13-10-2021|
3
minuten

Uw bedrijf vertrouwt op u om ervoor te zorgen dat uw bedrijfsactiviteiten soepel en efficiënt kunnen verlopen. Vooruitgang in technologie van zowel loodzuur- als lithium-ion batterijen kan een geweldige aanvulling zijn die kan helpen om de productiviteit te verhogen en uitvaltijd en onderhoudskosten te verminderen, afhankelijk van uw specifieke toepassing. Batterijen van heftrucks gaan echter niet eeuwig mee. Inzicht in wanneer en hoe u uw de batterij van uw heftruck op de juiste manier moet afvoeren, is cruciaal voor het succes van uw bedrijf.  

Tekenen dat de batterij van uw heftruck mogelijk moet worden vervangen

Het gebruik van een slechte batterij in uw heftruck vertraagt niet alleen uw werkzaamheden, maar kan ook verdere schade aan uw voertuig veroorzaken. Gebruik deze tips om te bepalen of uw batterij moet worden vervangen.

  • Corrosie
  • Lading niet vasthouden
  • Gemorst zuur
  • Overmatige gesulfateerde batterijen

 

Batterijen van heftrucks recyclen 

Als u zich realiseert dat u een nieuwe batterij nodig hebt, kunt u de oude batterij niet zomaar weggooien. Batterijen bevatten schadelijke gifstoffen en bijtende materialen zoals kwik, cadmium, lithium en lood die een negatieve invloed kunnen hebben op het milieu en onze gezondheid. In plaats daarvan moeten ze worden gerecycled. 

Loodzuurbatterijen
Wanneer loodzuurbatterijen worden gerecycled, wordt de batterij zelf in stukken gescheiden en in een smeltvat geplaatst, waar de zware metalen componenten worden gesmolten en het gesmolten plastic naar boven drijft. Het zuur uit de batterij kan worden geneutraliseerd en veilig worden omgezet in water, of worden omgezet in natriumsulfaat, dat vaak wordt gebruikt om stoffen en wasmiddel te maken. De plastic onderdelen kunnen zelfs worden hergebruikt om nieuwe batterijbehuizingen te maken. 

Lithium-ion batterijen
Lithium-ion batterijen kunnen een aantal risico's met zich meebrengen als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Vanwege deze risico's houdt het Amerikaanse ministerie van Transport nauwlettend toezicht op de hantering, overdracht, documentatie en verwijdering van lithium-ion batterijen. Om een lithium-ion batterij veilig te recyclen, moet de batterij eerst volledig worden ontladen van de metallische lithiuminhoud om mogelijke brand te voorkomen die kan optreden als deze in contact komt met vocht. 

Hier zijn enkele van de aanbevelingen waarmee u rekening moet houden bij het voorbereiden van de batterij van uw heftruck voor transport. Hoewel deze lijst misschien niet volledig is, bevat deze wel een paar stappen die u moet onthouden bij het recyclen van LiBen.

  • Sluit de batterijdop goed af om te voorkomen dat er vloeistof wordt gemorst tijdens het transport.
  • Draag altijd de juiste PBM bij het hanteren van batterijen of andere gevaarlijke apparatuur. Dit kunnen handschoenen, bril, enz. zijn.
  • Scheid de batterijpolen met hout of karton om te voorkomen dat ze van elkaar vonken, wat brand zou kunnen veroorzaken.
  • Zet de batterij stevig vast tijdens transport om verschuiven te voorkomen.

 
Aangewezen recyclinglocaties voor zowel lithium-ion- als loodzuurbatterijen variëren, afhankelijk van de fabrikant van de batterij, het type batterij en de staat waarin u zich bevindt.  

Topics: Energy

Jimmy Henrard
Jimmy Henrard | Linkedin

Sales Engineer at Toyota Material Handling Belgium