03-10-2019|
2
minuten

Onze missie? Uw materiaaltransport zo efficiënt mogelijk laten verlopen. De waarden en methodes die we daarbij hanteren, noemen we The Toyota Way. Daaronder valt niet alleen de belofte om u hoogwaardige materialen aan te bieden. We geven u ook graag bruikbare tips voor een doordachte inrichting en een vlekkeloos beheer van een nieuw magazijn.

Waarom is een goede magazijnindeling zo belangrijk?

In veel bedrijven speelt een doordachte indeling van het magazijn een belangrijke rol in de directe omzet. Bij efficiënt magazijnbeheer komt namelijk meer kijken dan enkel productopslag en transport van A naar B. Producten moeten ook veilig en logisch gestockeerd worden om ze logistiek vlot te kunnen verwerken.

Wilt u kostenefficiënt te werk gaan? Dan start u best bij de indeling uw magazijn. Teken een logische structuur uit op basis van uw noden en het aantal orderpickers of heftrucks die er rondrijden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er meer gangen zijn dan actieve chauffeurs. Maak de gangen breed genoeg, zodat twee trucks mekaar makkelijk kunnen passeren. Denk een veilige rijrichting doorheen het magazijn uit voor de trucks. Een gouden tip: houd steeds de goederenstroom in gedachten. Start bijvoorbeeld een gang bij het afhaalpunt en laat hem eindigen op de plaats waar de goederen het magazijn weer verlaten. Vlotte doorstroming gegarandeerd!

Evalueer de mogelijkheden

Bij de bouw van een nieuw magazijn staat vaak al vast welk transportmateriaal er gebruikt zal worden. Soms worden de huidige heftrucks gewoon meegenomen. In dat geval bepaalt de breedte van het gangpad voor de trucks de stellingconfiguratie.

Die voorbestemdheid kan echter remmend werken op het potentieel van een nieuw gebouw. Wanneer u vertrekt van een schone lei, ontdekt u meestal meer én interessantere mogelijkheden. Een smaller gangpad, een ander type stelling, of een nieuw samengestelde truckvloot kunnen de aanzet zijn voor een optimale inrichting. Zeker wat betreft ruimtegebruik, maar ook met het oog op veiligheid.

Betrek de leverancier van de stellingen vroeg bij uw plannen

Genchi Genbutsu. Dat is Japans voor ‘terug naar de bron’. Overdenk de belangrijkste functie van uw nieuwe magazijn en lijst op welke activiteiten er uitgevoerd zullen worden. Steeds meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat dit de stellingkeuze bepaalt. Stellingen zijn niet langer een sluitpost van een nieuwbouwproject.

Magazijninrichting (2)

Hoe sneller u de stellingleverancier in het project betrekt, hoe meer mogelijkheden u benut. En daar plukt u later de vruchten van. Kiest u bijvoorbeeld voor smalle-gangentrucks? Hou dan rekening met een langere levertijd. Hoe vroeger u beslist bepaalde stellingen en trucks voor een magazijn met smalle gangen aan te schaffen, hoe groter de kans dat de trucks ook effectief beschikbaar zijn op het moment dat u het magazijn in gebruik neemt. De investering in een smalle-gangentruck mag dan hoger zijn dan die in een reachtruck, maar afhankelijk van de omslagsnelheid en de gewenste in- en output is de total cost of ownership (TCO) beduidend lager.

Uw nieuwe magazijn perfect afstemmen op de werking van uw bedrijf?New call-to-action

Wilfried Elsen
Wilfried Elsen |

Logistics Solutions Senior Consultant