Als werkgever dient u voor een veilige en gezonde werkomgeving voor al uw medewerkers te zorgen. U bent op de hoogte van de veiligheidsrisico’s binnen uw onderneming en de maatregelen die u kunt nemen om die risico’s te verkleinen. Een belangrijk gegeven voor een veilige werkomgeving zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. Maar hoe weet u welke beschermingsmiddelen u nodig heeft in uw magazijn? Ontdek het in dit artikel.
PBM’s of persoonlijke beschermingsmiddelen worden gebruikt om de veiligheid van medewerkers te verhogen. Indien u regelmatig gebruik maakt van PBM’s volgt u uiteraard steeds de gebruiksvoorschriften. Ze moeten goed onderhouden worden en controleer zeker of ze na een bepaalde tijd nog voldoende bescherming bieden. Is dat niet meer het geval? Vervang ze dan onmiddellijk. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende persoonlijke beschermingsmiddelen.
Een helm biedt bescherming en kan (ernstige) hoofdletsels voorkomen. Naargelang de werkomstandigheden kiest u best voor een sterk exemplaar. Er bestaan heel wat verschillende ontwerpen die aangenamer zijn om bijvoorbeeld een hele dag te dragen. Zo kunt u kiezen voor extra opties zoals een verstelbaar binnenwerk, comfortabele zweetbanden...
Onze ogen zijn zeer kwetsbare onderdelen van ons lichaam, we moeten ze dus te allen tijde beschermen. Wereldwijd lopen elke dag ongeveer 600 mensen een oogletsel op tijdens hun werk. Een goede veiligheidsbril kan permanente oogschade voorkomen. Komt u vaak in contact met intens licht of infraroodstraling? Dan is een laskap of -bril zeker geen overbodige luxe! Komt u niet in contact met intens licht, dan volstaat meestal een gewone veiligheidsbril.
Bij contact met fijnstof bieden stofmaskers de nodige bescherming. Bij echt schadelijke stoffen en gevaarlijke deeltjes gebruikt u best een volgelaatsmasker. Dit masker sluit strak aan op het gezicht om de neus en mond te beschermen tegen schadelijke vervuiling.
In deze COVID-tijd is het gebruik van een mondkapje in veel gevallen verplicht. Een mondkapje is echter geen stofmasker.
De meeste verwondingen doen zich voor aan de handen en vingers van werknemers, het is dus noodzakelijk om deze goed te beschermen. Afhankelijk van de sector waarin uw bedrijf actief is, kunt u kiezen voor handschoenen geschikt voor verschillende toepassingen (trillingen, snijwonden, koude, warmte...).
Na handen en vingers komen er ook zeer veel letsels voor aan de voeten. Ook zij hebben dus nood aan goede bescherming. Zo zijn veiligheidsschoenen de ideale oplossing om de voeten te beschermen mocht er een zwaar gewicht op de voeten vallen. Indien u werkt in een vochtige omgeving is ook een antislipzool aangeraden.
Voorkomen van ongelukken is cruciaal in een drukke werkplaats waar veel trucks rondrijden. Een goede zichtbaarheid is daarom een must. Een fluovest en -broek of fluorescerende strepen op een werkoutfit kunnen veel ongevallen voorkomen.
Het is slim, maar ook noodzakelijk, om op het slechtst mogelijk scenario voorbereid te zijn. Een klassieke EHBO kit is daarom geen overbodige luxe. Dit kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een kit voor de ogen indien de werknemer in aanraking kan komen met chemische stoffen.
De belangrijkste tip die we u kunnen geven: draag zorg voor uzelf! Bovenstaande tips zijn eenvoudig en makkelijk toepasbaar in de werkomgeving. Het correct naleven van de veiligheid is een kleine moeite, maar een gebrek hieraan kan grote gevolgen hebben voor uw gezondheid. Bij Toyota Material Handling vinden we het belangrijk om u te ondersteunen bij het creëren van een veilige werkomgeving voor u en uw medewerkers. We bieden gratis veiligheidsposters aan met daarop allerlei essentiële maatregelen over het gebruik van Toyota hef- of magazijntrucks. Vraag hier uw poster aan.