06-02-2024|
3
minuten

Heftrucks zijn onmisbaar in magazijnen en industriële omgevingen. Een veelvoorkomend probleem bij het gebruik van heftrucks, is schade aan de vorken. In deze blog delen we enkele handige en praktische tips om schade aan heftruckvorken te verminderen of vermijden. Zo verleng je de levensduur van je toestel en verbeter je de veiligheid op de werkvloer.

De meest voorkomende fouten die schade toebrengen aan heftruckvorken


1. Overbelasting

❌ Het overschrijden van het maximale hefvermogen kan leiden tot kromming of breuk van de vorken.
✔️ Zorg altijd voor een juiste gewichtsverdeling en vermijd het tillen van ladingen die het toegestane gewicht overschrijden.


2. Onjuist gebruik van de vorken

Het verkeerd plaatsen of gebruiken van de vorken kan tot ernstige beschadigingen leiden.
✔️
Laat de lading gelijkmatig op de vorken rusten en gebruik de juiste vorken voor de specifieke taak.


3. Ruwe hantering

Onzorgvuldige bediening, zoals het onvoorzichtig neerzetten van lasten, kan de vorken beschadigen.
✔️ Hanteer de heftruck met zorg en vermijd abrupte bewegingen bij het laden en lossen. Laat je lading geleidelijk zakken om impact te minimaliseren.

Blog - Schade vorken - Afbeelding 1

Tips om schade te voorkomen


1. Voer regelmatige inspecties uit

Voer voor elk gebruik visuele inspecties uit om eventuele scheuren, buigingen of andere tekens van schade te identificeren. Let vooral op lasnaden en controleer of de vorken nog recht zijn.

 

2. Plaats de lading correct

Plaats de lading altijd in het midden van de vorken en zorg ervoor dat deze stabiel is. Gebruik hulpmiddelen zoals vorkverlengers indien nodig om de stabiliteit te verbeteren.

3. Kies de juiste vorken voor de juiste taken

Gebruik vorken die geschikt zijn voor de specifieke lading en taak. Kies vorken met de juiste lengte en dikte op basis van de aard van de goederen die je vaak verplaatst.

4. Train je medewerkers

Zorg ervoor dat operators goed zijn opgeleid en zich bewust zijn van de juiste procedures voor het gebruik van de heftruck. Onderwijs hen over het belang van voorzichtigheid en precisie bij het hanteren van ladingen.

5. Vermijd overbelasting

Wees je bewust van het maximale hefvermogen van de heftruck en houd je strikt aan deze limieten. Implementeer een duidelijk beleid om overbelasting te voorkomen en herinner je medewerkers regelmatig aan deze richtlijnen.

Conclusie

 

Door proactief schade aan heftruckvorken te voorkomen, verbeter je niet alleen de betrouwbaarheid van je toestellen, maar zorg je ook voor een veiligere werkomgeving.

Volg deze eenvoudige richtlijnen en minimaliseer het risico op vorkschade, waardoor je heftruck langer meegaat en je kosten bespaart op reparaties. Veiligheid staat voorop!Ik wil een gratis veiligheidsposter

Topics: Safety, Uitgelicht

Kiara De Clerck
Kiara De Clerck |

Marketing Assistant at Toyota Material Handling Belgium