04-05-2020|
3
minuten

Logistiek werk vraagt heel wat van chauffeurs. Heftruckchauffeurs ervaren wel eens vermoeide ogen, rug- of  nekpijn. Als verantwoordelijke is het belangrijk dat je die klachten ernstig neemt. Wanneer je de ergonomie op de werkvloer verbetert, zal de productiviteit aanzienlijk stijgen en het ziekteverzuim dalen. Wij geven je alvast een aantal praktische tips.

Erken het belang van ergonomie op het werk

Chauffeurs van logistiek transport verrichten meestal intensief, fysiek werk. En dat kan lichamelijk zijn tol eisen. Vraag maar eens rond bij collega’s die de hele dag rondrijden in jouw magazijn. Een stijve nek, vermoeide ogen, rugklachten... Het zijn allemaal signalen die kunnen wijzen op een gebrekkige ergonomie van het materiaal en de werkomgeving. Door kleine aanpassingen te doen aan de werkwijze in het magazijn, blijven de chauffeurs gespaard van dergelijke klachten. 

Zorg voor de juiste temperatuur en verlichting in het magazijn

Een eerste belangrijke factor om de productiviteit en ergonomie in het magazijn te verbeteren is de temperatuur. Een te hoge temperatuur zorgt voor een lagere productiviteit. En om stramme spieren en stijve gewrichten te vermijden, zorg je er best voor dat het niet te koud is in het magazijn. Tussen 14 en 18°C is een goed gemiddelde voor een werkomgeving.

Ook de verlichting in het magazijn kan de productiviteit van de werknemers bevorderen of afremmen. Zo vermoeit werken in donkere plekken de ogen namelijk sneller, terwijl te sterk licht hoofdpijn kan veroorzaken. Met aangepaste verlichting maak je niet alleen komaf met die klachten, je verhoogt er ook de veiligheid op de werkplek mee.

Kies voor handpallettrucks met verbeterde ergonomie

Ook de keuze voor de juiste trucks kan de ergonomie voor magazijnmedewerkers aanzienlijk verbeteren. Daarom zet je best handpallettrucks in met opties die de dagelijkse inspanning bij de gebruiker verlichten en de productiviteit doen stijgen.

BT Tyro

De ergonomie op de werkvloer verbeteren met BT Tyro

De BT Tyro is het nieuwe instapmodel van Toyota dat perfect geschikt is voor licht transport. Hij kan lasten tot 1300 kg heffen en transporteren en is beschikbaar met lithium-ion technologie voor efficiënt energieverbruik. Hij combineert de voordelen van een elektrische pallettruck met de flexibiliteit van een handpallettruck. Ideaal voor gebruikers die graag ergonomisch werken in de logistiek

Het compacte ontwerp maakt de BT Tyro perfect voor lichte toepassingen in kleinere ruimtes zoals retail, winkels en magazijnen. Ook laad- en loswerk van goederen kan de BT Tyro moeiteloos aan. Dankzij de speciale hendel kan je deze handpallettruck perfect manoeuvreren terwijl hij in verticale positie staat.

Wil jij ergonomischer werken in je opslagruimte?

Zorg jij er al voor dat je heftruckchauffeurs ergonomisch verantwoord kunnen werken? Of ben je nog op zoek naar ergonomische oplossingen? Ontdek snel meer over onze voertuigen of neem contact op met onze experts.

Topics: Safety

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer