Als je met een heftruck op de openbare weg komt, zijn er een aantal regels die je zeker moet volgen om boetes te voorkomen. Zelfs al rijd je maar een klein stukje op de rijbaan dan volg je best deze 8 regels.
1. Respecteer de wegcode
Heeft jouw bedrijf aan de overkant van de weg een magazijn en moet je er af en toe goederen laden? Dan geldt altijd de wegcode, ook al bevind je je maar voor een kleine afstand op de weg.
Een vorkheftruck wordt in de wegcode namelijk gezien als “verrijdbaar bedrijfsmaterieel” (KB 23/03/1998) of “een voertuig voor traag vervoer” (tot een maximum snelheid van 40 km/uur) (KB technische eisen auto’s 15/03/1968).
Dit betekent dus ook dat je de algemene regels rond parkeren, snelheid of verkeerslichten ook moet naleven. Tijdens de verplaatsingen op de openbare weg is het verboden om lading te vervoeren of een aanhangwagen te trekken.
2. Vraag een nummerplaat aan
Omdat je de algemene wegcode dient te volgen, heeft dat een aantal gevolgen voor de administratie van je heftruck. Zo heb je een nummerplaat nodig die je moet aanvragen bij het DIV. Als alternatief kan je je ook bevragen bij de dealer van je heftruck om deze inschrijving te regelen.
Wat heb je nodig om een nummerplaat aan te vragen?
In de meeste gevallen zal jouw verzekeraar, die je noodzakelijke verzekering in orde brengt, ook de aanvraag voor de nummerplaat uitvoeren. Doe je dit toch zelf, dan moet je 3 zaken in orde brengen:- Het roze formulier “Aanvraag tot inschrijving”
- Een vignet E705
- Een Proces Verbaal van Benaming
Het roze formulier “Aanvraag tot inschrijving"
Ook hiervoor kan je verzekeraar instaan. Als je verzekeraar de inschrijving online aanvraagt, heb je geen fysiek, roze aanvraagformulier nodig.
Vignet E705
Een E705 vignet is een elektronisch signaal waarmee het DIV, tijdens de nummerplaat aanvraag, kan controleren of het voertuig zich op regelmatige wijze op het Belgisch grondgebied bevindt.
Proces Verbaal van Benaming (PVB)
Voertuigen van speciale constructie worden volgens het KB van 15/03/1968 erkend door een PVB. Deze vraag je aan via de website van de FOD Financiën.
3. Sluit een verzekering af
Zodra je de rijbaan op wil, dien je (net zoals bij een personenwagen) een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid af te sluiten bij je verzekeringskantoor. Zonder verzekering kan je een heftruck namelijk niet inschrijven. Dit hoef je uiteraard niet te doen als je enkel op privé terrein begeeft.4. Zorg voor een geldig rijbewijs
Als jij of andere heftruckchauffeurs op de openbare weg rijden, moeten ze een geldig rijbewijs hebben. Het type rijbewijs hangt af van de maximale toegelaten massa van de heftruck:
Maximale toegelaten massa (MTM) | Type rijbewijs |
Minder dan 3500 kg | Rijbewijs B |
Tussen 3500 kg en 7500 kg | Rijbewijs C1 |
Meer dan 7500 kg | Rijbewijs C |
5. Breng je heftruck technisch in orde
Je heftruck moet aangepast zijn aan de wegcode en technisch voorzien zijn van de juiste onderdelen. De Belgische overheid voorziet geen kant -en klare lijst met de technische vereisten. Uit grondige analyse van de wetgeving hebben wij de volgende lijst opgesteld.
Vooraan
|
Optioneel
|
Achteraan
|
6. Keuring door een bevoegd persoon
Een vorkheftruck moet jaarlijks gekeurd worden door een een bevoegd persoon, of deze nu op de openbare weg komt of niet.
Heb je geen bevoegd persoon in je bedrijf, dan kan je:
- een SIGMACert keuring laten uitvoeren door je heftruck leverancier.
- een EDTC (Externe Dienst voor Technische Controles op het werk) inschakelen, conform art. art. 280 en 281 van het ARAB.
Wanneer je de heftruck ombouwt naar een hijstoestel, geldt er een eenmalige indienststellingsplicht en een driemaandelijkse keuringsplicht door een EDTC.
Deze plicht kadert in de wetgeving Welzijn Op Het Werk en staat beschreven in de Codex.
7. Extra aanvullend reglement Antwerps Havengebied
Is je bedrijf gelegen in het Antwerps havengebied, dan is het Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de verordening voor het verkeer van havenvoertuigen van toepassing op heftrucks die op de openbare weg rijden.
Dit reglement bepaalt dat je jaarlijks een technische keuring moet laten uitvoeren door een erkend organisme. Zij gaan na of je heftruck technisch in orde is door verschillende onderdelen en toebehoren te checken:
- Motor-gedeelte: filters, tanks, rookontwikkeling,...
- Elektrisch gedeelte: batterij, bedrading, geluidssignalen, verlichting,...
- Geraamte en mechanismen: remmen, koppelingen, signalisatie,...
- Uitlaat inrichting: buizen, knalpotten, uitlaten,...
- Hefmechanismen
8. ADR regelgeving
Vervoer je gevaarlijke producten die voldoen aan de ADR regelgeving? Dan is deze regelgeving altijd van toepassing als het voertuig sneller rijdt dan 25 km/u.
Ben je klaar om de openbare weg te betreden met je heftruck?
Met deze 8 regels zorg je ervoor dat je in orde bent voordat je met de heftruck op de openbare weg komt. Zo voorkom je boetes of waarschuwingen. Zit je met andere vragen over de wetgeving rond heftrucks op de openbare weg?
Twijfel dan niet en neem contact op met ons team. We helpen je, letterlijk en figuurlijk, graag op weg!