01-12-2020|
2
minuten

De dagen worden korter, het weer wordt kouder: het is duidelijk dat de winter om de hoek komt kijken. Dit heeft ook gevolgen voor de werkomstandigheden en de apparatuur die binnen en vooral buiten uw magazijn wordt gebruikt. We hebben een aantal tips en tricks verzameld die uw chauffeurs en heftrucks door de winter heen krijgen.

Het veilig bedienen van een vorkheftruck is een uitdaging, slecht weer kan ervoor zorgen dat dit nog moeilijker en gevaarlijker wordt. Mist, sneeuw, ijs, regen en harde wind beïnvloeden niet alleen de prestaties van uw vorkheftruck, maar ook de veiligheid van de bestuurder. Het is daarom van cruciaal belang dat u niet alleen uw personeel beschermt tegen winterse omstandigheden, maar ook uw heftruckvloot.

Zorg voor winteruitrusting voor uw medewerkers
Omdat de temperatuur in de winter behoorlijk snel kan dalen, is aangepaste kledij essentieel, vooral bij lange werkdagen op de werf. Winterkleding moet winddicht zijn en ook het dragen van handschoenen of muts is geen luxe om medewerkers te beschermen tegen de koude temperaturen. Mist, sneeuwval en de kortere dagen zorgen ook voor een beperkte zichtbaarheid, we raden daarom aan om buiten steeds een fluohesje of een ander goed zichtbaar vest te dragen.

Maak uw trucks klaar voor de winter
Niet alleen uw medewerkers, maar ook uw heftrucks moeten worden uitgerust met de juiste winteraccessoires. Een essentieel onderdeel voor outdoor-trucks zijn winterbanden: luchtbanden en banden met kettingen garanderen tractie en stabiliteit op een gladde ondergrond. Om tijdens het rijden warm en beschermd te blijven, zijn weerbestendige cabines op uw outdoor-trucks een oplossing. Houd tijdens het werken altijd rekening met slecht zicht en zorg voor voldoende verlichting.

Winterklaar (2)

Check en dubbelcheck
Veiligheid is altijd belangrijk, maar nog meer tijdens deze periode van het jaar. Probeer elke shift te starten met een reeks controles om er zeker van te zijn dat alle apparatuur veilig te bedienen is. Veiligheidscontroles moeten het hele jaar door de norm zijn, en aangezien het winterse weer uw vermogen om uw vorkheftruck veilig te bedienen ernstig kan aantasten, moeten deze controles voor elke shift worden uitgevoerd. U kunt eenvoudigweg de door de leverancier aanbevolen controles volgen zoals beschreven in de handleiding.

  • Voordat u de motor start, moet u controleren of alles naar behoren werkt: accu’s, motor, elektriciteit en hydraulica, omdat dit de meest waarschijnlijke onderdelen zijn die door vriestemperaturen of vocht worden beschadigd.
  • Controleer de banden grondig en de spanning, en stel ze indien nodig bij. Als uw banden te hard opgepompt zijn, hebben ze geen goede grip op onbehandelde oppervlaktes.
  • Tot slot is het belangrijk om het antivriesmiddelniveau en de oliemeter te controleren, die beiden van essentieel belang zijn om te voorkomen dat de motor bevriest als de temperatuur daalt.


Langzaam maar zeker
Met ijs en sneeuw moet u altijd met lage snelheden rijden om het risico op slippen en het verlies van de controle over de vorkheftruck te beperken. Strakke deadlines kunnen bestuurders onder druk zetten om sneller te presteren, maar in winterse omstandigheden moet veiligheid altijd voorrang krijgen. De productiviteit kan verminderen door sneeuw of hagel, maar bij haast kan u zichzelf verwonden en de heftruck beschadigen.

Topics: Safety

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium