02-07-2021|
4
minuten

Het onderhoud en de bediening van uw heftruckpark hebben een directe invloed op uw bedrijfskosten en uw winstgevendheid. Deze gids zal u helpen het optimale moment te bepalen om uw vorkheftruck te vervangen. Van waarschuwingssignalen dat uw apparatuur aan vervanging toe is, tot de voordelen van geplande vervanging: in deze gids komt het allemaal aan bod. Volg deze gids om uw wagenpark draaiende te houden en uw bedrijf productief en winstgevend te houden.

Slijtage - storingen winstgevend indelen 
Hydraulische lekken. Verstopte vloeistofleidingen. Versleten kettingen. Een mast die niet omhoog wil. Batterijproblemen. Een onevenwichtige ophanging. Stuurproblemen. Is onderhoud een zaak geworden van voortdurend problemen oplossen en steeds hogere kosten maken, alleen maar om uw vorkheftruck draaiende te houden? Als langdurig zwaar gebruik van uw heftruckpark leidt tot aanhoudende onderhoudsproblemen, kan het tijd zijn om te overwegen de ondermaats presterende apparatuur te vervangen. Wanneer u betaalt voor doorlopende onderhoudskosten, gaat het effect op de bedrijfsresultaten veel verder dan de kosten voor het vervangen van versleten bussen of het opsporen van een elektrisch probleem in een verouderde aandrijfmotor. 

Ongevallen, schade en andere verwante rampen - worst-case scenario's 
Ongevallen 
Overmatige speling op de besturing of een ongebalanceerde ophanging kunnen leiden tot kantelen van de vorkheftruck, botsingen en andere ongevallen. Dit kan niet alleen leiden tot letsel bij de bestuurder, maar ook tot blijvende schade aan uw vorkheftruck en voortdurende onderhoudsproblemen en stilstand die van invloed zijn op uw productiviteit en winstgevendheid. 

Verwondingen
Gewonde werknemers zijn ongetwijfeld het ergste scenario. Het verlies van ledematen, mobiliteit of leven is een zware last voor een gezin. Naast het emotionele gewicht wordt een bedrijf ook getroffen door zijn financiële verantwoordelijkheden jegens de gewonde werknemer en zijn gezin. 

Magazijnschade 
Naast torenhoge kosten door onderhoud, verwondingen en productiviteitsverlies, kan een heftruckongeval ook leiden tot reparatiekosten voor stellingen, laadperrondeuren en facilitaire werkzaamheden. Bovendien kan schade aan de goederen van uw klant u hun verdere klandizie kosten. 

Geld verliezen - de werkelijke kosten van beschadigde uitrusting 
Wanneer u te maken krijgt met stilstand van een unit in uw vorkheftruckpark, bedragen de kosten veel meer dan alleen onderdelen en arbeidsloon. U moet ook rekening houden met productiviteitsverlies en met de kosten van stilstand van de bestuurders wanneer hun apparatuur in onderhoud is. Als de gederfde winst door vertragingen in de productverplaatsing wordt meegerekend, kan de totale financiële impact van problemen met een oude vorkheftruck gemakkelijk in de duizenden euro's per uur lopen! 

Reserve-liften op voorraad houden is geen optimale oplossing wegens de algemene stijging van de bedrijfskosten. Ook overhaaste vervangingen en huurtoestellen zijn dat niet. Hoewel de initiële kosten lager zijn, kunnen ze een eindeloze cyclus van ongepland onderhoud veroorzaken, waardoor de negatieve impact op uw bedrijf nog groter wordt. 

Blog - Heftrucks (2)

De twee levens van een vorkheftruck - economische levensduur, nuttige levensduur, en wat ze voor u betekenen
Er zijn twee verschillende manieren om de levensduur van uw vorkheftruck te volgen - Nuttige levensduur en economische levensduur.

1.
Nuttige levensduur 
Dit is de maximale tijd dat uw vorkheftruck productief gebruikt kan worden. De nuttige levensduur van een vorkheftruck eindigt wanneer er geen reparaties meer kunnen worden uitgevoerd om de heftruck draaiende te houden.

2. Economische levensduur
Dit is de tijd dat het financieel zinvol is om uw vorkheftruck te onderhouden in plaats van te vervangen. De economische levensduur van een vorkheftruck eindigt wanneer de reparatiekosten hoger zijn dan de kosten om hem door een nieuwe te vervangen. 

Als u uw vlootbeheer benadert vanuit het oogpunt van het maximaliseren van de economische levensduur van uw vorkheftrucks, zult u een maximaal rendement op uw investeringen behalen en uw bedrijfskosten minimaliseren. U vermijdt de buitensporige onderhoudskosten die gepaard gaan met het trachten te verlengen van de levensduur van een vorkheftruck. 

Blog - Heftrucks (3)

Verbeterde technologie, strengere normen - upgrades beschikbaar op veel vorkheftrucks 
Stabiliteitssystemen 
Toyota-vorkheftrucks zijn uitgerust met SAS (System of Active Stability — Actief stabiliteitssysteem) dat het voorwaarts, achterwaarts en zijdelings kantelen helpt te verminderen. Het is gepatenteerd en ontwikkeld om te voldoen aan de recentste veiligheidsnormen, al 20 jaar lang. 

Ergonomisch ontworpen 
Het besturen van een vorkheftruck kan zwaar werk zijn, vooral wanneer bestuurders in ongemakkelijke houdingen moeten werken met verouderde apparatuur. Ergonomische zetels en rugleuningen verlichten lichamelijk inspanningen bij het uitvoeren van fysiek uitdagende taken en behoren tot de standaard uitrusting op vele nieuwe Toyota-modellen. Ergonomie in materiaaltransport staat borg voor de veiligheid van de bedieners en draagt bij tot een hogere productiviteit. 

Technische ontwikkelingen 
De EU-wetgeving en de lagere kosten voor energieverbruik hebben het steeds aantrekkelijker gemaakt om vorkheftrucks met verbrandingsmotor te vervangen door elektrisch aangedreven modellen. Lithium-Ion batterijen maken gelegenheidsoplading mogelijk, waardoor de bedrijfstijd van de vorkheftruck toeneemt. De technische vooruitgang droeg bij tot betere prestaties van elektrische motoren, waardoor ze even krachtig werden als verbrandingsmotoren. Door over te stappen van vorkheftrucks op fossiele brandstoffen naar elektrische vorkheftrucks kunt u niet alleen kosten besparen, maar kunt u uw bedrijf ook milieuvriendelijker runnen. 

Connectiviteit 
Geïntegreerde telematica is standaard bij de meeste Toyota-trucks. Hiermee krijgt u een dieper inzicht in uw wagenparkactiviteiten. Als u bijvoorbeeld de bezettingsgraad van uw vloot, het aantal aanrijdingen of het energieverbruik van uw vorkheftrucks kent, kunt u het potentieel van uw vloot maximaliseren en uw totale kosten beheersen.

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium