24-03-2021|
5
minuten

Diesel, LPG en elektrische heftrucks kunnen ernstige letsels veroorzaken bij bestuurders en voetgangers wanneer ze niet correct gebruikt worden. Veiligheid is van cruciaal belang in magazijnen, in deze blog lees je dan ook enkele do's en don'ts voor heftruckbestuurders. Safety First. 
1. Bediening
DO'S
Allereerst is het belangrijk dat je de heftruck enkel bedient wanneer je hiervoor opgeleid en bevoegd bent. Wees goed voorbereid en inspecteer de heftruck voordat jouw shift begint. 

Wanneer je eenmaal start en instapt, maak je gebruik van de driepuntsmethode om ongelukken te vermijden. Wat is de driepuntsmethode? Met beide handen houd je de handgrepen vast, terwijl je één voet op een stabiele ondergrond zet. Maak hierbij steeds gebruik van de vaste handgrepen van de cabine, het handvat van bewegende deuren biedt namelijk géén geschikte steun. Je stapt dus in met het gezicht gericht naar de cabine en komt achterwaarts uit de heftruck. 

Nadien maak je de veiligheidsgordel vast en kijk je goed rond voordat je de heftruck in beweging brengt. Kijk achteruit wanneer je achteruit rijdt en vertrouw niet alleen op je spiegels. Bij het rijden zonder last houd je de lepels best op een hoogte van +/- 10 cm van de grond en pas je jouw snelheid aan aan de omgeving en lading. 

Stop altijd bij kruispunten en dode hoeken. Claxoneer liever een keer te teveel en vermijd abrupte acties zoals bruusk remmen of vertrekken. Tijd om te laden of lossen? Laat de vorken steeds langzaam en voorzichtig zakken en omhoog gaan. Controleer ook steeds de staat van de ondergrond en of deze stevig genoeg is voor jouw heftruck én lading. 

DON'TS
Bedien nooit een heftruck waarvan je merkt dat hij niet in operationele staat is. Probeer de heftruck in dat geval te herstellen als je daartoe bevoegd bent. Indien je niet bevoegd bent kan je hier een serviceafspraak aanvragen. Het is daarnaast ook verboden om de hydrauliekventielen te bedienen wanneer je je buiten de cabine bevindt. Tijdens het vervoeren van lasten worden de vorken niet geheven. 

Outdoor (1)

2. Ladingen 
DO'S
Gebruik altijd een heftruck met de juiste capaciteit voor het gewicht van de lading, of verminder de last indien het de capaciteit van de truck overschrijdt. Spreid de vorken zo wijd als de pallet toelaat en let steeds op lage deuropeningen of bepaalde obstakels boven het hoofd of in de stellingen. Maak je gebruik van voorzetapparatuur zoals een klem, rotator of vorkenversteller? Zorg er steeds voor dat je op de hoogte bent van de specifieke werking ervan. 

DON'TS
Til nooit een lading die te zwaar is voor de capaciteit van de vorkheftruck en verplaats geen lading die onstabiel of slecht geordend is. Rij ook nooit rond met de lading meer dan 10 cm boven de grond of wanneer deze het zicht belemmeren.

Zomer

3. Hellingen
DO'S
Rij steeds rechtdoor wanneer je een lading vervoert op een helling en hef de vorken hoog genoeg zodat ze de grond niet raken. Rij langzaam en altijd met de vork helling-op gericht. Belemmert de lading het zicht? Schakel dan een collega in die van op afstand jouw manoeuvres kan bijsturen wanneer je de helling opgaat. 

DON'TS
Keer nooit wanneer je een helling op- of afrijdt en laat de heftruck nooit onbeheerd achter op een helling.

4. Voetgangers
DO'S
Maak altijd oogcontact met voetgangers, zodat je zeker bent dat ze jou hebben gezien en zorg ervoor dat ze ten minste een armlengte afstand van de heftrucks verwijderd blijven. Vraag hen zelf om uit te wijken indien ze dit niet uit zichzelf doen. Tenslotte is het slim om voetgangers te trainen en te informeren over de risico's van de heftruck. 

DON'TS
Zorg ervoor dat er nooit iemand onder een geheven lading loopt. Tijdens het rijden plaats je nooit iemand op de vorken en vervoer je geen passagiers van punt A naar punt B. Dit is absoluut verboden.

5. Parkeren
DO'S
De shift zit erop! Parkeer de heftruck op een daarvoor bestemde plaats, laat de vorken tot op de grond zakken, zet de bedieningshendel in neutraal en gebruik de parkeerrem. Schakel de heftruck uit en maak tenslotte gebruik van de driepuntsmethode om achterwaarts uit te stappen, opnieuw met het gezicht naar de cabine gericht.

DON'TS
Wees aandachtig voor brandtrappen en -gangen, blokkeer deze nooit met jouw heftruck. Laat de truck ook nooit in versnelling staan wanneer je hem uitschakelt. Tenslotte laat je jouw heftruck ook nooit onbeheerd achter wanneer de truck niet is uitgeschakeld. 

Raadpleeg ook onze veiligheidsposters voor alle richtlijnen.Ik wil een gratis veiligheidsposter

Topics: Safety

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer