De transpallet is een van de meest gebruikte interne transportmiddelen voor het horizontaal verplaatsen van pallets. Ze is te vinden in vele magazijnen om de handelingen van de bestuurders te vergemakkelijken en de dagelijkse processen te versnellen. Maar wat is een transpallet? En welk model koop je best aan: kies je voor een manuele of elektrische transpallet? Al deze vragen beantwoorden we in deze blog.
Laten we eerst definiëren wat een transpallet net is. Een transpallet wordt vaak gebruikt in magazijnen om zware of lichte lasten te transporteren en te heffen. Een transpallet bedien je met één hand, maar het heffen kan zowel manueel als elektrisch. Een transpallet vergemakkelijkt intern transport voor jouw logistieke medewerkers.
Afhankelijk van de behoeften van je bedrijf, kun je kiezen voor een manuele of een elektrische transpallet, elk van hen met andere kenmerken.
Alvorens je beslist moet je dus nagaan in welke omstandigheden je de transpallet wilt gebruiken. Ga je hem gebruiken voor binnen- of buitenactiviteiten? Welke afstand moet je afleggen? Hoe hoog moet je de pallets heffen en hoe zwaar zijn ze? Neem al deze factoren in overweging om de grootte en de kenmerken van jouw transpallet te bepalen.
Manuele transpallet
De manuele transpallet is uitermate geschikt voor wie sporadisch en over een beperkte afstand pallets moet verplaatsen. Hij is manoeuvreerbaar en kan door iedereen binnen jouw bedrijf gebruikt worden. Dankzij het lage gewicht en de compacte uitvoering is de transpallet ook geschikt om mee te nemen op de vrachtwagen.
Wielen
Manuele transpalletten zijn vaak voorzien van nylon wielen. Je kijkt best voor de investering welk type wielen in jouw situatie het beste zijn. Dit bepaalt immers voor een groot deel hoe de palletwagen in jouw magazijn gaat presteren. Wat de wielen betreft, hangt de keuze af van de toepassing en de omgeving waar de transpallet in gebruikt wordt.
Hefcapaciteit
Wil je graag een manuele transpallet, maar heb je niet de kracht om zelf een pallet van 1.000 kg te heffen? Dan kan je kiezen voor een transpallet met snelheffing. Deze snelheffing of “Quick Lift” heeft slechts twee pompslagen nodig om een last tot maar liefst 115 kg op te heffen.
De hefcapaciteit van een transpallet kan oplopen tot wel 3000 kg. Om de veiligheid te garanderen raden we aan om het gewicht te beperken tot 750 kg bij regelmatige inzet. Het manueel op gang brengen van een last van 750 kg of hoger kost namelijk veel meer fysieke inspanning. Verplaats je vaak lasten die zwaarder zijn dan 750 kg? Overweeg dan een (semi-) elektrische transpallet.
Elektrische transpallet
Worden de transportafstanden groter en het gewicht van de pallet zwaarder? Dan is de elektrische transpallet een uitstekende oplossing. Deze transpalletten zijn voorzien van een kleine elektrische motor die de last heft. Het trekken en duwen, alsook het heffen en dalen van de last is een pak eenvoudiger en ergonomischer.
Manueel naar elektrisch
De overstap maken van een manuele naar een elektrische transpallet? Dat gaat zeker! Je hoeft niet onmiddellijk te kiezen voor het zwaarste model. Er bestaan lichte, compacte instap toestellen die hoogstwaarschijnlijk wel geschikt zijn voor de toepassingen in jouw bedrijf! De compacte instap toestellen verschillen amper qua afmetingen met een manuele transpallet en kun je zo meenemen in de laadruimte van een vrachtwagen. Deze elektrische transpalletten zijn vaak voorzien van een onderhoudsvrije lithium-ion batterij. |
Elektrische transpallet met platform
Bij intensief gebruikt biedt het platform extra gebruiksgemak. Om optimale bescherming te garanderen kan je de elektrische transpallet ook voorzien van zijwanden of -beugels.
Een elektrische transpallet is robuuster dan zijn manuele tegenhanger en er is meer plaats voor de bestuurder om orderpicking te beheren. Deze modellen kan je inzetten voor zowel lichte, middelzware als zware lasten. Dit type pallettruck vergt niet veel fysieke inspanning en zorgt ervoor dat je langere afstanden kan afleggen op een ergonomischere manier.