25-06-2020|
3
minuten

Als werkgever is het belangrijk om uw personeel en heftrucks zo goed mogelijk tegen de hitte te beschermen. U heeft waarschijnlijk al gehoord van zonneslagen of uitputting door de zon, maar weet u ook hoe de hitte uw heftrucks beïnvloedt? Verhitting van de batterij of motor, uitval van koelvloeistofsystemen en nog veel meer. Het nemen van voorzorgsmaatregelen om zowel de heftruck als gebruikers te beschermen, kan voorkomen dat de productiviteit afneemt.

Verhitting van de batterij / motor
Een van de meest voorkomende problemen is verhitting. Door de hoge zomertemperaturen kunnen er mogelijk interne problemen ontstaan. Daarom is het belangrijk om het koelsysteem in een heftruck met interne verbranding in topvorm te houden.

  • Het niveau van de koelvloeistof moet worden opgevoerd tot minstens het minimumniveau. Indien u dit niet doet kan dit leiden tot motorschade.
  • Controleer en vul de koelvloeistof regelmatig bij. Zo vermijdt u extra schade aan het koelsysteem door chemicaliën. Gebruik nooit kraantjes- of drinkwater. 
  • Inspecteer de radiator op mogelijke schade en zorg ervoor dat de radiatorlamellen in de mate van het mogelijke vrij zijn van stof of andere deeltjes. Slecht functionerende of gebarsten radiatoren kunnen leiden tot verhitting of schade.
  • Controleer de radiatorslangen op scheuren en dichtheid omdat de hitte het effect van scheuren en aantasting van het rubber versterkt. Vervang een gebarsten of loszittende slang zo snel mogelijk.


Bij verbrandingsheftrucks is het belangrijk om regelmatig de filters en olie na te kijken om er zeker van te zijn dat uw heftruck klaar is voor gebruik in de hitte. Bij elektrische heftrucks kunnen de hoge zomertemperaturen aanleiding geven tot bezorgdheid over overmatige corrosie en een laag vloeistofniveau. De hitte veroorzaakt verdamping van de batterijvloeistoffen, wat kan leiden tot een vermindering van de levensduur van uw heftruck. U kunt dit vermijden door ervoor te zorgen dat het juiste waterniveau aanwezig is in de batterijcellen en dat de PH geschikt is voor de batterij.

Schade aan de banden
Ook rubberen banden voelen de impact van de zomerzon. Het effect van scheuren en andere schade aan de banden wordt verhoogd door de hitte. Omdat de hitte de druk in de banden verhoogt, moet de druk in de luchtbanden worden gecontroleerd. Door de banden voldoende op te pompen, kan u een klapband voorkomen.

Welzijn van uw chauffeurs
Neemt u voorzorgsmaatregelen om koel en gehydrateerd te blijven? Het is even belangrijk voor chauffeurs en werknemers om veilig te kunnen werken in extreme temperaturen. Vermoeidheid door warmte is een veelvoorkomend probleem voor heftruckchauffeurs. Overweeg de plaatsing van ventilatoren in delen van het magazijn waar de werknemers het grootste deel van het werk uitvoeren, en laat hen steeds een flesje gekoeld water bijhouden. Laat hen pauzeren in een koelere omgeving. Indien de omgeving en het werk het toelaat, plan dan de zware werklast in bij de start van de werkdag voordat het magazijn de kans krijgt om op te warmen, of later in de middag wanneer het magazijn afkoelt.

Hoewel er verschillende onderdelen van een vorkheftruck zijn die tijdens de zomermaanden extra aandacht nodig kunnen hebben, kunnen preventief onderhoud en voorafgaande inspecties stilstand voorkomen. Als laatste is het ook mogelijk om uw heftruck uit te rusten met accessoires, zoals een zonnescherm. Zo beschermt u uzelf en de heftruck tegen de zomerzon. Belangrijk is om rekening te houden met de warme temperaturen en weet dat de zon invloed kan hebben op de werking van uw heftruck. Wees de zon dus een stap voor en zorg ervoor dat uw heftruck klaar is om de warme zomerperiode te overbruggen.

Topics: Service

Frederic Bossaert
Frederic Bossaert |

Product Specialist