24-02-2021|
2
minuten

Slimme apparaten zijn flink in opmars. De consument kent al enige tijd de slimme energiemeter, de slimme thermostaat of het slimme horloge. Ook kapitaalgoederen zoals heftrucks worden steeds vaker uitgerust met allerlei sensoren en telematica, waardoor heftrucks ‘smart’ worden. Maar hoe slim is een smart heftruck nu echt en wat kunnen ze eigenlijk?

Het ultieme doel achter de meeste slimme apparaten is het besparen van kosten. Dat geldt ook voor de slimme heftruck, hoewel die uit zichzelf helemaal niet bespaart. Wat een 'smart truck' wel doet, is de vlootbeheerder helpen aan relevante informatie om de productiviteit te verhogen, de veiligheid te vergroten en de operationele kosten te verlagen.

Slimmer werken met de juiste tools
Meten is weten! Je kunt pas iets verbeteren als je weet waar je staat ten opzichte van de gewenste situatie. Een belangrijke vereiste is dat er data beschikbaar is. Hier speelt de smart truck een belangrijke rol. Een smart truck is verbonden. Dat wil zeggen voorzien van meetsensoren en telematica hardware waarmee allerlei informatie over de truck real-time wordt geregistreerd en via een standaard telecommunicatienetwerk verzonden naar een server. Informatie over bijvoorbeeld schokken, gebruiks- en inzetgegevens.

Bij een grote vloot gaat het om vrij grote hoeveelheden data, waar men op zich nog niet zo veel aan heeft. Deze data wordt pas iets waard, als deze in een vlootbeheersysteem, zoals Toyota I_Site, worden verwerkt en gecombineerd met andere aanvullende operationele data en geanalyseerd.

Data verandert dan in managementinformatie die kan worden gebruikt voor meerdere doelen: het optimaliseren van de operationele efficiency, het verlagen van kosten (TCO) en het vergroten van de veiligheid.

Nieuwe mogelijkheden dankzij connectiviteit
De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en naar verwachting zijn binnen enkele jaren alle heftrucks geconnecteerd, zoals vele andere apparaten in onze samenleving. In de logistieke keten zullen ook andere voertuigen, machines en apparatuur met elkaar zijn verbonden. Het “Internet of Things” maakt het mogelijk om informatie op een slimmere, efficiëntere en flexibelere manier met elkaar uit te wisselen. In real-time, waar en wanneer gewenst.  We staan nog maar aan het begin van wat straks mogelijk is met nieuwe technologieën, zoals artificial intelligence (AI), machine learning en 5G/6G. De traditionele heftruck die manueel door een bestuurder wordt bediend, zal in sommige toepassingen plaats maken voor semi- of volautomatische systemen, zoals AGV’s die softwarematig door de WMS-systemen worden aangestuurd. De volgende stap is dat trucks op basis van zelflerend vermogen met behulp van AI geheel autonoom hun werk doen in een logistiek ecosysteem. Zo worden trucks pas echt slim.  

New call-to-action

Thijs De Volder
Thijs De Volder |

Product Manager Telematics