets per heftruck wanneer je gebruik maakt van een pallethandler met verlengde vorken. Meerdere pallets vervoeren betekent minder ritten en een verhoogde productiviteit en efficiëntie.

DPK_2_Toyota

 


Een pallethandler is standaard voorzien van een sideshift om ladingen in vrachtwagens en containers te manoeuvreren, en kan eventueel ook gebruikt worden om slechts 1 pallet te vervoeren.

5. Klemmen 


Klemmen worden vaak gebruikt bij bedrijven in de afvalverwerking, textielrecycling of papierindustrie.

Dit type voorzetapparatuur is geschikt voor ladingen die je niet kan behandelen met vorken, maar met een klem die de lading langs de zijkant vastneemt. Een klem bestaat in veel verschillende varianten en is afhankelijk van de goederen die je moet verplaatsen. Enkele voorbeelden zijn balenklemmen voor oud papier of textiel, papierrollenklemmen, klemmen voor de landbouwindustrie of voor andere industriële toepassingen.

Afbeelding - Blog - Voorzetapparatuur - Klemmen


6. Draaivorkenklem 


Met een draaivorkenklem kan je zowel ladingen behandelen met de vorken als andere lasten die geklemd moeten worden.

In tegenstelling tot een vorkenspreider en vorkversteller heeft een draaivorkenklem individueel, roteerbare vorken. Je kan de vorken als klem gebruiken om zo goederen zonder pallet op te nemen en te transporteren.

7. Rotators


Een rotator laat je toe om de inhoud van je lading zijdelings leeg te kiepen. Met een rotator kan je op gewenste hoogte de inhoud van je lading leeg maken. Dit type voorzetapparatuur wordt vaak gebruikt in de afvalverwerkingssector of bij de behandeling van vloeistoffen. 

DUZ_Toyota


8. Telescopische vorken 


Dankzij telescopische vorken kan je zowel korte als lange ladingen behandelen. Als je jouw heftruck uitrust met telescopische vorken kan je hydraulisch de lengte van de vorken aanpassen aan de lengte van je lading. Ook hier hoef je niet meer uit te stappen om er manueel verlengstukken op te schuiven.

9. Doorn


Als je ladingen hebt die op rollen zitten, zijn doornen het meest geschikt. Doornen of tapijtdoornen worden vaak gebruikt in de textielindustrie voor het hanteren van tapijtrollen. Ook binnen de staalindustrie zijn doornen een veel voorkomend type voorzetapparatuur.

Een doorn is een pin op de heftruck die je in de binnenkant van een rol steekt om de rol op een veilige en makkelijke manier te manipuleren.

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer