04-12-2023|
4
minuten
De dagen worden korter, het weer wordt kouder: het is duidelijk dat de winter om de hoek komt kijken. Dit heeft ook gevolgen voor de werkomstandigheden en de apparatuur die binnen en vooral buiten uw magazijn wordt gebruikt. We hebben een aantal tips en tricks verzameld die jouw chauffeurs en heftrucks door de winter heen krijgen.

Het veilig bedienen van een vorkheftruck is een uitdaging, slecht weer kan ervoor zorgen dat dit nog moeilijker en gevaarlijker wordt. Mist, sneeuw, ijs, regen en harde wind beïnvloeden niet alleen de prestaties van jouw
heftruck, maar ook de veiligheid van de bestuurder. Het is daarom van cruciaal belang dat je niet alleen
personeel beschermt tegen winterse omstandigheden, maar ook jouw heftruck. 

Zorg voor winteruitrusting voor jouw medewerkers
Omdat de temperatuur in de winter behoorlijk snel kan dalen, is aangepaste kledij essentieel, vooral bij lange werkdagen op de werf. Winterkleding moet winddicht zijn en ook het dragen van handschoenen of muts is geen luxe om medewerkers te beschermen tegen de koude temperaturen. Mist, sneeuwval en de kortere dagen zorgen ook voor een beperkte zichtbaarheid, we raden daarom aan om buiten steeds een fluohesje of een ander goed zichtbaar vest te dragen. 

Maak jouw trucks klaar voor de winter
Ook jouw heftruck moet je uitrusten met winteraccessoires. Een essentieel onderdeel voor outdoor-trucks zijn winterbanden: luchtbanden en banden met kettingen garanderen tractie en stabiliteit op een gladde ondergrond. Weerbestendige cabines zijn dan weer ideaal om warm en beschermd te blijven tijdens het rijden. Houd ook rekening met slecht zicht en zorg voor voldoende verlichting. 

Winterklaar (2)

Check en dubbelcheck
Veiligheid is altijd belangrijk, maar nog meer tijdens deze periode van het jaar. Probeer elke shift te starten met een reeks controles om er zeker van te zijn dat alle apparatuur veilig te bedienen is. Veiligheidscontroles moeten het hele jaar door de norm zijn, en aangezien het winterse weer het vermogen om een heftruck veilig te bedienen ernstig kan aantasten, raden we aan deze controles voor elke shift uit te voeren. Je kunt de door de leverancier aanbevolen controles volgen zoals beschreven in de handleiding.

  • Voordat je de motor start, controleer je of alles naar behoren werkt: accu’s, motor, elektriciteit en hydraulica, zijn de meest waarschijnlijke onderdelen die door vriestemperaturen of vocht worden beschadigd.
  • Controleer de banden en bandenspanning, en stel ze indien nodig bij. Als banden te hard opgepompt zijn, hebben ze geen goede grip op onbehandelde oppervlaktes. 
  • Kijk het antivriesmiddelniveau en het oliepeil na. Beiden zijn ze van essentieel belang om te voorkomen dat de motor bevriest.


Langzaam maar zeker
Als er ijs of sneeuw op het wegdek ligt is het risico op slippen hoger. Om controle over de vorkheftruck te verzekeren rij je best met een lage snelheid. Strakke deadlines kunnen bestuurders onder druk zetten om sneller te rijden, maar in winterse omstandigheden moet veiligheid altijd voorrang krijgen. De productiviteit kan verminderen door sneeuw of hagel, maar bij haast kan je jezelf verwonden en de heftruck beschadigen.New call-to-action

     

 

Topics: Safety

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium