Blog | Toyota Material Handling

Automatische opslagsystemen: de toekomst van slimme magazijnen

Geschreven door Kiara De Clerck | 23 oktober 2024 9:43:45 Z

Denk je aan een magazijn waar processen bijna vanzelf lopen, waar robots en geautomatiseerde systemen het zware werk doen? Dat is precies wat een automatisch opslagsysteem biedt.

Automatische opslagsystemen beheren en verplaatsen goederen zonder dat je medewerkers voortdurend ingrijpen. Dit zorgt voor een efficiënter magazijn en minder fouten, snellere doorlooptijden en een beter gebruik van de ruimte.

Ontdek hoe deze systemen werken, welke voordelen ze bieden en waarom ze de toekomst zijn voor moderne magazijnen.

Hoe werkt een geautomatiseerd opslagsysteem?

Automatische opslagsystemen, vaak bekend als AS/RS (Automated Storage and Retrievel Systems), maken gebruik van technologieën zoals robots, liften en geautomatiseerde rekken om goederen op te slaan en op te halen. Alles gebeurt op basis van digitale instructies, aangestuurd door een Warehouse Management System (WMS). Hierdoor verlopen alle stappen - van opslag tot orderpicking - efficiënt en foutloos.

Invoer van goederen

Wanneer nieuwe producten binnenkomen, plaatst het systeem ze automatisch op de juiste plek in het magazijn. Dit gebeurt via conveyors of shuttles die de goederen naar hun opslaglocatie transporteren. Het Warehouse Management System (WMS) houdt bij waar elk product zich bevindt.

Opslag van stellingen

De goederen worden opgeslagen in hoge, smalle stellingen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. Afhankelijk van het type systeem kunnen robots of automatische shuttles de producten verticaal en horizontaal verplaatsen. Zo worden zelfs de moeilijk bereikbare plekken goed benut.

Orderverwerking

Wanneer een order binnenkomt, geeft het WMS opdracht aan de robots of shuttles om de benodigde producten op te halen. Ze navigeren snel door de stellingen, halen de goederen op en brengen ze naar een verzamelpunt, zoals een pickstation of verzendafdeling.

Uitvoer en verpakking

Nadat de producten zijn verzameld, worden ze automatisch naar een verpakkings- of verzendzone gebracht. Hier kan een medewerker het order controleren en klaarmaken voor verzending, of dit proces kan ook volledig geautomatiseerd verlopen.


Voordelen van geautomatiseerde opslag

Waarom zou je investeren in een automatisch opslagsysteem?

Ruimte-optimalisatie

Automatische systemen benutten de hoogte van je magazijn optimaal. Je hoeft niet meer te denken in horizontale rijen, maar gebruikt de volledige verticale ruimte. Dit is vooral handig in magazijnen met beperkte oppervlakte.


Snellere orderverwerking

Tijd is geld, zeker in een druk magazijn. Met een automatisch opslagsysteem verwerk je orders veel sneller. De robots werken dag en nacht door, zonder pauzes of fouten, en zorgen voor een constante stroom van bewegingen. Dit verhoogt je doorvoersnelheid aanzienlijk.

Minder fouten, meer nauwkeurigheid

Bij manuele orderpicking sluiten er al snel veel fouten in, vooral bij hoge volumes of complexe orders. Automatische systemen werken nauwkeurig en geven directe meldingen bij afwijkingen. Dit verhoogt de kwaliteit van je leveringen en minimaliseert retourzendingen.

Lagere arbeidskosten

Hoewel de initiële investering hoger ligt, bespaar je op lange termijn flink op arbeidskosten. Je hebt minder personeel nodig voor repetitieve taken en kan je je team inzetten op taken die écht waarde toevoegen.

Veiligheid en ergonomie

Automatische systemen nemen risicovolle of fysiek zware taken over van je medewerkers. Dit verlaagt het aantal incidenten op de werkvloer en vermindert de fysieke belasting.

Toepassingen van automatische opslagsystemen

Automatische opslagsystemen passen in verschillende sectoren. Hier zijn enkele toepassingen.

  1. E-commerce: Tijdens piekperiodes zoals Black Friday of de feestdagen verwerk je razendsnel grote volumes aan orders.
  2. Productie: Voor just-in-time leveringen of productieprocessen waarbij snelheid en precisie cruciaal zijn.
  3. Retail: Snel aanvullen van voorraad en kortere doorlooptijden zorgen voor een efficiënte toeleveringsketen.

 

Implementatie: waar let je op?

Een succesvol automatisch opslagsysteem begint met een goede voorbereiding.

Analyse van je behoeften

Bepaal eerst welke processen je wilt automatiseren. Gaat het om orderpicking, voorraadbeheer of een combinatie? Kijk ook naar de ruimte in je magazijn en de toekomstige groei.

Kiezen van het juiste systeem

Niet elk systeem past bij elke situatie. Kies een systeem dat schaalbaar is en flexibel genoeg om mee te groeien met je bedrijf. Vergelijk verschillende aanbieders op betrouwbaarheid, kosten en service.

Training van je team

Hoewel automatische systemen veel werk uit handen nemen, blijft een korte training essentieel. Je medewerkers leren omgaan met het systeem, zodat alles soepel verloopt en problemen snel worden opgelost.

Testfase en pilot

Voordat je volledig overgaat op automatisering, is het slim om een testfase of pilot te draaien. Zo kan je de 'kinderziektes' eruit halen en zien hoe het systeem werkt in jouw specifieke omgeving.


Slimme opslag versus de traditionele aanpak

Hoe presteert een automatisch opslagsysteem ten opzichte van traditionele methoden? Hieronder een korte vergelijking:
 

Kenmerk

Automatische opslagsystemen

Traditionele opslagsystemen

Ruimtegebruik

Optimaliseert ruimte in hoogte

Beperkt gebruik van verticale ruimte

Snelheid

Continu en sneller door automatisering

Traag, afhankelijk van manuele processen

Foutmarge

Minimale foutmarge, hoge nauwkeurigheid

Hogere kans op fouten door handmatige handelingen

Kosten op lange termijn

Hogere initiële investering, lagere operationele kosten

Lagere initiële kosten, maar hogere arbeidskosten

Veiligheid

Verhoogde veiligheid door minder risicovolle taken

Meer risico door fysieke taken

 

Kies voor efficiëntere opslag met automatisering!

Automatische opslagsystemen zijn de sleutel tot een efficiënter en veiliger magazijn. Ze besparen ruimte, verlagen de foutmarge en verhogen de snelheid van je processen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van automatisering in jouw magazijn? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende demo of een adviesgesprek.