29-01-2024|
7
minuten

Een succesvolle logistieke operatie begint met een goede veiligheid in het magazijn. Heftrucks, die onmisbaar zijn in een magazijn, hebben bij intensief gebruik regelmatig nood aan onderhoud en inspectie. Het regelmatig controleren van heftrucks is niet alleen essentieel voor de levensduur ervan, maar ook voor het creëren van een veilige werkomgeving.

In deze blog delen we een handige heftruck checklist die jouw heftruckchauffeurs en logistieke medewerkers kunnen gebruiken tijdens dagelijkse inspecties en onderhoud. Door regelmatig gebruik te maken van deze checklist, kun je ervoor zorgen dat jouw heftrucks in optimale staat zijn en de veiligheid op de werkvloer waarborgen.  

1. Controleer de algehele staat van de heftruck    


Als heftruckchauffeur ben je doorheen de dag druk in de weer. De truck wordt blootgesteld aan stof, regen en andere potentiële corrosieve stoffen die vaak zorgen voor oxidatie. Het uitstellen van onderhoud resulteert vaak in onomkeerbare schade aan de truck.
 

Check de leidingen op schade en lekkern, controleer de mast en maak de heftruck regelmatig schoon om ophoping van stof en vuil te vermijden. Een propere truck zorgt namelijk voor een aangenamere rijervaring!  

2. Controleer de banden op slijtage en beschadiging  


Een goede grip op de ondergrond begint bij de banden. Als je dagelijks je banden inspecteert merk je eventuele slijtage of beschadigingen tijdig op.
 Als je de banden niet vaak genoeg vervangt, zal dit het brandstofverbruik verhogen. Banden in een slechte staat vormen ook een gevaar voor de chauffeur en andere medewerkers die zich in de buurt van de truck bevinden.  

Wanneer zijn de banden in orde:  

 • Profielen zijn zichtbaar op de wielen 
 • Geen scheuren
 • De banden / rollers zitten goed op de velgen en zijn binnen de slijtageparameters

Checklist onderhoud - Wielen-1

3. Controleer de verlichting op correcte werking 

 

Goede zichtbaarheid is van cruciaal belang in hectische logistieke omgevingen. Zorg ervoor dat lampen en signalisatie goed werken, vooral wanneer het zicht verminderd is (bvb. tijdens de winter). Extra lampen kan je eenvoudig (laten) monteren op de heftruck.

Wanneer is de verlichting in orde:  

 • Plastic behuizing, bevestiging en glas zijn onbeschadigd  
 • Alle lampen zijn aanwezig en in werkende staat 


Checklist onderhoud - Verlichting-1

4. Controleer de remmen op goede werking en responsiviteit  


Als je een heftruck intensief gebruikt, zal je ook automatisch meer gebruik maken van de remmen. Is er zichtbare schade aan de remmen? Voer onmiddellijk een controle uit, zo voorkom je dat de remmen onvoldoende reageren en ongevallen veroorzaken.
 

Voordat je start met jouw shift, is het belangrijk om de remmen aan een eenvoudige controle te onderwerpen.

 • Druk de rempedaal gedurende enkele seconden in
 • Merk je schokken of moet je kracht op de pedaal zetten voordat hij naar beneden gaat? In dat geval kan er mogelijk een probleem zijn
 • Zet de heftruck aan de kant tot het probleem verholpen is

 

5. Controleer de batterij op voldoende lading en schade   


De accu bepaalt voor een groot deel mee het prijskaartje van een elektrische heftruck.
Je draagt er dus maar beter goed zorg voor. Zo check je best elke keer voor gebruik het waterpeil, de zuurtegraad en de capaciteit van de accu. 

Een lithium-ion batterij heeft geen dagelijkse controle nodig. Vermijd bij dit type batterijen wel volledige ontlading. Lithium-ion batterijen zijn gemaakt om makkelijk en snel tussentijds te laden.  Werk je met loodzuurbatterijen? Dan moet je rekening houden met volgende zaken:  

 • Respecteer de volledige laadcyclus  
 • Controleer het waterpeil van de batterij – Vul met gedemineraliseerd water wanneer het niveau te laag staat 
 • Maak de accu regelmatig schoon 


Checklist onderhoud - Batterij

Conclusie  


Regelmatig onderhoud en dagelijkse, gedetailleerde inspecties zijn niet alleen van belang voor de levensduur van jouw heftruck, maar ook voor een veilige werkomgeving.
  

Wil je graag de volledige checklist ontvangen? Download hem gratis via onderstaande knop. Door alert te blijven, controles uit te voeren en bovenstaande tips in de praktijk om te zetten, blijf je verzekerd van een veilig magazijn.  

New call-to-action

Topics: Safety, Uitgelicht

Charlotte De Coninck
Charlotte De Coninck | Linkedin

Digital Content Marketeer