28-07-2020|
2
minuten

Wilt u voorkomen dat uw transpallet het begeeft tijdens een shift? In dit artikel geven we u enkele tips die u zullen helpen om de levensduur van uw transpallet te verlengen. Dit op een efficiënte en budgetvriendelijke manier.

Preventief onderhoud van magazijntrucks is van kapitaal belang om een veilige werkomgeving te garanderen. Regelmatig controleren voorkomt onaangename verrassingen bij de start van de shift en zorgt voor een verlenging van de levensduur van magazijntrucks. Werknemers controleren de truck best bij aanvang van hun shift, zo kunt u tijdig ingrijpen in geval van een technisch defect.

Zorg voor een proper magazijn
Een proper en ordelijk magazijn is niet enkel fijn om te werken, maar het verlengt ook de levensduur van uw transpallet. Vuil achterlaten, het gebeurt wel eens. Wanneer er vuilresten zoals draden of plakband rond het wiel terechtkomen, zorgt dit voor vroegtijdige slijtage. Indien u merkt dat uw transpallet moeilijkheden ondervindt bij het rijden, kijkt u best eens naar de wielen. Hangt er vuiligheid aan? Neem dit dan onmiddellijk weg. De wrijving die veroorzaakt wordt door het vuil, zorgt geleidelijk aan voor meer schade. Medewerkers controleren best voor de aanvang van hun shift of de transpallet in orde is.

Blog - Misverstanden

Controleer regelmatig het oliepeil en de ketting van uw transpallet
Het is sterk aangeraden om het oliepeil van uw transpallet om de zes maanden te controleren en bij voorkeur vervangt of vult u elk jaar de olie bij. Voor pallettrucks gebruikt u best hydraulische olie, indien u andere olie gebruikt kunt u moeilijkheden ondervinden bij het pompen. Dit omdat de olie waarschijnlijk te dik is.

Indien u merkt dat het daalventiel niet meer zakt, controleert u best of de ketting van uw transpallet nog in de juiste positie staat. Dit is eenvoudig op te lossen door de ketting weer aan de hendel te bevestigen.

Vermijd obstakels op de openbare weg
Niet alleen in een magazijn kunnen de wielen slijtage vertonen, ook buiten zijn er een aantal factoren waarmee u rekening moet houden. Chauffeurs kiezen vaak voor de kortste weg, maar dit is niet altijd de beste oplossing. De kans dat de wielen barsten door te kiezen voor het trottoir of opstapjes is reëel. De wielen gaan misschien niet de eerste keer barsten, maar als dit een gewoonte is, is het een kwestie van tijd voordat de eerste barst opduikt.

Smeer regelmatig uw transpallet
Het is belangrijk om uw transpallet maandelijks te smeren met vet van hoogstaande kwaliteit. Enkele belangrijke smeerpunten zijn de wielen, assen en smeernippels.

Kijk het daalventiel na indien de transpallet niet meer kan pompen / zakken
Kunt u niet meer pompen of zakken de vorken niet meer? Dit kan te maken hebben met het daalventiel. In beide gevallen past u best het daalventiel aan, zodat u de vorken weer kan pompen of laten zakken. Wanneer het pompen geen effect heeft, draai dan de schroef van het daalventiel iets losser. Dalen de vorken niet meer? Draai de schroef dan iets vaster.

Dankzij een paar snelle controles kunt u de levensduur van uw pallettruck eenvoudig verlengen. Belangrijk dat u regelmatig het oliepeil, de wielen maar ook het daalventiel controleert. Deze controles kunnen u in de toekomst veel tijd en onnodige kosten besparen.

Mieke Meyers
Mieke Meyers | Linkedin

Handtruck Manager at Toyota Material Handling Belgium