23-05-2024|
8
minuten

In de wereld van logistiek en magazijnbeheer spelen stellingen een belangrijke rol bij het opslaan van goederen. Stellingen zijn niet zomaar rekken; ze zijn essentieel voor een georganiseerd magazijn en het efficiënt benutten van de beschikbare ruimte. Van het opslaan van pallets tot het ordelijk rangschikken van kleine onderdelen, er zijn verschillende stellingen voor verschillende behoeften.

In deze blogpost bespreken we de verschillende types, hun voordelen en voor welke toepassingen ze het meest geschikt zijn.

Wat zijn stellingen?


Stellingen zijn structuren die goederen opslaan en organiseren in magazijnen en opslagfaciliteiten. Ze variëren in grootte, vorm en constructie, afhankelijk van de specifieke behoeften van jouw magazijn en de aard van de opgeslagen goederen.

Ze vormen dus een essentieel onderdeel in elk magazijn; ze optimaliseren de beschikbare ruimte en verhogen de efficiëntie door goederen gestructureerd op te slaan.

Verschillende soorten stellingen


Palletstellingen


Deze stevige stellingen zijn ideaal voor het opslaan van grote hoeveelheden goederen of pallets, of het nu gaat om dozen, zakken of andere producten. Palletstellingen benutten de ruimte efficiënt waardoor ze gemakkelijk toegang bieden tot al je goederen.

Toyota palletstellingen
Voordelen:

 • Maximale opslagcapaciteit: Palletstellingen zijn ideaal voor grote hoeveelheden goederen, waardoor ze de beschikbare ruimte optimaal benutten.
 • Eenvoudig laden en lossen: Door hun open ontwerp kan je pallets gemakkelijk laden en lossen.
 • Flexibiliteit: Palletstellingen kan je aanpassen aan verschillende palletformaten en gewichten, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan goederen.

Toepassingen: Magazijnen met grote hoeveelheden uniforme goederen, zoals retail distributiecentra, productie-installaties en groothandels.

Inrijstellingen


Als je werkt met grote hoeveelheden van dezelfde producten, zijn inrijstellingen een goede keuze. Ze bieden een hoge opslagdichtheid en zijn geschikt voor het opslaan van items met een bepaalde houdbaarheid.

Toyota inrijstellingen
Voordelen:

 • Hoge opslagdichtheid: Inrijstellingen gebruiken de ruimte efficiënt door pallets diep in de stelling te plaatsen, waardoor je een hoge opslagdichtheid bereikt.
 • Bulkopslag: Ideaal voor magazijnen met grote hoeveelheden van dezelfde producten die in batches worden ontvangen of verzonden.
 • Efficiënt ruimtegebruik: Omdat er geen gangpaden zijn tussen de stellingen benut je de beschikbare ruimte optimaal.


Toepassingen
: Koel- en vrieshuizen, de voedingsmiddelenindustrie, drankdistributiecentra en andere sectoren met gecontroleerde opslagomgevingen.

Doorrolstellingen

Doorrolstellingen zijn ideaal voor magazijnen met een hoge omloopsnelheid van producten. Ze werken op basis van het 'first in, first out' (FIFO) principe, waarbij goederen aan de ene kant in de stelling worden geplaatst en aan de andere kant worden uitgenomen. Dit maakt ze uitermate geschikt voor producten met een beperkte houdbaarheid, zoals voedingsmiddelen of medicijnen

Toyota reachtruck neemt pallet uit doorrolstellingen
Voordelen:

 • Efficiënt ruimtegebruik: Doorrolstellingen gebruiken de beschikbare ruimte optimaal door de goederen automatisch naar voren te laten rollen wanneer er een product wordt weggenomen.
 • Snelle toegang: Omdat de goederen voortdurend naar voren bewegen, is er snel toegang tot de producten, wat de orderpicktijd verkort.
 • Geschikt voor FIFO: Door het FIFO-systeem worden producten op een georganiseerde en efficiënte manier opgeslagen en uitgenomen.


Toepassingen
: Distributiecentra voor voedingsmiddelen, farmaceutische bedrijven, en andere sectoren met producten die snel moeten worden verwerkt.


Shuttlesysteem


Een shuttlesysteem is een geautomatiseerd opslagsysteem dat gebruikmaakt van kleine automatische voertuigen, zogenaamde shuttles, om goederen in de stellingen te verplaatsen. Dit systeem is vooral geschikt voor magazijnen met een hoog volume aan gelijksoortige producten.

Shuttle systeem in shuttle stelling
Voordelen:

 • Hoge opslagdichtheid: Het shuttlesysteem maakt gebruik van de volledige hoogte van het magazijn en biedt daardoor een hoge opslagcapaciteit.
 • Efficiëntie: Door automatisering worden goederen snel en nauwkeurig verplaatst, waardoor de productiviteit toeneemt.
 • Ruimtebesparing: Doordat er geen gangpaden nodig zijn voor menselijke toegang, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut.


Toepassingen
: Grote distributiecentra, e-commerce magazijnen en logistieke operaties met een hoog volume aan goederen.


Legbordstellingen

Voor kleinere items en snelle toegang zijn legbordstellingen ideaal. Van dozen tot klein gereedschap, deze stellingen houden alles netjes georganiseerd en binnen handbereik.

Gang met legbordstellingen
Voordelen:

 • Flexibel en aanpasbaar: Legbordstellingen zijn modulair opgebouwd en kunnen eenvoudig worden aangepast aan veranderende opslagbehoeften.
 • Opslag van kleine onderdelen: Ideaal voor het opslaan van kleine onderdelen, gereedschappen, elektronica en andere kleine goederen die gemakkelijk toegankelijk moeten zijn.
 • Snelle installatie: Met hun eenvoudige constructie kunnen legbordstellingen snel worden geïnstalleerd zonder gespecialiseerd gereedschap.


Toepassingen
: Magazijnen met een breed scala aan producten en SKU’s, werkplaatsen, garages en retail.

Draagarmstellingen

Heb je lange of zware materialen die opgeslagen moeten worden? Dan zijn draagarmstellingen een geschikte oplossing . Met hun verstelbare armen bieden ze flexibiliteit en efficiëntie voor het opslaan van items zoals buizen, planken en andere lange goederen.

Toyota Draagarmstellingen
Voordelen:

 • Geschikt voor lange en zware materialen: Draagarmstellingen bieden ruimte voor de opslag van lange goederen zoals buizen, planken en staven, evenals zwaardere materialen die niet op pallets passen.
 • Flexibele opslagopties: Met verstelbare armen pas je ze gemakkelijk aan aan verschillende maten en vormen van goederen.
 • Snelle toegang: Omdat de goederen vrij toegankelijk zijn, zijn deze stellingen geschikt voor magazijnen waar snelheid van laden en lossen belangrijk is.


Toepassingen
: Draagarmstellingen vinden hun toepassing in bouwmaterialenhandels, houtzagerijen, staalfabrieken en andere industrieën waar lange of zware materialen worden opgeslagen.


Verrijdbare stellingen

Verrijdbare stellingen, ook wel mobiele palletstellingen genoemd, zijn gemonteerd op rails en kunnen worden verplaatst om toegang te bieden tot de stellingen achteraan. Dit systeem maximaliseert de opslagcapaciteit door de gangpaden te minimaliseren.

Verrijdbare stelling met Toyota reachtruck

Voordelen:

 • Maximale opslagcapaciteit: Verrijdbare stellingen maken optimaal gebruik van de beschikbare ruimte door het aantal gangpaden te verminderen.
 • Flexibiliteit: De verrijdbare stellingen kunnen worden verplaatst om toegang te bieden tot specifieke pallets, waardoor de efficiëntie toeneemt.
 • Veiligheid: Dankzij ingebouwde veiligheidssystemen worden botsingen voorkomen en wordt de veiligheid van personeel en goederen gegarandeerd.


Toepassingen
: Magazijnen met beperkte ruimte, zoals koel- en vrieshuizen, waar de beschikbare ruimte optimaal moet worden benut.

Mezzanines

 

Mezzanines, of tussenvloeren, zijn extra verdiepingen die boven de bestaande vloer van het magazijn worden gebouwd. Ze bieden extra opslagruimte zonder dat je de beschikbare vloeroppervlakte moet vergroten.

Mezzanine in magazijn

Voordelen:

 • Extra opslagruimte: Mezzanines creëren extra opslagruimte zonder de bestaande vloeroppervlakte te vergroten.
 • Flexibiliteit: Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het magazijn, zoals het toevoegen van kantoorruimte of extra opslagcapaciteit.
 • Kostenbesparing: In plaats van te investeren in een groter magazijn, bieden mezzanines een kosteneffectieve oplossing voor het vergroten van de opslagcapaciteit.


Toepassingen
: Magazijnen met beperkte vloeroppervlakte, waar extra opslagruimte nodig is voor goederen of kantoorruimte.


Conclusie

Magazijnstellingen zijn de sleutel tot een georganiseerd en efficiënt magazijnbeheer. Met de juiste stelling bespaar je ruimte, verhoog je de productiviteit én verbeter je de veiligheid in je magazijn. Welke soort stelling je ook kiest, er is altijd een oplossing die perfect past bij jouw behoeften.

Wil je meer informatie? Neem vandaag nog de volgende stap naar een geoptimaliseerd magazijn met de juiste stellingen!

Efficiënte magazijninrichting met Toyota Material Handling

Expert advies – onze specialisten helpen je de juiste keuze maken met een ideale balans tussen opslagcapaciteit en productiviteit.
Kwaliteit verzekerd – alle stelling componenten worden grondig getest en voldoen aan de eisen volgens de Europese FEM normeringen. Kwaliteit wordt verzekerd door ISO 9001.

New call-to-action

 

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium