29-11-2023|
6
minuten

Veiligheid op de werkvloer is één van de belangrijkste prioriteiten bij bedrijven die werken met heftrucks. Volgens een studie van Eurostat werd in 2020 het grootste aantal niet-dodelijke arbeidsongevallen veroorzaakt door het verliezen van de controle over machines, gereedschappen, transportmiddelen of -apparatuur. In deze blog bespreken we de meest voorkomende ongevallen met een heftruck in een magazijn en hoe je ze kan voorkomen. 

Heftruckongevallen zijn vaak te wijten aan een combinatie van factoren. Het risico is ook hoger bij het achteruitrijden met een heftruck. 

Mogelijke oorzaken voor heftruckongevallen zijn onvoldoende training, een drukke werkomgeving in combinatie met vermoeidheid, onvoldoende opleiding, overbelasting of het onjuist laden van pallets. Tot slot kan een gebrekkige communicatie tussen bestuurders en voetgangers leiden tot botsingen en ongelukken. 

Maar wat zijn nu de meest voorkomende ongevallen in magazijnen?

1. Aanrijding door een heftruck
Bijna 40% van de ongevallen op de werkvloer betreft aanrijdingen, waarbij zowel personen als gebouwen, goederen en andere voertuigen schade oplopen. De meerderheid van deze ongevallen zijn te wijten aan een ontbrekende scheiding tussen de heftruck en voetgangers. 

Het is van cruciaal belang om zowel bestuurders als voetgangers goed te trainen. Bovendien kunnen een duidelijke bewegwijzering, vloertape en diverse veiligheidsmaatregelen zoals balustrades aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van ongevallen. 

Mogelijke oplossingen

  • Plaats waarschuwingsborden en breng vloertape aan om voetpaden aan te geven
  • Rust heftrucks uit met een waarschuwingslicht bv. Bluespot


Aanrijding heftruck - Oplossingen

2. Vallende ladingen
Indien een bestuurder onverwacht moet manoeuvreren of uitwijken voor een medewerker of obstakel, kan dit leiden tot het vallen van de lading als gevolg van een abrupte stop. 

Daarnaast bestaat het risico op vallende lading vanaf hogere niveaus. Het oppakken en plaatsen van een pallet op grotere hoogtes kan uitdagend zijn. Hoe beperkter het zicht van de operator op de pallet is, des te groter wordt de kans op het vallen of kantelen van de pallet, met mogelijke schade aan producten of stellingen door de vorken. 

Mogelijke oplossingen 


Vallende ladingen - Oplossingen

3. Kantelen van heftrucks
Het kantelen van een heftruck vormt de belangrijkste oorzaak van fatale ongevallen met heftrucks. Dit kan voorvallen wanneer de heftruck zijdelings of naar voren helt. Bijvoorbeeld in situaties waarin de bestuurder zich op een hellend platform bevindt en te snel over een drempel rijdt, abrupt moet uitwijken, of een verkeerde beweging maakt bij het draaien van de truck. Het is essentieel voor bestuurders om extra waakzaam te zijn in verschillende scenario's.

Voorover kantelen van een heftruck kan ook plaatsvinden wanneer deze te zwaar beladen is of wanneer de bestuurder de lading niet op de juiste manier opneemt. Dit brengt niet alleen risico's met zich mee voor de bestuurder en de medewerkers in het magazijn, maar leidt ook tot schade. Voorzichtigheid is in deze situaties aangeraden.

Zorg er dus steeds voor dat de bestuurder de maximale lastcapaciteit van de heftruck kent. Dit kun je terugvinden op het lastdiagram van jouw heftruck. Het lastdiagram is een visueel diagram op jouw heftruck dat het verband aangeeft tussen het lastzwaartepunt, het hefvermogen en de hefhoogte. lastdiagram


Mogelijke oplossingen

  • Veiligheidsgordels zijn budgetvriendelijk en standaard voorzien bij de aankoop van een heftruck. Vaak is het voor bestuurders verleidelijk om de gordel achter hun rug vast te klikken, zo kunnen ze makkelijk in-en uitstappen, waardoor ze geen bescherming bieden.
  • Veiligheidsbeugels bieden extra bescherming in geval van een ongeval. Deze PilotProtector is een hoogwaardig bevestigingssysteem voor heftrucks én beschermt de bestuurder bij zijdelings kantelen.
  • Een gesloten cabine biedt volledige bescherming tegen weersomstandigheden én de kans dat de bestuurder gekneld zit tijdens het kantelen is minimaal.

4. Ongevallen op laad- & loskades

Laad- en loskades vormen een risico voor heftruckbestuurders als ze niet zijn beveiligd. Tijdens het laden of lossen van een vrachtwagen bestaat de kans dat de vrachtwagen naar voren verschuift onder het gewicht van de heftruck, waardoor er ruimte ontstaat tussen de vrachtwagen en de loskade.

Banner - Meest voorkomende heftruckongevallen

Een ander mogelijk scenario is dat de vrachtwagen te vroeg vertrekt terwijl de heftruck nog op de laadkade staat. Beide gevallen kunnen ervoor zorgen dat de heftruck kantelt en valt, met vaak (dodelijke) letsels als gevolg. 

Mogelijke oplossingen

  • Een veiligheidsbarrière aan een loskade voorkomt dat hef- of magazijntrucks van de loskade vallen. Eenvoudig te vergrendelen en ontgrendelen dankzij een vergrendelknop naast de loskade. Ontworpen om tot maar liefst 13.000 kg tegen te houden.
  • Dit wielblokkeringssyteem voor vrachtwagens is ontworpen om vrijwel elk type vrachtwagen aan de loskade te blokkeren. De meest eenvoudige en efficiënte oplossing om ongevallen door vroegtijdig vertrek van vrachtwagens te voorkomen.

 


Waarom een veiligheidsgordel cruciaal is
Een veiligheidsgordel dragen is essentieel om ernstige verwondingen te voorkomen. Het beschermt heftruckchauffeurs tegen uit de cabine te worden geslingerd tijdens kantelingen of abrupte stops. Elke dag redt het levens in magazijnen door de impact van ongevallen te verminderen.

Tips:

  • Draag altijd de veiligheidsgordel, zelfs bij korte ritten of als je niet actief rijdt.
  • Het is niet alleen voor jouw veiligheid, maar ook voor die van je collega's.
  • Moedig anderen aan om hetzelfde te doen en creëer een veiligheidscultuur op de werkvloer.


Conclusie 
Wanneer het op veiligheid aankomt, kan elke verbetering, hoe klein ook, een verschil maken. Het prioriteit geven aan veiligheid op het werk is cruciaal om een veilige werkomgeving voor jouw medewerkers te creëren. Tegelijkertijd verbetert het de algehele productiviteit en vermindert het ziekte gerelateerde kosten of schade aan goederen en apparatuur.

New call-to-action

Topics: Safety, Uitgelicht

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer